Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Realităţi dure în jurul scandalului “generali pensionari” lansat de preşedinte

Nu odată am fost nevoit să afirm în paginile acestei publicaţii online că fostul ministru al Apărării, Oprea, a pulverizat cadrul legislativ care guverna activitatea cadrelor militare atât pe parcursul carierei militare, cât şi după ce ieşiau la pensie.

Astfel, salarizarea, evoluţia în carieră, ieşirea la pensie şi chiar pensia, au devenit – pe cât de imprevizibile, pe atât de traumatizante – pentru cei care. în mod meticulos şi profesionist şi-au croit o carieră într-un mod corect şi se aşteptau să fie, tot corect, recompensată.

Nu a fost să fie. Individul Oprea, nicicând un militar adevărat, a avut grijă ca, prin traficarea trădării politice, să distrugă tot cadrul legislativ care guverna sistemul militar. Un sistem pe care specialiştii au reusţit cu greu să-l pună în operă.

Scandalul generat de ieşirea intempestivă a preşedintelui, în calitate de comandant suprem (o calitate de care-şi aduce aminte când are interese politice n.a.) e trista exemplificare.

În linii mari, preşedintele are dreptate!  Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare ar fi creat posibilitatea ca partea cea mai mare a leadership-ului militar autohton să iasă la pensie, funcţie de interesele ministrului (că doar nu o să zic, funcţie de interesele Armatei, pentru că acestea nu contează în marea ecuaţie politică autohtonă n.a.).

Dar nimeni se pare că nu vrea să se întrebe de ce s-a ajuns aici.

Pe scurt, parcurgând CV-urile a peste 60 dintre cei 90 şi ceva de generali ai Armatei Române (conform Preşedintelui n.a.)  am constatat cu stupoare că jumătate din ei sunt născuţi în anii 55, 56 şi 57 iar unul, în 54. Ei sunt cei pentru care este îngrijorat preşedintele. Ei sunt cei 5 din 6 de la SMG, 4 din 4 de la SMFT, 2 din 4 de la SMFA, 4 din 5 de la SMFN.  Ori, de situaţia aceasta trebuia să se ştie încă de la numirea lor. Doar de aceasta există atâtea direcţii de resurse umane încadrate chiar cu generali.

De fapt, Oprea a şi ţinut o parte din ei în funcţii în mod artificial, abrogând vechea prevedere care presupunea ieşirea la pensie la 56, 57,58, 59 ani funcţie de numărul de stele. Era simplu şi corect! Dar s-a creat o stare de confuzie şi de tranziţie continuă, de promisiuni şi zvonuri care să guverneze cariera leadership-ului militar românesc. Re-aplicarea vechii prevederi ar rezolva situaţia.

Ori, să ne închipuim că nişte oameni sunt de neînlocuit, nu e decât foarte grav! Armata prin definiţie e pregătită să aibă “pierderi” care să fie înlocuite pe loc, în focul luptei. Nimeni nu e de neînlocuit! S-a văzut că şi înlocuirea lui Oprea – cel “de neînlocuit” – a stopat haosul şi a spălat ruşinea de pe obrazul Armatei.

Nu e cazul generalilor în cauză.  Ei într-adevăr reprezintă o elită, dar dacă ne uităm pe CV-ul celor ce urmează nu mi-aş face griji dacă ar fi înlocuiţi. Prea puţini dintre primii au fost prin teatrele de operaţii în calitate de comandanţi, şi, aproape deloc, pe funcţii de generali. Cei de la NATO îi ştiu bine şi pe succesorii lor cu care chiar au lucrat, nu doar s-au întâlnit. Deci, nu ar fi gravă o înlocuire, deci tot răul ar fi spre bine.

Dar oare de ce s-a inflamat preşedintele? Pe fond, poate avea dreptate, dar modul în care a condus dezbaterea publică lasă loc de interpretări şi speculaţii care nu-i sunt favorabile comandantului suprem. Scopul politic a fost unul evident. Mă mir că nu l-a dublat blonda de la Cotroceni, madama Udrea, specialista în ştiinţă militară şi informaţii.  Faptul că şi-a permis să propulseze în urmă cu câţiva ani un şef SMG contrar prevederilor Ghidului Carierei militare, prea tânăr şi fără experienţă, îl trădează. Băsescu se poartă cu Armata după propriiile-i interese şi,ce e mai grav, nu-i respectă pe oamenii acesteia. Probabil, îi asociază cu imaginea “re-evaluatului” pe care-l consideră militar.

Rămâne însă imaginea Armatei, din nou târâtă în mijlocul scandalului politrucilor şi ziariştilor fără pic de expertiză în domeniu.

Cui foloseşte?

