Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din UE

UE - o noţiune care trebuie umplută cu tot mai mult conţinut

UE – o noţiune care trebuie umplută cu tot mai mult conţinut

Sub preşedinţia Lituaniei, la Vilnius se va desfăşura în perioada 5-6 septembrie Reuniunea informală a miniştrilor apărării din ţările UE.

Agenda reuniunii cuprinde:
– discuţii informale incluse pe agenda Politicii de Securitate şi Apărare Comune (PSAC);
– analiză şi puncte de vedere privind dezvoltarea de capacităţi de apărare şi securitate;
– stadiul privind operaţiunile militare, parteneriatele, etc

Obiectivul reuniunii nu este doar un schimb informal de opinii cu privire la aspectele cheie ale PSAC ci se constituie ca un for de dezbateri pentru pregătirea Consiliului pentru afaceri externe, programat în luna noiembrie, la Bruxelles, care va aproba anumite documente cheie.

Reuniunea informală a miniștrilor UE a apărării în Vilnius se va concentra, de asemenea, pe pregătirea Summit-ului European programat în luna decembrie, care va implica o discuţie pe probleme de apărare.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate va prezenta raportul interimar privind PSAC, cu un accent special pe Creşterea eficienţei, vizibilităţii şi impactului PSAC şi Accelerarea dezvoltării capabilităţilor puncte asumate şi propuse pentru agenda Consiuliului European din decembrie.

Miniştrii vor fi invitaţi la un schimb de opinii, cu scopul de a furniza date pentru raportul final ce urmează a fi prezentat preşedintelui Consiliului European.

Miniştrii vor fi informaţi de către Preşedintele Comitetului Militar şi comandanţii operaţiunilor militare PSAC, în curs de desfăşurare  (Althea, Atalanta, EUTM Somalia, EUTM Mali), şi vor fi invitaţi la un schimb de opinii, inclusiv pe angajamentul cu partenerii în contextul desfăşurării o peraţiunilor.

În cursul cinei de lucru, este de aşteptat să existe abordări legate de evoluţiile mediului de securitate actual (Siria, Iran, Egipt, Afganistan).

Ca parte a pregătirilor pentru Consiliul European în materie de securitate şi apărare, din decembrie a.c., comisarul european pe probleme de piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, va informa miniştrii privind raportul CE “Către un sector de securitate şi apărare european mai competitiv şi mai eficient”. Miniştrii vor fi invitaţi la un schimb de opinii, luând în considerare, de asemenea, şi raportul interimar privind PSAC întocmit şi prezentat către Înaltul Reprezentant şi şeful Agenţiei Europene de Apărare şi care a fost publicat la 24 iulie a.c.

La parte din lucrări va participa şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Conform biroului de presă al MApN la reuniune va participa Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. Cu această ocazie, Mircea Duşa va prezenta poziţia României referitoare la misiunile militare ale Uniunii Europene şi stadiul cooperării cu partenerii internaţionali.

sursa: Preşedinţia lituaniană a Coniliului UE, biroul de presă al MApN

Documente:

Către un sector de securitate şi apărare european mai competitiv şi mai eficient

raportul interimar privind PSAC

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.