Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Recalcularea pensiilor militare oprită printr-o nouă decizie a Curţii de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a dispus anularea mai multor articole din Hotărârea de Guvern nr. 735/2010, privind recalcularea pensiilor militare.

Astfel, “CCA Cluj admite acţiunea precizată formulată de reclamanţii H.V., S.G., T.Ş.,P.I., B.I., Ş.M-M., V.V., împotriva pârâtului Guvernul României şi în consecinţă:

– Dispune anularea dispoziţiilor articolului 2 alin.2,3,4,6,7, articolului 6 alin.1,2, 4 şi articolul 10 alin.2 din Hotărârea de Guvern nr. 735/2010.

– Respinge cererea de intervenţie în interesul pârâtului Guvernul României formulată de intervenientul Ministerul Administraţiei şi Internelor;

– Dispune publicarea în M.O., potrivit art. 23 din Legea nr.554/2004.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 23.11.2010″

Articolele anulate

Art. 2. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute in anexele nr. 1a, 1b si 2.
(3) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia prin centrele militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.

(4) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia de la ultima unitate din care au facut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua in calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost incadrat in tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute in conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza in ordinea inregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar in lipsa acestora, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata, in functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.

Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respectiva.

Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a)

HG 735/2010 completa

sursa: Curtea de Apel Cluj

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

65 Responses to “Recalcularea pensiilor militare oprită printr-o nouă decizie a Curţii de Apel Cluj”

 1. sejc says:

  lasati cearta.acum nu se discuta principii.cei ce umbla cu strmbe fie au ceva cu cadrele militare ori sunt pedelei.la ora asta am altceva de facut decat sa ma cert cu ei.imi permit sa va sfatuiesc sa va pregatiti pentru lupta.eu voi proceda astfel.am trimis deja la ministru si la dfc notificare precum ca nu accept recalcularea pensiei conform l119/2010 si hg735/2010.in momentul in care primesc decizia de recalculare si vad ca pensia este diminuata fac imediat contestatie adresata cu confirmare de primire comisiei de contestatii a m.ap.n.(model eventual plano-pot sa cer model si pe avocatnet)dupa 30 zile actionez la tribunalul pe raza caruia domiciliez.inca nu m-am hotarat daca apelez la un avocat.de regula avocatul cere 500ron.voi negocia.daca voi gasii adecti ne vom asocia si astfel voi platii mai putin.in ceeace ma priveste am oaresce experienta.va doresc succes si daca ma tineti la curent invatam unii de la altii.

 2. ready says:

  Domnilor, va implor, nu va mai lansati in polemici care nu au relevanta cu subiectul in discutie. Vreau sa va spun ca am vorbit chiar azi cu un ofiter experimentat din DMRU al MAI, precum si cu un lucrator din cadrul Casei de Pensii MAI, care mi-au intarit banuiala : Se lucreaza deja la recalcularea pensiilor militare, etc, in intelesul HG 735 si a L 119, intrucat HG 735 ar fi fost suspendata doar pentru cei care au actionat in judecata la Curtile de Apel din zona lor de domiciliu. Din aceleasi surse, rezulta ca doar un procent de 1,5% din pensionarii MAI au depus dosarele cu adeverintele de venit. In opinia lor, incepand cu luna ianuarie 2011, cuantumul pensiilor noastre nu vor depasi 1.500 lei. Ce parere aveti ? Oare cei ce nu au actionat inca in judecata o mai pot face sau deja este tardiv ?

