Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din Statele Membre NATO

În perioada 21 – 22 februarie,la Bruxelles, se desfăşoară la Bruxelles Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din Statele Membre NATO.
La reuniune participă şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Subiectele aflate pe agenda discuţiilor vizează evaluarea politico-militară a iniţiativei Connected Forces – fundamentală pentru realizarea unor forţe cu nivel ridicat de operativitate.
Încurajarea dezvoltării multinaţionale de capabilităţi şi creşterea gradului de dizlocare colectivă sunt alte subiecte aflate în atenţia oficialilor.

Totodată, se va discuta “viitorul Alianţei, atât în ceea ce priveşte cerinţele şi nivelul de operativitate a forţelor, cât şi dimensiunea finanţării apărării”. se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Reuniunea informală a miniştrilor apărării este primul eveniment ministerial al anului 2013, reprezentând o etapă importantă în implementarea deciziilor Summit-ului de la Chicago în domeniile majore ale transformării şi reformei Alianţei, dar şi operaţionalizării forţelor şi capabilităţilor.

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Reuniunea Informală a Miniştrilor Apărării din Statele Membre NATO”

 1. OSAAKA says:

  Cam putin pentru 2 zile…sau e strict secret de importanta deosebita…!!!

 2. COLONELUL says:

  In ce limba vorbeste Dusa? Cred ca in maghiara .Poate daca s-ar exprima in maghiara prin traducere corecta AM INTELEGE SI NOI SUBTILITATILE “CUVANTARILOR ” SALE ORDONATE DE PONTA. Vai de capul nostru. Ne-a trebuit “democratia lui peste ” acum o avem cu varf si indesat. Avem ministrii civili care nu stiu bine nici sa stea in pozitia “drepti” CE SA ASTEPTAM DE LA DUSA UN FOST PRIMAR DE ORASEL? SALTUL E ATAT DE MARE INCAT NU SE POATE DEZMETICI. Sa nu ne imbatam cu apa rece ca si acesta va face ceva. PROBLEMA E (pentru cei care pricep) CA AM DEVENIT SUBIECTUL DE IESIRI DIN CLINCIURI ALE POLITICULUI. CAND NU E CEVA “LA ORDINEA ZILEI”…..HOP INCEPE SCANDALUL CU PENSIILE. NU VREM NICICUM SA NE DEZMATICIM , SA NE UNIM EFORTURILE SI SA ACTIONAM UNITAR PENTRU CA SA NU MAI APARA ORICE PIPITA PE LA TV. SI SA NE FACA ARSICE (pentru ca a avut un esec cu vreun militar). Ma tot minunez ca de atata timp toti sterg pe jos cu noi SI NICIODATA SEFUL(VREUNUL) SMG(care este si seful rezervistilor) SA IASA SI SA CONDAMNE PUBLIC BASCALIA FACUTA DE MEDIA; POLITICIENI ETC LA ADRESA MILITARIOR( si noi rezervistii ramanem miltari pana la moarte).

 3. Gourkha says:

  Apropo de state NATO! Puteti semna petitia cu incredere! Dupa Raportul Special al Institutiei Av. Poporului care este un succes pentru noi, va pot informa ca va urma si o reactie internationala oficiala, punctuala si favorabila asupra situatiei reale a militarilor romani. Atat a celor in rezerva, cat si a celor activi! Nu pot spune mai multe! Raport-surpriza ca si cel al Av. Poporului, cu singura deosebire ca se refera exclusiv la militarii romani!