 

RD, InfoMondo Militar

 

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Realităţi dure în jurul scandalului “generali pensionari” lansat de preşedinte”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  DE VINA ESTE TOT BASESCU !
  Domnul Gabriel Oprea s-a ocupat in zorii indeletnicirii sale militare de Intendenta. Da, asa este denumita arma care asigura saltelele si fasolea ostasilor.
  Aveti dreptate.
  Dar cine la luat in brate ? Eu , dumneata sau poate prea minoritarul Coreolone.
  Nu. La luat in brate USL si mai ales Ponta. Dar acest baiat cu totul nepragatit la luat in brate nu numai cu fasolea calda dar si cu cartoful oparit al pensiilor.
  Apoi in analiza dumneavoastra dati vina pe Basescu ….care are dreptate.
  Pai stimate redactie .
  Nu tine. Nu tine deloc.

 2. Marlon Juvet says:

  “leadersheep-ul militar românesc”. Umorul ăsta involuntar generat de viteza de scriere, nu are în el şi ceva dintr-un act ratat?
  P.S. pentru patriotii pentru care o limbă străină mai de la vest a reprezentat o uzurpare a sentimentului românesc al fiinţei, “leadersheep” s-ar traduce pur şi simplu “lider de oaie”. Berbecul militar românesc.

 3. ROBERT HORVATH SUA says:

  tot…..Drept la replica
  Stimata redactie
  Atacatorii mei permanenti au primit un raspuns surprinzator ….provenind de la un inamic.

  tigri2 spunea…
  Pacat ca nu te asculta cine trebuie,pentru ei este mult mai puternic si mai drag banul decat dragostea de tara si popor,iar prostia,care se plateste,vine din partea poporului pentru ca este slab,credul si-i tolereaza la nesfarsit pe acesti banditi.Iar tu Horvath draga te zbati degeaba ca nu ai fi inteles niciodata de un Mitica de Dambovita,car este las,mincinos,carcotas si mistocar si care se bucura de raul aproapelui.

 4. ASP-PFD says:

  ,,Scandalul generat de ieşirea intempestivă a preşedintelui, în calitate de comandant suprem (o calitate de care-şi aduce aminte când are interese politice n.a.)”

  Comandantul suprem odihneste la Ghencea.

  CONSTITUTIA ROMANIEI
  Atributii în domeniul apãrãrii
  (1) Presedintele României este

  comandantul fortelor armate
  si îndeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Apãrare a Tãrii.

 5. ASP-PFD says:

  Si nu este ,,seful statului” !!!

 6. Gheo says:

  Un articol bun in care se prezinta o analiza logica, bine argumentata. Multi se intreaba ce va face actualul sef al SMG dupa ce i se va termina mandatul, tinanad cont de faptul ca este un general tanar. Oare va merge la esaloane mai mici?

 7. rex says:

  @ ASP-PFD

  Bravo baiete. Altceva nu ai remarcat.
  Trebuia neaparat pentru a nu fi tu derutat pus intre ghilimele.
  Armata sau sistemul de aparare are multe alte probleme de esenta,geme sub povara discriminarilor pe toate liniile si are inca multe probleme de rezolvat in afara de problema asta politica a” generalilor” generata de politrucii care se vor ”care pe care” ciocaneste mai virtos.
  In mod garantat armata Romaniei merge inainte si cu 90,50,40,30,20 de ”generali ”sau colonei cu functii de generali, daca neaparat trebuie.

 8. al adin says:

  Probabil va merge la Bruxelles in locul lui Savu, dupa ce acesta isi termina mandatul. Sau va merge consilier la Cotroceni.

 9. Bure Bista says:

  VA zbura la Romavia avionul prezidential ca la Bruxelles Savu are functie de colonel adaptata.

  Sau nu mai are Romavia avion przidential? Ce pacat! Atunci o sa-i cumpere simulator sa fie mereu gata.

  Asta e, cand crezi ca ti se cuvin prea multe si prea dintr-o data.

  Sunt sigur ca nu e un caz de nepotism aici si ca urmare sigur dl Danila va urca in continuare pe scara demnitatilor publice. Precis e doctor in ceva Academiile abia asteapta sa aiba lideri care habar nu au de procesul de invatamant. Cercetarea e plina de copy paste deci sa nu-l plangem pe Danila.

  Ar putea chiar sa-l faca atasat al apararii cu trei 4 stele doar s-a demonstrat ca in Armata functiile si gradele se dau aleator si functie de dezinteresul politic.

 10. al adin says:

  Reprezentantul militar la Bruxelles e functie de colonel? Nu stiam ca s-a redus, daca e adevarat. Toti ceilalti reprezentanti militari au functii de general cu 2 si 3 stele. Atasat nu poate sa fie numit poate doar daca incearca cineva sa il umileasca. E pozitie inferioara nivelului de sef smg. Nu stiu daca se poate la UNAP. Nu e vorba de pregatire, cred. Adica de cv universitar. Dar sa nu ne consumam neuronii. Se va descurca el. Sau altii il vor ajuta. Se pare ca din ce a fost pe functia asta pana acum, e cel mai meserias, pe care nu il poate da nimeni la intors ca ar fi ajuns pe functii mari pe pile. Din acest pdv.

