Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reuniunea ministerială informală a Consiliului NATO – Rusia. Participarea României

Reuniunea ministerială informală NATO – Rusia a vizat cele mai importante subiecte de pe agenda comună: provocările de securitate în secolul XXI, securitatea şi stabilitatea în Afganistan, apărarea antirachetă, combaterea terorismului, a traficului de droguri şi a pirateriei, Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE).

Scopul acestei reuniuni a fost acela de a vedea ce substanţă are agenda eventualei întâlniri la vârf a Consiliului NATO-Rusia, în marja Summit-ului NATO de la Lisabona din noiembrie”, a declarat ministrul Teodor Baconschi după întrevedere.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a pledat pentru relansarea Tratatului privind armele convenţionale în Europa (CFE), suspendat de Rusia în 2007, relatează AFP.

“Ar trebui să ne punem de acord pentru a restabili, anul acesta, viabilitatea regimului de reducere a armelor convenţionale în Europa, după care să modernizăm regimul (prevăzut de) CFE, anul viitor”, a declarat ea, într-o reuniune ministerială informală NATO-Rusia, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Moscova a suspendat în mod unilateral, în decembrie 2007, participarea sa la tratatul CFE din 1990, care limitează efectivele şi echipamentele – tancuri, avioane, artilerie – de la Atlantic la Urali şi prevede schimburi de informaţii şi inspecţii reciproce.

Clinton şi-a exprimat dorinţa ca, până la data summit-ului NATO, să fie creat un plan în vederea organizării cooperării între sistemele de detectare timpurie a rachetelor ruse şi NATO.

“NATO şi Rusia trebuie să lucreze împreună, pe termen lung, la dezvoltarea unei arhitecturi de apărare antirachetă combinată”, a preconizat ea.
De asemenea, secretarul de Stat a anunţat că urmăreşte să obţină un acord, în săptămânile următoare, pentru o strategie comună de luptă împotriva traficului de droguri în Asia Centrală şi Afganistan, un subiect avansat în mod constant de preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, ministrul Afacerilor Externe a apreciat „atmosfera pozitivă” conturată în acest context. „România este deschisă spre identificarea unor noi oportunităţi de cooperare pragmatică cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia (NRC), inclusiv în domeniul apărării antirachetă, în decursul dezvoltării proiectului şi, bineînţeles, în condiţiile în care există un interes în acest sens din partea Rusie”, a declarat ministrul.

Ministrul Baconschi a reiterat susţinerea activă a României pentru iniţiativa SUA de a revizui controlul armelor convenţionale în Europa, subliniind că acest demers trebuie să se bazeze pe elementele centrale ale CFE şi ale Tratatului Adaptat CFE şi pe angajamentele legale şi politice reciproce.

sursa: MAE

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.