Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Recursul lui Aurel Frăţilă – respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Recursul lui Aurel Frăţilă, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost respins.
Curtea de Apel Bucureşti admisese cererea formulată de SUA de extrădare, în vederea anchetării lui Frăţilă, pentru comerţ cu echipamente militare în Iran.

Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că Aurel Frăţilă urmează să fie extrădat în Statele Unite ale Americii după ce vor fi îndeplinite toate procedurile necesare.

Omul de afaceri Aurel Făţilă ceruse judecătorilor să respingă cererea de extrădare a sa, arătând că “în SUA nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autorităţile americane a fost cercetat cinci ani de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care l-a scos de sub urmărire penală”.

Frăţilă a menţionat în recurs că pe toată durata anchetei din România a răspuns la fiecare solicitare a procurorilor, că a ajutat la derularea anchetei şi că rezultatul este unul corect şi îi dovedeşte nevinovăţia.

Frăţilă a mai specificat că, în opinia sa, “judecata dreaptă nu i-ar fi aplicată în SUA şi din cauza faptului că SUA au o legislaţie care este în contradicţie cu normele penale în vigoare ale UE şi ale României”.

Avocatul acestuia a arătat că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela că nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti şi că a judecat de la primul termen solicitarea americaniilor, potrivit MEDIAFAX.

Aurel Frăţilă (41 de ani) este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate şi pe aparate civile, cât şi pe avioane militare.

Astfel, Aurel Frăţilă a intrat în atenţia autorităţilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale din România.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Recursul lui Aurel Frăţilă – respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”

