Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Revenirea pensiilor micşorate ale foştilor militari un vis tot mai îndepărtat

Dezinteresul actualului legislativ faţă de problematica revenirii pensiilor foştilor militari, diminuate ca urmare a procesului de revizuire iniţiat de guvernul Boc şi susţinut de ministrul apărării Oprea, este susţinut şi de decizia Consiliului Economic şi Social care a dat un aviz nefavorabil pe proiectul de lege care prevedea revenirea acestora la cuantumul din decembrie 2010.

Astfel la solicitarea Senatului României de avizare a Proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Consiliul Economic şi Social (CES) a examinat cererea în cadrul Comisiei pentru protecţie socială şi ocrotirea sănătăţii din data de 02.04.2013 şi a formult propunerea de aviz nefavorabil.

Motivaţia CES este:

– potrivit art 6 din OUG nr 1 din 2011, cu modificările şi completările ulterioare, pensiile recalculate pe baza documentelor care atestă veniturile realizate şi a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele aflate în plată în luna decembrie 2010 se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010 începând cu luna ianuarie 2011 până la data deciziei de revizuire; dacă s-ar menţine cuantumul pensiei avut în luna decembrie 2010 şi după data emiterii deciziei de revizuire, decizia de revizuire ar deveni inutilă, întrucât scopul acesteia a fost tocmai acela de a stabili cuantumul pensiiei rezultat în urma recalculării şi care urmează a fi plătit;

– textul propunerii legislative este evaziv şi neclar, întrucât din cuprinsul acestuia nu reiese care este perioada exactă pentru care se doreşte menţinerea în plată a cuantumului pensiei cuvenite pentru luna decembrie 2010.

Interesant este că deşi şedinţa respectivă nu a beneficiat de cvorumul necesar adoptării unui aviz, iar 7 membrii ai CES au susţinut amânarea exprimării unui punct de vedere, totuşi a fost emis un proiect de aviz nefavorabil.

Consiliul Economic şi Social este instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai societăţii civile organizate. CES este consultat obligatoriu de către iniţiatorii proiectelor de acte normative din domeniul său de competenţă. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

CES este organism consultativ pentru Parlamentul şi Guvernul României care avizează actele normative din domeniile de competenţă prevăzute, iniţiate de Guvern sau de Parlament, invitând iniţiatorii la dezbaterea actelor normative.

Dezbaterile în plen ale CES se desfăşoara în prezenţa a minimum 24 de membri. Avizele se adoptă prin votul plenului, cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor Consiliului Economic şi Social prezenţi. În cazul în care nu este îndeplinită condiţia de cvorum, iar convocarea a fost realizată regulamentar, membrii prezenţi ai plenului pot să îşi exprime părerile, care vor fi consemnate ca puncte de vedere motivate ale membrilor prezenţi.  În cadrul comisiilor de specialitate sunt analizate proiectele de acte normative înaintate de iniţiatori şi sunt elaborate proiectele de avize ce vor fi supuse dezbaterii plenului Consiliului Economic şi Social.

În cazul în care nu se poate adopta un aviz în condiţiile prevăzute de lege, se vor transmite iniţiatorului punctele de vedere ale părţilor exprimate în plenul Consiliului Economic şi Social. Avizul Consiliului Economic şi Social sau punctele de vedere ale părţilor se transmit în scris iniţiatorului actului normativ, sub semnătura preşedintelui. În acest caz punctul de vedere este semnat de către vicepreşedinte.

Interesant e că CES a emis  o propunere de aviz deşi nu a fost realizat cvorumul în cadrul plenului, caz în care legea prevede că CES transmite puncte de vedere.

RD, InfoMondo Militar

adresa cu propunerea de aviz a CES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

77 Responses to “Revenirea pensiilor micşorate ale foştilor militari un vis tot mai îndepărtat”

 1. anonim says:

  Cezarica .Din neam prostie chiar nu te poti opri?

 2. anonim says:

  IUTE.Nu sunt dezinformat.Mi-au spus colegi de toata increderea.Eu unul nu am avut “onoarea” de a semna deoarece le-am spus ca nu ma prezent.Consider ca este o pierdere de timp deoarece ei tot aia vor face.Cert este ca voi face din nou contestatie,o voi expedia cu confirmare de primire si ii voi chema in judecata.Ca voi avea sau nu succes ramane de vazut.Voi merge pe 19 si la Bucuresti si voi injura cat ma tin pe mine plamanii.Macar ma voi racorii.Politicieni=jigodii

 3. anonim says:

  MARINE.Din ceeace spui si cum te exprimi bag seama ca tu nu esti afectat nici de micsorarea pensiei prin aplicarea OUG 1 si nici de noile si actualele practici.Ce hram porti mai frate si in interesul cui lucrezi?Bagi strambe in stanga si dreapta.Du-te mai baiete in alta parte si lasa-ne cu necazurile noastre.

