Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Recomandarea directorului SIE pentru demnitarii români atunci când se află în străinătate

Teodor Melescanu. foto realitatea netInvitat la Digi 24,Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat – în contextul în care comenta scandalul iscat de dezvăluirile lui Eduard Snowden – că “95% din totalul sateliţilor declaraţi ca fiind “de studiu” sunt sateliţi de spionaj”.

Directorul SIE, a mai afirmat că “tot ceea ce s-a întâmplat începând de la cazul Snowden dovedeşte că orice persoană este vulnerabilă, oricât de sofisticate ar fi mijloacele tehnice folosite”.

În acest context Meleşcanu a făcut – din calitatea pe care o deţine – o recomandare către demnitarii români: “aceea de a nu vorbi de pe telefoane mobile obişnuite, mai ales atunci când se află în străinătate, şi de a folosi liniile de comunicaţii de la misiunile diplomatice româneşti”.

Directorul SIE a adăugat că nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

“Tot ce este semnal audio, video şi aşa mai departe şi iese în atmosferă este interceptat. Majoritatea sunt însă criptate şi problema e dacă poţi să le decriptezi. Dar de interceptat, se interceptează. Şi noi facem asta, şi toată lumea (…) Sigur, dacă sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Înseamnă că au valoare mai mare”, a specificat Teodor Meleşcanu.

Întrebat dacă şi SIE ascultă decidenţi politici din alte ţări, directorul instituţiei a răspuns: “Nu, dar de multe ori ajung asemenea semnale şi la noi”.

Şeful SIE a precizat că România, odată intrată în NATO, s-a obligat prin tratat să nu aibă operaţiuni pe teritoriul altor state “nici de interceptare, nici de alt tip”.

Sursa: Digi 24

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Recomandarea directorului SIE pentru demnitarii români atunci când se află în străinătate”

 1. vasile says:

  Traian Basescu nu isi va astampara nici anul acesta setea de a-si rasplati supusii in haine militare prin avansarea la grad de generali a unor colonei sau prin adaugarea de stele pe umarul unor generali. El stie cat de recunoascatori sunt generalii carora le acorda acest titlu. Anul acesta, de 24 ianuarie – Ziua micii Uniri, Basescu are in vizor mai multi magistrati militari de la Sectia Parchetelor Militare si Parchetul si Curtea Militara de Apel pentru avansari in grad la exceptional, desi e evident ca numai de exceptional nu se poate vorbi la capitolul justitie militara, cata vreme in aceste unitati nu doar ca se taie frunza la caini pe salarii uriase, dar pe aici s-au ingropat mai toate dosarele privind crimele din decembrie 1989. In curand veti afla ce hram poarta unii dintre acesti servitori, aflati in preferintele chiriasului de la Cotroceni.

 2. Socrate says:

  Domn Vasile vorbesti prostii sau nu ai nicio legatura cu domeniul militar. Legea 90/1995 spune cum se fac avansarile. Armata are ministru , are sef al SMG , are in general structuri ierarhice. Dumneata ai o mare problema , cred ca faci parte dintre acei ipotetici 7,4 milioane de suferinzi ai anului 2012.

 3. Dani says:

  Legea spune multe ..Dar cand s-a respectat vreodata legea in Romanistan..Da macar un singur exemplu..

 4. anonim says:

  Legea in Romanistan s-a respectat cand s-au vandut pe nimic bogatiile tarii, cand s-au dat pe nimc sidexul si petromul. Nu vedeti, toti cei infundati si amenintati cu mititica pt. ca au dat pe nimic sidexul spre ex. sunt catalogati cu procese politice!

 5. Dani says:

  Si cand s-a dat flota ..