Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Replica Secretarului General al NATO la afirmaţiile preşedintelui Medvedev

Anders Fogh Rasmussen. foto NATO org.

După declaraţiile făcute de preşedintele Medvedev la adresa planului de instalare a scutului antirachetă în Europa şi la cele referitoare la posibilitatea de a eşua în convorbirile cu NATO pe tema instalării aceluiaşi scut, Secretarul General al NATo a făcut o declaraţie de presă.

În declaraţie se arată că Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a luat “notă de afirmaţiile preşedintelui Medvedev în legătură cu apărarea antirachetă”.
“Sistemul NATO de apărare antirachetă asupra căruia şefii de state-membre ale Alianţei au convenit anul trecut la summitul de la Lisabona, este conceput să apere Europa de ameninţări din afara ei, şi nu să destabilizeze balanţa de echilibru din zonă”, se arată în începutul declaraţiei.
Invitaţia lansată Rusiei de a discuta despre posibilitatea unei cooperări cu NATO a urmărit să dezvolte în fapt un parteneriat strategic.
“Îl rog pe dl. preşedinte Medvedev să nu închidă uşa dialogului cu NATO şi SUA pe tema apărării antirachetă şi să ia în considerare o cooperare productivă în această zonă”, a spus Rasmussen.
“Ideea de a instala rachete în aproprierea Alianţei nu este tocmai potrivită şi ne dezamăgeşte”.

“Acest fel de abordare este o reminescenţă a trecutului şi nu se situează pe linia dialogului şi a relaţiilor strategice pe care Rusia şi NATO le-au stabilit, inclusiv în ce priveşte sistemul antirachetă”.
“Cooperarea în ceea ce priveşte apărarea antirachetă ar dovedi că NATO şi Rusia pot construi împreună un mediu de securitate, şi nu că sunt una împotriva celeilalte”.

“Ne-ar permite tuturor să gestionăm mai bine noile ameninţări şi vechile suspiciuni. Cooperarea şi nu confruntarea , aceasta este calea cea bună”, a spus în încheiere Secretarul General al NATO.

 

Sursa: NATO.int

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.