 4. LICA says:

  Posibil ca s-au informat toti ministrii de aparare din tarile membre NATO cum a fost desfiintata legea 164/2001 a pensiilor militare de serviciu pentru militarii de cariera si pastrata in vigoare doar pentru bravii MAGISTRATI MILITARI.
  Sa vada si ei cum sta treaba cu pensionarii unitari ca ei sunt inapoiati legislativ , chiar daca legislatia de salarizare si de pensionare a corpului J.A.A.I. este criteriu de integrare in Spatiul Schengen. Ca doar si asa Romania nu isi respecta nici legislatia interna si nici angajamentele internationale ca asa vrea muschii ei, ca naiba.
  A apărut în MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*)
  privind statutul judecătorilor şi procurorilor (actualizată până la data de 26 ianuarie 2012*)
  Şi acum, atenţie ce apare la :
  – ART. 82*)alin.7(7) Judecătorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. JUDECATORII SI PROCURORII MILITARI POT OPTA INTRE PENSIA DE SERVICIU SI PENSIA MILITARA DE SERVICIU !!!!!….
  Intrebare: MAI EXISTA PENSIE MILITARĂ DE SERVICIU , DEOARECE PENTRU MILITARII DE CARIERA A FOST DESFIINTATA EI FIIND CIVILI ACUMA, RAMININD MILITARI DOAR MAGISTRATII , SAU EI ATATA MERITA????
  Şi la
  – ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.
  Deci la ei se poate ??!

 5. Gourkha says:

  Asadar, se apropie vremea ca statul roman sa explice si sa dea socoteala pentru cateva lucruri simple, unor organisme internationale.

  Statul trebuie sa explice cum de a reusit sa ii integreze pe militarii romani intr-o lege de pensionare dupa principiul contributivitatii, insa pe de alta parte sa vina cu alte 3 legi care le restrange dreptul la contributivitate.

  Sa luam situatia actuala a militarilor activi! L. 263/2010 discrimineaza militarii activi la pensie dintr-o serie de motive care le limiteaza chiar dreptul la contributie. L. 263/2010 nu poate fi viabila pentru militari, decat in momentul ridicarii restrictiilor de orice natura pe timpul activitatii si care altereaza principiul contributivitatii. Cu alte cuvinte, L. 263/2010 nu poate fi viabila pentru militari, decat in momentul egalizarii tuturor drepturilor lor privind contributivitatea, cu ale cetatenilor civili.

  Acest fapt, inseama 3 lucruri simple:

  I. PENTRU MILITARII ACTIVI:

  – si militarii romani sa aiba salariile calculate la “zile calendaristice” precum cetatenii civili, si nu la zile lucratoare, deci sa fie platiti la ‘tarif orar” si militarii.

  – sa li se aplice si militarilor Codul Muncii precum cetatenilor civili, respectiv cand lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, sa le fie platite si militarilor orele suplimentare si de noapte. Acest element inseamna nu doar marirea veniturilor, ci implica automat marirea contibutiilor la pensii si a pensiilor, asa cum se intampla si in cazul cetatenilor civili care lucreaza suplimentar si de noapte.

  – sa le fie ridicate si militarilor toate restrictiile din statut (L. 80/1995) care altereaza intr-un fel sau altul, principiul contributivitatii. Contributia nu poate fi limitata la a contribui dintr-o singura activitate, nici militarilor, cum nici la cetatenii civili nu exista o astfel de limita. Acest fapt inseamna sa fie ridicata si militarilor orice restrictie in ceea ce priveste obtinerea de venituri, tradus prin: sa aiba dreptul sa isi administreze si sa isi fondeze firme, sa aiba dreptul sa candideze la functii publice, sa aiba drept de greva sau sindicat etc.

  II. PENTRU MILITARII IN REZERVA. Sunt cateva chestiuni grave la care statul trebuie sa dea socoteala, dar si cateva raspunsuri care nu se pot da:

  a) Cum de li s-a aplicat retroactiv si cu forta principiul contributiei, in conditiile in care cei in rezerva nu au fost remunerati in activitate la zile lucratoare precum cetatenii civili, ci la zile calendaristice?

  b) De ce nu ii plateste pe rezervisti retroactiv pentru tot ce au lucrat peste 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, de ce nu li se aplica CM tot retroactiv si de ce nu li se platesc orele suplimentare si de noapte retroactic, precum cetatenilor civili cu care au fost asimilati ca fiind “pensionari si contribuabili unitari”?