 1. LICA says:

  Aciduzzul | 24 ianuarie, 2013 .Povestea „teroristului“ Aurel Fratila, cusuta cu ata alba cu iz maro George Roncea.
  Viata unui om caruia inca nu i s-a stabilit cu certitudine vinovatia va fi marcata pe veci de eticheta infamanta aplicata asupra sa cu iresponsabilitate de catre SRI in principal, care prin vocea purtatorului sau de cuvant a indus tema asocierii fostului cadru militar Aurel Fratila cu terorismul. Un simplu search pe google ieri indica pentru cuvintele „Teroristul Aurel Fratila“ cateva mii de inferente si in ceea ce priveste sursele de presa, cu putine exceptii, aproape toate publicatiile au inghitit cu tot cu pene galusca aruncata de SRI. Mai poate fi invocata in cazul Fratila (si) incalcarea articolului 6 a Conventiei Europene a Drepturilor Omului care arata ca „orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa“. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita, indica documentul european, care pentru americani este hartie de veceu.
  Autoritatile statului roman care l-au prezentat in mod iresponsabil pe Fratila drept terorist ar trebui sa plateasca daune la greu iar o plangere adresata CEDO – deoarece Fratila este totusi ca toti romanii si cetatean european – ar aduce cu siguranta castig de cauza fostului cadru militar, terfelit in fel si chip. Fratila a fost prezentat ca un terorist – adica inamicul public numarul unu, inainte sa existe o sentinta clara in ceea ce-l priveste ba mai mult, dupa ce primise deja un NUP pentru acuzatii care i-au fost aduse cu sapte ani in urma.
  Partea proasta e ca tot cetatenii romani ar urma sa plateasca daunele in loc ca aceste sume sa fie imputate cadrelor SRI cu gura mare care tot freaca menta cautand teroristi cand teroristii autentici se afla la vedere, intre membrii Clanului Ilici criminalul cu mainile rosii de sange de roman. SRI-ul are in fisa postului rezolvarea amenintarilor la adresa sigurantei nationale – adica acele riscuri ce pot oricand genera pagube sau care deja produc daune de amploare nationala. Gasca securistoida si kaghebista a lui Ion Iliescu a produs deja enorme pagube Romaniei si romanilor.
  Praf in ochi de la servicii pentru a acoperi istoria murdara a complicitatii cu un adevarat terorist
  Mai mult Ion Iliescu este direct legat de singurul terorist condamnat pana acum de instantele romanesti – Omar Hayssam. Toti arabii escroci si hoti aciuiti in Romania faceau parte din armatura de „afaceri“ a PSD, ba chiar erau membri de varf sau consilieri ai unor persoanje cheie ale statului pesedist.
  Omar Hayssam, Kamel Kader si Fathi Taher, sunt doar trei dintre cei mai cunoscuti afaceristi (a se citi jefuitori) arabi apropiati de PSD, (si agenti sub acoperire infiltrati in Romania inca dinainte de Revolutie) care au beneficiat de credite ilegale de milioane de dolari de la Bancorex, banca care care a administrat banii facuti de Securitate inainte de ‘89.
  Relatiile arabo-pesediste se invart in jurul a doua nume de alogeni kaghebisti: Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc.
  Cei doi au avut in preajma lor mai multe personaje controversate din comunitatea araba, de la Zaher Iskandarani la Kamel Kader, Mohammad Murad, Fathi Taher si pana la Omar Hayssam. Mohamed Farzat – unchiul lui Omar Hayssam – cunoscut inca din 1988 ca ofiter al Serviciilor de informatii militare siriene, exporta „tractoare“ romanesti cu repetitie in tara sa de origine prin ICE Dunarea, firma apartinand fostei Securitati, afaceri de care nu era strain nici turnatorul de Dan Voiculescu, prin firma Crescent. Omar Haysam a preluat locul unchiului sau, fostul sef al centralei de spionaj sirian din Romania, unde era cea mai puternica antena a acestui serviciu din Europa de Sud – Est.
  Clanul Hayssam s-a aflat in stranse legaturi si cu gasca liberala (mai ales via Chiliman si Norica Nicolai), Omar Hayssam fiind acela care a intermediat pentru fostul mare mahar al PNL, Dinu Patriciu achizitionarea unui camp petrolier in Sudan pentru Rompetrol. Norica Nicolai alta mastera a PNL era si ea foarte intim legata de Hayssam figurand intr-una din zecile de firme ale teroristului sirian ca adminstratoare (firma Prodigo SA, radiata intre timp).
  Muchles Omar, fratele lui Haysam, era asociat in firma General Group SRL cu fiul Sorescu Dumitru, fost prim adjunct al Politiei Romane, cel care a stopat nenumaratele dosare in care era cercetat Ommar. Generalul (r) Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane intre 1995 si 1997, declara public cu niste ani in urma: “Toti mafiotii arabi – Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti – erau foarte apropiati de PDSR si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kamel Kader. (…) Mi s-a parut curios ca un arab era numit consilier al secretarului general al guvernului“. Ca sa vezi chestie, pana si lui Pitulescu i se parea curioasa cloaca pesedisto-arabeasca.
  Cazul Hayssam – Mohammad Munaf invocat in instanta, de aparatorul lui Fratila
  Pana recent singurul terorist al Romaniei era apropiatul lui Ion Iliescu, Omar Hayssam secondat de pirpiriul Mohamad Munaf – ambii parteneri de afaceri cu maleficul traficant de armament israelian Viktor Bout si complici ai serviciilor secrete romane. Cazul Hayssam a reprezentant un esec major (ca sa nu spun direct complicitate) a serviciilor romanesti (mai sunt ele romanesti? – n.n).
