Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Retragerea SUA din Irak impune o nouă arhitectură de securitate pentru Golful Persic

Prezenta americana in regiunea Gloful Persic harat de pe israelmatzav.blogspot.com

Impusă de tratatul dintre SUA şi Irak, retragerea trupelor americane din Irak poate însemna şi deteriorarea situaţiei de securitate din ţara arabă dar şi din întrega regiune a Golfului.

Ca urmare, SUA planifică să-şi sporească prezenţa militară în regiunea Golfului, după ce îşi vor retrage trupele din Irak, folosindu-se de mai vechea cooperare militară cu Kuwaitul dar şi cu ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) – Arabia Saudită, Kuweit, Bahrein, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Omanul.

În acest sens Washingtonul a negociat menţinerea unei prezenţe militare pe teren în Kuweit şi a examinat desfăşurarea a mai multor nave de război în zonă.

SUA au dorit de asemenea să-şi extindă legăturile militare cu GCC, propunere care necesită însă o aprobare a liderilor GCC în cadrul summitului din capitala saudită Riad din luna decembrie.

În nouă arhitectură de securitate pentru Golful Persic, SUA vizează şi includerea de patrule aeriene şi navale precum şi dislocarea de sisteme de apărare antirachetă.

Preşedintele Barack Obama a afirmat la 21 octombrie că a decis să retragă toate trupele americane din Irak până la sfârşitul anului. Analiştii americani au atras atenţia în privinţa influenţei mărite a Iranului în Irak dar şi asupra consecinţelor acestei influenţe pentru întreaga regiune.

sursa: The New York Times, Reuters

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Retragerea SUA din Irak impune o nouă arhitectură de securitate pentru Golful Persic”

  1. R. says:

    cum poate o tara – america – cu un picior “pe butuc” si cu unul “in faliment” sa fie prezenta pe mare parte din lumea asta a noastra, prezenta care costa mult mai ales pentru o tara care s-ar zice ca e cu buzunarele goale ?, uite ca poate, smecheria cu falimentul bine plasata, a inrosit pietele bursiere, mai mult decat celebrul drapel sovietic europa, smecheri bine “plasati” au cumparat tot ce se poate la preturi “preferentiale”, si inca nu e gata “excrocheria”, trebuie cumparat c-am tot ce se poate in asa fel incat nici-o tara sa nu mai poate “ridica capul”, pe de alta parte, politica dirijata spre indoctrinarea si indobitocirea majoritatii norodului isi face bine meseria, marile concernuri industriale avide dupa acelasi profit, de o lacomie de neroprit, au si vor avea grija sa transforme aceiasi lume intro lume de “plastic” dependenta de “condimentele otravitoare din alimente” – ce diferenta va mai fi intre droguri si alimentele droguri”, nici una, ce mai conteaza unde isi vor face baze militare americanii, in zona araba, in mijlocul carpatilor romanesti sau intre zidurile “kremlinului !!! “, cei care vor sa ne transforme in “sclavi” isi vor atinge telul, celebra fraza din nuvela alexandru lapusneanu, “prosti, da multi” isi va pierde intelesul si va deveni ” multi … si prosti”, cei care dirijeaza cu adevarat lumea probabil ca isi vor indeplini visul, nu “al unei noti de vara”, visul de a transforma lumea “intrun iad” pentru majoritatea omenirii si o clica de “gulere albe care sa priveasca indiferenta dintrun nou OLIMP”, mizeria umana …