 3. ready says:

  Pentru sejc,
  Daca nu te superi, as dori sa luam legatura pe mess.
  Adresa mea de mail este readyfile@yahoo.com

 4. Maria says:

  @Ready.Sunt pensionar MAI, am primit toate adeverintele pentru cei 25 de ani de munca, pot sa spun ca sunt si corecte, insa nu le-am inaintat nimanui.Ca mine mai sunt cativa colegi, tineri pensionari din MAI.Procentajul celor care au solicitat recalcularea , din randul pensionarilor MAI, este f.mic. O explicatie a acestui fenomen ar fi faptul ca noua ne vin adeverintele acasa, prin posta, pe cand celor de la MApN li se distribuie prin CMJ sau CMZ .Stiu acest lucru deoarece cumnatul meu este pensionar MApN si l-au chemat acolo ca sa semneze, ca < oricum va fi cum vrem noi < asa i s-a spus de catre un general pensionar inaintat recent in grad, la 1 Dec.Iar ceea ce spui despre derularea procesului de recalculare este foarte corect, ei trebuie sa fie pregatiti la 1 ian. , nu stiu de ce ne mai umilesc cerandu-ne sa depunem adeverintele desi ei au aceste venituri in sistem informatizat,vezi cazul SRI/lor care nu sunt obligati sa depuna aceste hartii.Noi, aici in Oradea, am chemat guvernul in proces, am mers in contengios, maine e prima runda.Ne-am adunat vreo 30 de pensionari, majoritatea MAI, dar si MApN, chiar si SRI , si mergem pe cont propriu.Sotul meu e inscris in SCMD si merge si cu ei.O sa va tin la curent , desigur pe cei interesati, cei care nu agreaza prezenta unei femei pe forum, sunt invitati sa ignore postarile subsemnatei.

 5. Gourkha says:

  General (rtg.) M.Ap.N, seful ANCMRR. Cititi cu atentie:

  ˝Ne facem datoria de onoare si de responsabilitate civica si ostaseasca de a supune atentiei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii hotararea noastra ca, INAINTE DE A RECURGE LA MASURILE CELE MAI SEVERE LA INDEMANA ARMATEI DE REZERVA A UNUI STAT, sa folosim in continuare toate caile legale de actiune in justitia romana si europeana si sa atentionam conducerea NATO si a Uniunii Europene.˝

  Este un avertisment pur – si din informatiile mele e cam luat in considerare pt. ca chiar nu se poate ignora. Mai exact – sefii structurilor de rezervisti din orice minister, din orice organizatie – fac in ceasul al 13-lea exact ˝ceea ce trebuie˝ (vorba lui Boc) – adica isi dau mana, si-au dat-o de fapt. Impreuna chiar pot aduna 180 000 de rezervisti la Cotroceni, plus membrii familiilor lor. Mai mult nici nu e necesar.

 6. ready says:

  Doamnelor si domnilor colegi pensionari !
  Azi am mai intrat in posesia unei informatii, referitoare la viitorul nostru dupa 1 ianuarie 2011. Se pare ca toti pensionarii militari, si etc., in lunile ianuarie si februarie, cel putin, vor primi pensia in cuantum de salariu mediu net pe economie, chiar daca unii au depus dosarele cu adevarinte la casele de pensii de care apartine fiecare dintre noi.
  Mai mult, pentru cei ce au actionat in judecata, solicitand suspendarea prevederilor HG 735 si suspendarea recalcularii pensiilor lor, pana la aceasta data, Casa de Pensii a MAI, si poate si alte case, nu au primit nici o notificare ori hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, care sa stopeze acest macel.
  Oare ce mai putem face ???????????????????????????????????
  Eu unul, desi am o pensie de 2.350 RON, sunt disperat………………..

 7. sejc says:

  doamna MARIA.va rog insistent sa ne tineti la curent cu evolutia procesului.precizati numarul dosarului si la ce instanta se judeca.va dorim sincer succes .cu stima.

 8. sejc says:

  doamna MARIA>am gasit dosarul.voi urmari evolutia.succes.