  c) De ce, daca toti cetatenii sunt pensionari unitari, doar cei din armata au atributii militare in Rezerva Armatei? De ce nu si ceilalti pensionari unitari? De ce nu au si croitoresele obligatii in continuare la fostul lor serviciu?

  d) Cum justifica si cum intentioneaza sa compenseze statul roman interdictia celor in rezerva de a contribui la propriile pensii prin activitati cum ar fi, de ex. administrarea unei firme, simultan cu cea de militar activ?

 6. Gourkha says:

  Nu pot detalii acum. Ceva ai mirosit oricum!

 7. Cip says:

  Draga Gourkha, statul roman, ca si poporul sau de altfel (sau invers), accepta foarte usor privarea de drepturi elementare mai ales cand e vorba de unii. Nu inghit in schimb (ei, statul si poporul) nici un drept compensator chiar daca e vorba tot de aceiasi unii. Eu i-am zis la chestia asta comunistoism. Si am plecat. Si din armata, si din tara. Acum astept ca orice croitor, in caz de nevoie, sa fiu chemat la atelier.

 8. LICA says:

  Celui care are nu i se va lua, celui care n-are nu i se va da: Legi în bătaie de joc.19-02-2013 03:00 — Cristian Dima
  Vasilica_robu_director_adjunct_CJP_Vaslui.jpg
  O pensionară pe al cărei cupon era trecută suma de 30.000 de lei, reprezentând drepturile bănești reținute în timpul Guvernării Boc, nu a mai apucat să-și ridice banii. Femeia susține că s-a comis un abuz de către Casa Județeană de Pensii Vaslui, așa că a făcut plângere la Serviciul de Investigare a Fraudelor. De partea cealaltă, conducerea instituției declară că, dimpotrivă, are de recuperat bani de la petentă. Problema reală este că, prin actele normative emise, ultimele guverne au comis noi nedreptăți.
  Silvia Popa este o pensionară care, pentru că a fost grefier la Judecătoria Bârlad, avea o pensie de 3.700 de lei. Venitul i-a fost diminuat drastic ca urmare a aplicării Legii nr. 119/2010, care a redus toate pensiile speciale. Femeia a atacat în instanță decizia Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, care îi tăiase din pensie conform legii menționate, și a fost repusă în drepturi printr-o sentință executorie. Ca urmare, Ministerul Muncii i-a returnat banii reținuți – circa 30.000 de lei (trei sute de milioane de lei vechi) – însă, când a vrut să-i scoată din cont, Silvia Popa a constatat cu stupoare că nu avea ce.

 9. LICA says:

  MA INTREB RETORIC, CUM ISI MOTIVEAZA GUVERNAREA USL, PROMISIUNILE DESARTE FACUTE IN VAN , FOSTILOR PENSIONARI MILITARI SI MAI ALES CELOR CU PENSIILE SI DESFIINTATE SI TAIATE, IN CONCORDANTA CU TRECEREA PE “SEST” IN VARA ANULUI 2012, A CELOR DE LA CURTEA DE CONTURI DIN CATEGORIA LEGII 119 SI 263/2010 , ALATURI DE MAGISTRATII “CONSTITUTIONALI ” IN VREME CE FOSTII MILITARI SUNT TRATATI SI CONSIDERATI IN CONTINUARE “NESIMTITI” SI “INFRACTORI FISCALI- AMNISTIATI”?? RASPUNSUL E DE LE SINE , AVEM UN NOU DUSMAN PE SCENA POLITICA IN PERSOANA PREMIERULUI BASIST COPYPASTE PONTA CARE A CATADICSIT SA TRIPLEZE SALARIILE DE LA “ANI” , CA SA NU SE MAI UITE URAT LA EI, SA VEGETEZE IN TIHNA.