  Hayssam a fost exfiltrat in timp ce autoritatile romane se uitau in alta parte iar Munaf a ajuns pe mana autoritatilor americane. Tocmai acest aspect a fost introdus ieri la judecarea recursului de avocatul lui Aurel Fratila ca un element de noutate cu totul inedit. La termenul de ieri al procesului jurnalistul Ovidiu Ohanesian a transmis o cerere de interventie instantei supreme prin care a aratat ca a fost parte vatamata intr-o speta similara in care americanii nu au extradat un cetatean de-al lor necesar cauzei – respectiv pipiriul Mohammad Munaf – condamnat alaturi de sirianul Omar Hayssam, pentru implicarea in celebra rapire din Serai a celor trei reporteri romani in Irak de acum vreo sapte ani.
  Cererea de interventie a lui Ohanesian a fost respinsa de judecatori, insa avocatul lui Fratila a tinut a vrut sa sa scoata in evidenta lipsa de egalitate de tratament in ceea ce priveste Statele Unite, tema la care s-a oprit si ziarul Curentul in precedentele articole. Avocatul Victor Enescu a demonstrat ca instanta Curtii de Apel Bucuresti a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela ca nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti si ca a judecat de la primul termen solicitarea americaniilor.
  La randul sau Aurel Fratila a explicat ca a fost cercetat timp de cinci ani de catre procurorii DIICOT in legatura cu acuzatiile ce i se aduc in SUA si ca ancheta autoritatilor romane s-a finalizat cu scoaterea sa de sub urmarire penala. Fratila le-a mentionat judecatorilor ca pe toata durata anchetei din Romania a raspuns negresit la fiecare solicitare a procurorilor ca a ajutat la ancheta si ca rezultatul acesteia i-a dovedit nevinovatia.
  Fostul cadru militar roman le-a aratat judecatorilor ca nu doreste sa fie extradat catre SUA si le-a cerut judecatorilor sa admita recursul sau si sa respinga cererea de extradare facuta de autoritatile judiciare americane pe motiv nu ar avea parte de o judecata dreapta plus ca SUA au o legislatie care este in contradictie cu normele penale in vigoare ale spatiului european si ale Romaniei. Instanta suprema a ramas in pronuntare in acest caz, urmand sa decida daca mentine decizia instantei inferioare sau admit recursul lui Fratila si resping cererea de extradare facuta de SUA.
  Hayssam – profilul unui autentic terorist, conectat la toate structurile corupte ale statului ticalos roman pesedist
  Pana la pronuntarea judecatorilor pe acest caz propunem cititorilor sa judece singuri in ce masura se potriveste asa zisul nostru terorist autohton, pe care serviciile asa zis romanesti il folosesc pe post de tap ispasitor, pentru a masca esecul intr-un caz celebru – al autenticului terorist Omar Haissam, cadru al serviciilor militare siriene, traficant de arme pe filiera israeliana Victor Bout – Shimon Naor.
  Omar Hayssam a parasit ilegal tara cu nava Iman T in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2006. in 13 iunie 2007, instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat, in lipsa, pe sirian la 20 de ani de inchisoare in procesul in care este acuzat de acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak, in 28 martie 2005.
  Asa arata un adevarat bandit, asta e profilul unui terorist pe bune cu o avere de top 300, evaluata la cel putin 90-100 milioane dolari din imobiliare, industria lemnului, ape minerale, auto, comert, bani smulsi romanilor prin frauda si cu complicitatea PS om cu probleme financiare si cu o viata grea, fara nicio avere, desi a fost sef de promotie la Academia Militara. Fara sa mai subliniem ca poate singura sa vina este ca iubita sa este superba de Bianca Brad iar nu hidosul slinos odios de Ion Ilici Iliescu, cel care a vegheat necontenit asupra bunastarii lui Hayssam.
  Fratila a mizat pe ratiune si sentimente
  Aurel Fratila a avut ultimul cuvant, dupa pledoaria avocatului sau, in fata magistratilor inaltei Curti de Casatie si Justitie, care i-au analizat recursul. Aurel Fratila s-a declarat un patriot care nu trebuie sa fie extradat, pentru ca a respectat legile Romaniei si UE.
  „Sunt roman si imi iubesc tara, nu consider ca am incalcat in vreun fel embargoul impus de SUA Iranului. in afara de SUA, toate tarile faceau comert cu Iranul. Chiar SUA a aratat, in documente prin care solicita extradarea, ca presupusa fapta de care sunt acuzat s-a prescris in 2011. Probele adunate de agentii americani sub acoperire au fost obtinute in mod ilegal, si acesta este principalul motiv pentru care DIICOT a stabilit ca nu am comis nici o fapta penala“ a explicat fostul militar.
  El a facut apel si la circumstantele personale, vorbind despre iubita lui Bianca Brad. „Sunt unicul intretinator de familie, logodnica mea nu are un venit stabil, doar din consilierea parintilor care si-au pierdut copiii“. a explicat Fratila.
  Sursa: Curentul

 2. Moshe Tilica says:

  Un cetatean roman trebuie sa fie anchetat si judecat in Romania de organele competente. Daca este gasit vinovat,cetateanul roman trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in Romania. Un cetatean roman nu poate fi dat unui stat strain pentru a fi judecat de acel stat.

 3. Tilica says:

  In a related case this past May, a French court refused an American request to extradite an Iranian businessman who was accused of violating an American embargo on exports to Iran. Majid Kakavand, 37, had been arrested at a Paris airport in March of 2009 on an American warrant. But the French government prosecutor opposed the extradition request noting that Kakavand had not violated French law and that the equipment involved “was not necessarily military in nature.” (The New York Times, Thursday, May 6, 2010)

 4. Blatula says:

  Nu-i nimic neobisnuit, cu cat lucrurile se schimba cu atat raman la fel, singura diferenta e ca acum Inalta Poarta e la Washington si nu la Stambul