Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reformă profundă la nivelul comandamentelor şi agenţiilor NATO

NATO

După reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO (de la care bineînţeles ministrul român a lipsit n.r.) principalele decizii care s-au luat sunt legate de reformarea structurii de comandament permanent a Alianţei, scăderea numărului de  agenţii şi a cartierelor generale.

În cursul unui dineu de lucru desfăşurat miercuri seara, miniştrii apărării din cele 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice au reuşit să ajungă la o înţelegere, cu privire la sacrificiile pe care le presupune această reformă, închideri şi transferuri de sedii, ale cărei baze au fost stabilite cu ocazia summitului Alianţei din 20 noiembrie 2010, de la Lisabona.

Schimbările sunt cerute insistent de Washington, Londra şi Paris, după cum a reamintit recent secretarul american al apărării, Robert Gates.

Ideea urmărită este de a se oferi structurii comandamentului NATO un plus de “eficacite”, de a reacţiona mai rapid şi de a fi, în acelaşi timp, mai puţin costisitoare, “într-o perioadă de restricţii bugetare” pentru domeniul apărării din partea majorităţii aliaţilor, a declarat, joi, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Efectivele pe timp de pace ale comandamentelor NATO se vor diminua de la 13.700 la 8.800 de persoane.

Numărul statelor-majore şi cartierelor generale va ajunge la şapte de la 11,în prezent.

De la trei cartiere generale comune se va trece la două, odată cu închiderea celui de la Lisabona. Vor fi păstrate cele de la Brunsum (Olanda) şi Napoli (Italia)

La Lisabona va fi înfiinţat un cartier general al corpului expediţionar maritim cu desfăşurare rapidă.

Numărul comandamentelor celor trei armate (aeriană, navală şi terestră) va fi înjumătăţit, de la şase la trei. Vor fi păstrate: cel de la Northwood, (forţe navale) şi cel din localitatea germană Ramstein (forţele aeriene). Cel de-al treilea, comandamentul forţelor terestre, este mutat de la Heidelberg (Germania) la Izmir, pe coasta de vest a Turciei, unde va fi desfiinţat un comandament al forţelor aeriene.

Ţările aliate au convenit ca numărul agenţiilor alianţei să fie diminuat de la 14 la trei. Cea mai importantă, denumită pe viitor Agenţia de Suport Tehnic (NSA) va avea sediul la Capellen, în Luxembourg, în sediul deţinut până în prezent de NAMSA, Agenţia NATO pentru Întreţinere şi Aprovizionare.

Din cele aproximativ 400 de comitete aflate în subordinea alianţei vor rămâne mai puţin de 100.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Reformă profundă la nivelul comandamentelor şi agenţiilor NATO”

  1. aladin says:

    Ma tem ca multi dintre colegii nostri vor reveni in tara unde, specializati si cu experienta, vor sta ca un ghimpe in coasta sefilor care ii vor trage pe dreapta.