Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE

aspecte de la reuniunea ministrilor aprararii UE, sept 2014 Milano, foto SEAE

aspecte de la reuniunea ministrilor aprararii UE, sept 2014 Milano, foto SEAE

Pe 9-10 septembrie miniştrii apărării din UE au avut o întâlnire informală în Milano, pentru a discuta despre contextul de securitate, operaţiunile militare în curs de desfăşurare ale UE şi etaple parcurse pentru implementarea deciziilor Consiliul European pe probleme de securitate şi apărare din decembrie 2013.

Şedinţa a fost prezidată de către ministrul italian Apărării Roberta Pinotti, în numele Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton, care se afla într-o vizită oficială în Canada. SEAE a fost reprezentat de secretarul său general adjunct, Maciej Popowski. La anumite activităţi au participat şi Sub-Secretarul General al ONU pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii, Hervé Ladsous şi secretarul general adjunct al NATO, Heinrich Brauss.

Miniştrii au discutat despre:

– situaţia de securitate cu accent pe principalele crize cu care se confruntă UE în vecinătatea sa. Ei au discutat în special despre situaţia din Irak şi Siria, cu accent pe ameninţarea teroristă reprezentată de ISIS – inclusiv transferul de luptători străini spre întreaga regiune şi pentru Europa. Ei au reiterat, de asemenea, hotărârea UE de a sprijini şi de a lua un rol activ în lupta împotriva ISIS.

– situaţia din Ucraina. Miniştrii au subliniat sprijinul unanim pentru acţiunile UE în sprijinul suveranităţii Ucrainei, integritatea teritorială, unitatea şi independenţa şi pentru o soluţie politică durabilă. Ei au salutat desfăşurarea misiunii de consiliere civilă a UE (EUAM Ucraina), care va sprijini autorităţile ucrainene în reforma sectorului de securitate civil.

Întâlnirea a luat în dezbatere progresele înregistrate pentru punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European de securitate şi apărare din decembrie 2013, pe baza a două documente:

– Foaia de parcurs de punere în aplicare adoptate de Comisia Europeană la 24 iunie şi concentrându-se pe piaţa pentru apărtare şi securitate, cercetare şi industrie. Raportul a fost prezentat de comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat Ferdinando Nelli Feroci;
– Raportul de Progres al Înaltului Reprezentant / şeful Agenţiei Europene de Apărare, prezentată de Maciej Popowski. Reuniunea a fost, de asemenea, o oportunitate de a marca a 10-a aniversare a Agenţiei Europene de Apărare şi să permită abordarea orientărilor politice cu privire la perspectivele strategice a agenţiei, în curs de pregătire a comitetului director al acestuia din urmă, în noiembrie.

O sesiune a reuniunii a fost dedicată  EU Battlegroups-urilor. S-a discutat, pe fondul contextului de securitate fragil, despre importanţa deţinerii unor capabilităţii pentru un răspuns militar rapid în caz de criză. Au fost luate în dezbatere obstacolele politice care au împiedicat utilizarea EU Battlegroups-urilor până în prezent.

O altă sesiune a luat în dezbatere, în prezenţa comandanţilor militari, cele 5 operaţiuni militare în curs de desfăşurare în cadrul PSAC  (EUNAVFOR Atalanta, EUFOR RCA, EUFOR Althea, EUTM Mali, EUTM Somalia), precum şi misiunea civilă dar orientată spre apărare din Republica Democrată Congo, EUSEC RDC. Statele membre au asigura sprijinul pentru misiunile UE, care se află în centrul politicii UE de securitate şi apărare şi au discutat perspectivele de viitor.

Următoarea reuniune a miniştrilor apărării UE va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, la Bruxelles.

sursa: SEAE

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE”