Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Republicanii americani nu-şi ascund intenţiile belicoase în privinţa Iranului

În cadrul celui de-al doilea forum privind securitatea internaţională de la Halifax, Canada, senatorul republican Lindsey Graham  a declarat că SUA riscă un posibil război împotriva Iranului pentru a îngrădi ambiţiile nucleare ale Republicii Islamice dar şi o “perioadă de confruntare” cu China în chestiunea monedei.

Acesta a indicat că partidul republican va susţine orice iniţiativă “curajoasă” de a trata cu Iranul. Dacă preşedintele Barack Obama “decide să fie dur cu Iranul dincolo de sancţiuni, cred că va simţi multă susţinere din partea republicanilor, pentru că nu putem să lăsăm Iranul să dezvolte arma nucleară”, a declarat el.

“Ultimul lucru pe care America îl vrea este un alt conflict militar, dar ultimul lucru de care lumea are nevoie este un Iran care posedă arme nucleare”, a adăugat senatorul.

În opinia sa, ideea “descurajării nu mai este pe masă” în ceea ce priveşte Republica Islamică.

Senatorul din Carolina de Nord a înfăţişat viziunea unei intervenţii americane împotriva Iranului “nu numai pentru a neutraliza programul lor nuclear ci şi pentru a le scufunda marina de război, a le distruge forţele aeriene şi a da o lovitură decisivă Gardienilor revoluţiei, în alţi termeni, pentru a neutraliza acest regim”.

Iranul şi marile puteri din grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) s-au declarat gata să reia negocierile în dosarul nuclear la jumătatea lunii noiembrie.

Senatorul democrat Mark Udall, care s-a aflat alături de colegul său republican, a insistat asupra menţinerii sancţiunilor asupra Iranului, adăugând că “toate opţiunile rămân pe masă”, o aluzie puţin voalată la o posibilă acţiune militară.

Lindsey Graham a mai avertizat şi în privinţa unei viitoare ‘perioade de confruntare’ cu China din cauza manipulărilor sale “frauduloase” ale monedei.

sursa: CNN


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.