 11. Bure Bista says:

  Savu nu e seful reprezentantei Romaniei la Bruxelles.

  Nu sunt convins ca numirea lui Danila nu a beneficiat de un mic/mare concurs de imprejurari fortate in a fi favorabile. Nu am zis nepotism. Desi unii o zic raspicat. Cititi CV-ul personajului.

 12. ASP-PFD says:

  @rex
  Copile, am remarcat multe lucruri .Si in timp si la postarea cu ,,pricina”.Dar daca nu pornim de unde trebuieste vom ajunge mereu la o destinatie gresita.
  Sau asta era misiunea?!

 13. Relutu says:

  Un adevarat general rus spunea ceva de genul, “nu stiu sa comentez pe bloguri” dar stiu sa dau cu sabia.

 14. ASP-PFD says:

  @Relutu
  Sabiile din ,,vremea blogurilor” cereau probabil foarte multa forta.
  O seara minunata!

 15. rex says:

  De fapt pe Nuti a rezolvat-o mai mult Macovei decit Blaga. Exista o vorba ”Dumnezeu nu bate cu paru ……….”

 16. al adin says:

  Corecta observatie. Nuti a mizat pe Base, desi acesta era acelasi care a afundat pdl cu cate 5 procente la parlamentare cu fiecare aparitie a sa la tv. Blaga a mizat pe Macovei careia i-a implantat senzatia de mare reformatoare si cu ajutorul careia a fragmentat electoratul lui Nuti. A mai trecut pe acolo si Videanu….

 17. Schwartzkopff says:

  Excelent articol. Din pacate slabuta dezbaterea din jurul articolului.

 18. indisciplinatu says:

  Reintoarcerea la lvg-ul generalilor(56-57-58-59 ANI) fata de lvg-ul ofiterilor, mm. si subof. nu este dpdv legal posibil, datorita Legii 263.
  Legea unica de pensionare genereaza acest lucru fiind opozabila TUTUROR cadrelor militare, inclusiv GENERALILOR!!!
  A accepta sa “mergi in mana cu cascheta la ministru pentru prelungirea sederii in activitate” a fost generata de insusi basescu PRIN IMPUNEREA ACESTEI LEGI ABERANTE DE PENSIONARE.
  SE IMPUNE O SUSPENDARE SI O DEMITERE DE URGENTA PENTRU ACEST BOLNAV CRONIC!!!!

 19. tepes says:

  hortvarth?UN TAMPIT SI O JIGODIE COMUNITARA.

 20. non sens says:

  corect : NU e seful statului !!

  P.S. Desfiintati directiile de resurse umane , creatoarele ,, omului nou ”
  militari fara armata facuta si generali fara de niciunele !

 21. gheo says:

  ” … ziaristilor fara pic de experienta in domeniu.” !!! ???, pai cine a urmarit “dezbaterile” televiziunilor, ar fi fost prea usor sa nu constate ca “ziaristii” in cauza nici nu stiau cum se cheama “maruntaiele armatei”, invitatii lor chiar de buna credinta sa fi fost, tot acolo e … fara cunostinte in domeniu … !!!, cum naiba sa dezbata un asemenea ziarist “complexitatea sistemului militar”, o concluzie dureroasa dupa … multe alte concluzii la fel de dureroase, “cardasia politica”, pentru a abate “atentia natiei” de la multe alte probleme pe care le “vor ascunse de ochii lumii” si la care nu vor sa raspunda sub nici o forma, vor arunca orice “nada” pentru a incinge spiritele si a ocupa “mintea si spiritul romanilor”, in rest, cu cat lucrurile sunt mai incurcate si oamenii au subiecte de studiu, cu atat mai bine sau … “ce inoada cativa prosti … nu vor reusi o natie intreaga sa dezlege” !!!, problema este ca daca vor fi lasati, este posibil sa … distruga incet, incet, tot sistemul complex al statului, daca o mai fi ramas ceva neatins de acest “cancer” !.

 22. colonel pensionar fost activ 28 ani says:

  Basescu a castigat inca o data!
  Legea cu pricina va fi modificata de parlament in sensul ca gen.si am.vor fi pensionati in functie de grad la 56-59 ani cu posibilitatea de putea fi mentinuti peste aceste varste pana la 60 ani! Pana acum nici un gen. am. nu a plecat la varsta din legea 263 adica la 55-56 1/2 ;ani au fost mentinuti prin aprobare.
  Inainte de modificarea din 2011 (legea 53/2011) statutul (legea 80/1995) prevedea posibilitatea mentinerii in activitate a gen. si am. astfel: cu 1-2 stele pana la 62 ani ;cu 3-4 stele pana la 64 ani!