Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Realităţi privind înzestrarea Armatei României: militarii au optat pentru fregate olandeze – politicienii le-au dat fregate britanice … second hand

Fregata clasa Kortenaer vanduta marinei elene foto www.militaryimages.net

Dincolo de misterul privind dedesubturile deciziei MApN de a achiziţiona 2 fregate second hand din Marea Britanie, rămâne realitatea seacă a rezultatului achiziţiei făcute. La 8 ani după decizia de achiziţie avem 2 nave parţial operative care au costat o mulţime de bani.
Intervievat de cotidianul Adevărul, comandorul(rz) Nicolae Vlăduţoiu, membru în comisia de achiziţie a fregatelor, ne dezvăluie câte ceva despre drumul parcurs până la adoptarea deciziei.

Potrivit comandorului (rz.) Vlăduţoiu, procedura de achiziţie a unor fregate de către marina română a început în anul 2000, atunci când, în timpul pregătirii pentru aderarea României la NATO, s-a decis achiziţia unor nave de luptă multifuncţionale, care să corespundă standardelor.

Ca urmare a fost constituită o comisie a MApN formată din zece membri, fiecare specialist pe domeniul său, cu rolul de a analiza bonitatea din punct de vedere al luptei, al forţei de reacţie în caz de atac. Comandorul Vlăduţoiu era, la acea dată, şeful Comunicaţiilor şi Informaticii din Statul Major al Forţelor Navale. El urma să analizeze capacitatea navei de a face faţă unui război electronic şi caliatatea comunicaţiilor.

Membrii comisiei au analizat două oferte: cea a Olandei, care oferea fregate de tip Kortenaer şi cea a Marii Britanii, care oferea fregatele din clasa 22.

Recomandarea pe care a înaintat-o comisia, prin raport, ministrului Apărării Naţionale a fost aceea de a cumpăra navele olandeze argumentând că pentru a deveni nave de luptă adevărate (navele britanice care erau la fier vechi n.r.) trebuia investit tot cam atât. Fregatele olandeze erau însă mai mici: aveau 2900 de tone, în timp ce cele britanice au 4900 de tone. Aveau aceeaşi putere (de foc n.r.) şi erau mai uşor de manevrat şi mai potrivite pentru Marea Neagră. Erau şi mai uşor de întreţinut.

Deşi raportul a fost favorabil olandezilor, în final au fost luate navele britanice. “Decizia a fost politică”, a concluzionat Vlăduţoiu.

Potrivit acestuia în momentul de faţă nava “Ferdinand” nu are sisteme complexe folosite în războiul electronic, iar sistemul integrat de comunicaţii şi control este din 1986. În actualul stadiu, nava nu poate riposta unui atac decât în mică măsură, din cauză că îi lipseşte armamentul modern. În concluzie fregata “Ferdinand” ar avea într-un război real doar un rol de figurant.

sursa: Adevărul

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Realităţi privind înzestrarea Armatei României: militarii au optat pentru fregate olandeze – politicienii le-au dat fregate britanice … second hand”

 1. razasul says:

  mda, concluzia, cum si era de asteptat, deciziile politice, nu au nimic in comun cu interesul national ci cu, “spaga, minciuna, etc. “, adica, niste interese straine de nevoile noastre, c-am ca tot ce au facut “gainarii nostri de politicieni”, in ultimii 20 de ani si vor face si in continuare, a fost si este sa minta, fure, extorcheze, si, dincolo de acestea, cumpararea unor “ruginituri de la centrul de colectare fier vechi – Anglia” pentru Marina Militara Romana, este o “picatura in marea de excrocherii” facute pe, spatele si pe banii nostri, ce inseamna clasa politica “bastinasa” pe spatele nostru?, o capusa, lipitoare, un cancer, spunetii cum vreti, cine priveste ce e de vazut, aude ce e de auzit, pricepe ce e de priceput, stie, punct.

 2. baciu' cel oltean says:

  si asa se scrie istoria – specialistii recomanda o chestie, politicienii fac exact pe dos. nu e de mirare ca Romania a ajuns unde a ajuns.

 3. Resboiu says:

  Fregatele olandeze din clasa Kortenaer sun chiar mai batrane decat Regele Ferdinand si Regina Maria.

  Fregatele noastre au intrat in serviciul Royal Navy in 1987 si 1988, iar cea mai noua din clasa Kortenaer a fost acceptata in serviciul Marinei Olandeze in anul 1983.

  Iar la tonaj sunt mai grasute decat au spus cei de la ziarul Adevarul (3900 t. tonaj maxim incarcat, 3500-3600 t. “gol”).

  Cam atat despre profesionalismul jurnalistilor “romanesti”, in cazul de fata al celor de la ziarul Adevarul.

 4. Liviu says:

  …sustin ceea ce a scris Resboiu si in completare as mai adauga ca potentialul de modernizare al fregatelor tip 22 este mult mai mare decat al clasei Kortenaer. Dar lipsa profesionalismului romanilor deja nu ma mai mira. Si e vina noastra, a tuturor. De asemenea si marimea superioara face sa fie un avantaj pt ROLUL fregatelor. Contrar afirmatiei ziarului Adevarul, rolul acestor fregate nu este de a lupta in Marea Neagra ci cel de reprezentare in cadrul unor escadre NATO. Securitatea in bazinul Marii Negre se poate rezolva doar cu o flota de corvete moderne sustinute de mijloace aeriene de supraveghere. Deocamdata nu avem nimic de genul acesta…, dar asta este o alta problema. Deci ceea ce as spune ca este grav in legatura cu fregatele este ca nu a existat vointa politica sa se continue inzestrarea lor. Dar alegerea este una de exceptie pt banii dati (o suma absolut nesemnificativa fata de nave echivalente noi). Prin asta nu vreau sa iau apararea politicienilor legat de comisioane… Aceea este deja o alta problema si m-as mira sa nu fi existat la noi atata timp cat exista si la case mai mari in domeniul acesta….
  Multumesc