 9. lasa tata
  ne meritam soarta
  de ce tac cei din fruntea asociltiei pensionarilor?
  macar sa minta si ei ceva.sa mai calmeze oamenii
  daca stm si ne gindim-la ce le mai dam cotizatiile?
  nu am singe in instalatie,dar ar trebuii sa ne adunam toti la aceiasi ora ,in toate orasele la sediul asociatiei pensionarilor,sa punem de o manifestatie la care sa cerem prezenta prefectului[ca reprezentant al gucvernuklui in teritoriu]si sa nu se plece pina la un raspuns ferm .uniform pt toata lumea.nu se incalca legea deoarece adunarea poate fii adhoc,la un sediu recubbnoscut deci nu pe teren public unde se poate invoca dezordinea si intrventia jandarmilor.in etapa 2 -propaganda necativa pe toate caile si denigrarea partidelor de guvernamint
  contrapropaganda electorala.etc
  asa putem macar edemonstra ca armata de rezerva este totusi o forta de luat in seama
  sa dam dovada de civilizatie si sa cerem statului de drept-dreptul de a avea un raspuns oficial si corect

  sa iasa herr comandant suprem al armate si sa dea o explicatie la asigurarile date cu ceva timp in urma ca pensiile nu se modifica

 10. ready says:

  Doamnelor si domnilor colegi pensionari !
  As dori sa va dau o veste care, in masura in care se va confirma, va produce bucurie in sufletele noastre.
  Din discutiile purtate cu o sursa de la un inalt nivel de conducere MAN, rezulta ca Basescu a avut o noua intalnire cu Boc, in prezenta ministrului Oprea, ocazie cu care s-ar fi luat decizia de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare, pana la data de 01.01.2012.
  In aceste conditii, pana la depunerea dosarelor de recalculare si pana la recalcularea efectiva, se pare ca vom primi pensiile la valoarea lor actuala.
  Este prea frumos sa fie adevarat…….Voi ce parere aveti ?
  Puteti confirma aceasta stire. LA MULTI ANI 2011 TUTURORA !!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. PANI HACITIN says:

  pensiile militarilor ( din toate sistemele militare) ca si soldele militarilor activi nu sunt nici pe departe ” speciale” prin marimea lor raportate la tot ce inseamna viata si cariera de militar, fie din perioada anterioara anului 1989, cat si in prezent. Vor fi probabil destui aceia care sa-i invidieze pe militari, mai ales dintre acolitii lui Basescu si Boc, precum si dintre cei care habar nu au ce a insemnat si inseamna privatiunile de tot felul ale vietii de militar.

 12. PANI HACITIN says:

  Pensiile militarilor sunt calculate în procent de 60% din media soldei lunare de bază a ultimelor 6 luni şi nu include nici un spor aşa cum greşit s-a prezentat în mass-media, aceasta reprezentând contribuţia statului la siguranţa sa (ostaşul este sub jurământ faţă de patrie) şi acest jurământ încetează odată cu plecarea oşteanului în eternitate.

 13. ANDERSON says:

  Gourkaha: mai e valabil ce ai zis aici?
  Gourkha a scris:

  15 Decembrie 2010 la 12:40 am
  General (rtg.) M.Ap.N, seful ANCMRR. Cititi cu atentie:

  ˝Ne facem datoria de onoare si de responsabilitate civica si ostaseasca de a supune atentiei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii hotararea noastra ca, INAINTE DE A RECURGE LA MASURILE CELE MAI SEVERE LA INDEMANA ARMATEI DE REZERVA A UNUI STAT, sa folosim in continuare toate caile legale de actiune in justitia romana si europeana si sa atentionam conducerea NATO si a Uniunii Europene.˝

  Este un avertisment dur – si din informatiile mele e cam luat in considerare pt. ca chiar nu se poate ignora. Mai exact – sefii structurilor de rezervisti din orice minister, din orice organizatie – fac in ceasul al 13-lea exact ˝ceea ce trebuie˝ (vorba lui Boc) – adica isi dau mana, si-au dat-o de fapt. Impreuna chiar pot aduna 180 000 de rezervisti la Cotroceni, plus membrii familiilor lor. Mai mult nici nu e necesar.

 14. […] fericire, Justiţia începe să repare umilinţele produse pensionarilor militari anulând deja capitole din HG735/2010 obligând MApN să ţină cont de o nouă […]

 15. […] militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010. ICCJ a respins, vineri 07 ianuarie, recursul formulat de Guvern împotriva sentinţei nr. […]