 10. aerospatiul says:

  Ei, copii iata ca adevarul incepe sa iasa la lumina. O grefiera cu 3700 lei pensie, asta da pensie! Si ne gandim si la cate sute de milioane de euro a pierdut Romania pe la cedo si prin alte pricini din cauza hotararilor judecatoresti absurde sau gresite.

 11. LICA says:

  Pe 1 Martie se implinesc 15 luni de cand avem pensiile diminuate! Din care 5 luni sub PD-L si 10 luni sub USL!
  Si pe 1 august vom implini 20 luni, pe 1 ianuarie 2014 – 2 ani. Si apoi 3, 4 sau 5 ani, si tot asa pana la iesirea noastra “pe cale naturala” din sistem!
  Stimati colegi! Din punct de vedere politic, este suficient de clar ca pentru cei cca. 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, USL (incluzand acum si UNPR ALIAT AL NOULUI DUSMAN AL NOSTRU CONSACRAT PSD IN ACS) a devenit aceeasi Marie precum PD-L/UNPR, difera doar palaria! Ultimele afirmatii ale premierului basist Ponta sunt mai mult decat relevante. Va cauta o “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung”. Sa fim realisti! Parafrazandu-l pe fostul dictator, mult asteptata solutie “soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung” va fi atunci cam “cand va face plopul mere si rachita micsunele”. Cu alte cuvinte, cei 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate, am fost sacrificati de ambele regimuri.
  Pentru cei fara pasiuni politice, ne-a fost clar inca din luna iunie 2012 ca asa vor evolua lucrurile! Ce s-a intamplat in acea luna? Foarte simplu, USL si-a anulat proiectul de lege initiat cand se afla in opozitie si a decis, la indicatiile lui Ponta, ca rezervistii cu pensii diminuate sa ramana in continuare cu ele la fel. Daca nu cunoaste cineva ce s-a intamplat in acea luna, sa revada traseul legislativ al L. 112/2012. In 23.04.2012, proiectul initiat de USL in opozitie care avea drept tinta reintregirea pensiilor diminuate, a fost aprobat de Senat, iar dupa ce USL a preluat complet puterea, uniunea a scos la votul din Camera Deputatilor din data de 14 iunie 2012, exact punctele care permiteau reintregirea pensiilor diminuate si returnarea diferentelor retinute abuziv de stat. De atunci, a devenit clar ca USL nu va rezolva niciodata problema celor 30 000 de rezervisti cu pensiile diminuate.
  Pe undeva este si o chestie de orgoliu la mijloc sa ramanem cu pensiile diminuate si sub USL! Sa nu uitam ca vicepremier este controversatul Gabriel Oprea, cel care a pus decisiv umarul cand a guvernat langa Boc, la desfiintarea pensiilor militare si la diminuarea cuantumului acestora pentru cca. 30 000 rezervisti. De ce sa se razgandeasca Gabriel Oprea tocmai acum? Nu el este vioara nr. 1 in USL, dar fiind naşul copiilor lui Ponta, restul se subintelege! Nimeni nu strica o relatie naş-fin doar de dragul de a repara un abuz asupra a 30 000 de fosti militari! Cine i-ar mai cununa copiii lui Ponta daca l-ar supara pe naş cu o problema minora precum exterminarea a 30 000 de rezervisti romani?
  Stimati colegi! In perioada 04-08 martie 2013, sunt anuntate proteste la Bucuresti care au drept scop, scoaterea la lumina a cauzei celor 30 000 de rezervisti cu pensii diminuate, readucerea acesteia in centrul atentiei si rezolvarea ei! Clar si la obiect! Sa ne fructificam orice sansa, iar in data de 04 martie 2013, va trebui sa mergem, cu totii, din nou la Bucuresti, intrucat este evident ca absolut nimeni nu ne va rezolva problemele in locul nostru!

  Deviza corecta pentru noi este “Ponta si Antonescu, la fel ca si Basescu”!