Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Relaţia SUA – Pakistan în dificultate. Pakistanul arestează agenţii CIA care au ajutat la uciderea lui bin Laden

Un serviciu de contrainformaţii pakistanez a arestat o parte din informatorii pakistanezi, cinci la număr, care au furnizat informaţii CIA anterior raidului care a dus la uciderea lui Osama bin Laden. Unul dintre acestea este maior în armata pakistaneză.

Arestarea acestora, făcută în momentul în care SUA a cerut mărirea sprijinului din partea Pakistanului în lupta împotriva talibanilor şi a celulelor teroriste din Afganistan, bazate în Pakistan, a făcut ca directorul adjunct al CIA, Michael J. Morell, să afirme în faţa comisiei pentru Intelligence din Senatul american că nivelul de cooperare între SUA şi Pakistan în lupta împotriva terorismului este evaluată, neoficial, la 3 pe o scară de la 1 la 10.

În încercarea de a aplana gravitatea situaţiei purtătorul de cuvânt al CIA, Marie Harf E., a declarat că “Avem o relaţie puternică cu omologii noştri pakistanezi în a rezolva problemele atunci când acestea apar”. “Directorul Panetta a avut întâlniri productive săptămâna trecută la Islamabad. Este un parteneriat crucial, şi vom continua să lucrăm împreună în lupta împotriva Al Qaeda şi altor grupuri teroriste care ameninţă ţara noastră şi a lor.”

Cu toate că ambasadorul pakistanez la Washington, Husain Haqqani, a întărit spusele purtătorului de cuvânt al CIA, armata pakistaneză s-a distanţat în ultimele săptămâni de operaţiile de intelligence planificate de americani dar şi de operaţiile speciale planificate de aceştia împotriva celulelor teroriste din Pakistan. Acest lucru a stârnit furie la Washington, care-şi doreşte să exploateze la maxim succesul uciderii lui bin Laden prin executarea altor atacuri împotriva conducerii Al Qaeda cu drone sau raiduri de forţe speciale.

Mai mult ISI – servicul de informaţii/contrainformaţii pakistanez – a refuzat să coopereze cu americanii pentru supravegherea unor locaţii suspecte sau însprijinirea în obţinerea de vize pentru ofiţerii de informaţii americani care să opereze în Pakistan. Motivul invocat a fost uciderea de către un informator CIA a 2 pakistanezi la Lahore în cursul unei operaţii. Mai mult, ISI a ameninţat cu blocarea zborurilor dronelor americane deasupra teritoriului pakistanez.

Directorul CIA, Leon Panetta, a militat la Islamabad pentru deblocarea situaţiei şi continuarea operaţiilor cu drone în zobna tribală, (NV Pakistanului) – zonă aflată practic în afara autorităţii Islamabadului – dar CIA a luat deja în calcul relocarea dronelor din Pakistan în Afgansistan.

Un alt incident major care s-a petrecut între cele două administraţii este refuzul părţii pakistaneze de implicare în sprijinirea activităţii, iniţiate şi derulate de americani, de antrenarea a unor grupări paramilitare pakistaneze în lupta împotriva Al Qaeda. 120 de instructori americani au derulat activitatea de antrenare dar au fost obligaţi de autorităţile pakistaneze să întrerupă activitatea, iar în momentul de faţă sunt nevoiţi să caute locuri de muncă pentru 50 de persoane care i-au sprijinit. Mai mult americanii se tem că odată consilierii americani ieşiţi din Pakistan, aceştia din urmă nu-i vor mai reprimi.

Acest fapte au determinat pe reprezentantul republican şi preşedinte al Comisiei permanente pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, să afirme că ISI şi armata pakistaneză au contribuit la protejarea lui bin Laden. Cu toate acestea, Rogers nu a putut oferi dovezi în sprijinul afirmaţiei sale în timpul unei întâlniri cu oficiali pakistanezi. Cu toate acestea el a avertizat că Pakistanul riscă suspendarea ajutorului militar anual de 2 miliarde de dolari. Acesta a cerut pakistanezilor sprijin mai puternic în privinţa schimbului de informaţii legate de activităţile teroriste din Lahore, Karaki şi alte zone, dar şi sprijinirea accesului pentru americani la interogarea militanţilor reţinuţi de pakistanezi.

În sprinul afirmaţiei lui Rogers, legată de sprijinul ISI pentru militanţi, directorul CIA a oferit dovezi oficialilor de la Islamabad arătându-le 2 fotografii din satelit cu 2 fabrici de bombe artizanale din Pakistan care urmau să fie atacate de armata pakistaneză. Informaţia a fost oferită ISI iar în ziua atacului, militanţii care deserveau fabrica părăsiseră locaţia.

Ca replică la raidul eşuat Departamentul american al Apărării a oprit de la plată 300 milioane de dolari reprezentând dislocarea a 100.000 de militari pakistanezi de-a lungul frontierei cu Afganistanul.

Chiar dacă relaţia americano-pakistaneză va continua să fie una tensionată, aceasta va rămâne una funcţională dat fiind rolul strategic al Islamabadului în cadrul conflictului din Afganistan dar şi în contextul mai larg al situaţiei geopolitice şi geostrategice din Asia de Sud şi Asia Centrală. Pakistanul va profita în continuare de ajutorul financiar american, convertit într-unul strategic în relaţia cu India, şi va închide ochii în faţa acţiunilor militanţilor islamişti în Afganistan cu baza de operare în Pakistan dat fiind fundamentul islamist al statului pakistanez. Până când ruta spre Afgansitan de la Marea Neagra prin Caucaz şi Marea Caspică nu va fi sigură pentru asigurarea efortului în Afgansitan americanii vor fi obligaţi să tolereze jocul duplicitar al pakistanezilor cu consecinţe grave în lupta împotriva militanţilor islamişti şi fenomenului terorist din regiune.

sursa: The New York Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.