 4. Dax says:

  Lute(Marcu sau Anton) te-a lovit sub centura si chitai…este????

 5. lute says:

  Normal ca ma reprezinta: Lute care te… Vad din postari ca si altii. Cred ca-ti place… sau esti de partea ursului…

 6. karadeniz says:

  @Dax/Cezar
  Păi e simplu, pui mâna și studiezi istoricul pensiilor militare la români de la Cuza încoace și al pensiilor militare din armatele cu tradiții ale lumii. Google search te ajută. Soldele și pensiile militarilor sunt concepute pe grade și funcții, între niște limite minime și maxime la fiecare. Pensionarii militari diferă de restul pensionarilor prin faptul că după plecarea din armată, o perioadă, cea în care sunt în rezervă, pot fi rechemați în caz de nevoie în activitate. Abia după ce trec în retragere sunt și ei pensionari ca ceilalți ( cei care mai ajung, destui de puțini). Din acest motiv pensile sunt corelate cu soldele de grad și funcție ale activilor.
  De ce au fost micșorate o parte din pensii ? Motivul e simplu, s-a trecut de la un mod de calcul bazat pe un procent din solda de grad și funcție pe un alt principiu, al contributivității. E normal ca cei care au cumulat vechime multă, pensionați la 55-60 de ani, cei care au fost detașati prin alte structuri bugetare plătite mai bine decât cei din armată, justiție, ministerul de externe, economia națională, industria de apărare, etc, cei care au beneficiat, datorită condițiilor de muncă, de sporuri ce depășeau adeseori solda de grad și funcție, să aibă niște pensii mult mai mai pe acest sistem al contributivității. Ceilalț,i în special cei disponibilizați prin ordonanța 7, ca o condiție obligatorie de aderare a României la NATO, au pierdut pe noul sistem. Sunt și alte cauze pentru reducerea pensiilor: e vorba de modul în care a fost făcută identificarea veniturilor; de nerespectarea pentru militari a stagiului de cotizare variabil funcție de grupele de muncă așa cum este la civili , de nediferențierea între grupele condiții speciale și alte condiții, de erori de calcul și favoritisme uneperiste.
  Toate aceste motive sunt cunoscute și se va reveni la o nouă lege a pensiilor militare. Din legea 119 va fi abrogată partea privind pensionarii militari și se va reveni la legea 164 ca bază de recalculare pentru noua lege a pensiilor militare.

 7. gigimarga says:

  Tonta a pus cruce dreptăţii până la capăt pentru rezerviştii disponibilizaţi la ordinul NATO! Dacă va cere pomană 10% din sumele bugetarilor ce depăşesc echivalentul a 1000 de euro înseamnă că apărarea ţării se face din milă!
  Halal ţară, halal conducători! Eu propun să-i suprataxeze pe săraci ca să le mărească pensiile magistraţilor fiindcă magistraţii sunt adevăraţii luptători pentru ţară şi popor!

 8. Cornel says:

  Bat apa in piuă degeaba (politrucii). Banii sunt doar pentru impărteala intre ei, dar nu și pentru pensionari(in special cei militari). Ia luati la purecat toate regiile in frunte cu banca natională, de care toată lumea se fereste să vorbească. Dacă nu sunt prosti atunci, sigur sunt HOTI si trebuie pusi la zid.

 9. al adin says:

  Aveti o singura eroare in text, din necunoastere. Indiferent sub ce forma a fost facuta detasarea sau activitatea in MAE, toti cei aflati in aceasta situatie au pierdut, unii pana la iar altii peste 20% din punctajul general. Cu cat au avut mai multi ani petrecuti in misiuni externe, acolo unde au fost platiti cu salarii in valuta (deci nu diurna in valuta), respectiv structuri NATO (1 la 4 ani o misiune), atasatura (2 la 4 ani o misiune), alte situatii, cu atat au fost mai arsi la pensii deoarece au fost luate in calcul doar veniturile in lei din tara (cam 40% din salariul lunar la grade, vechime si functii egale al celor ramasi in tara).

 10. Dracula says:

  Mai,tu esti LUTE sau esti IUTE?
  Cezare,urechile ciulite!
  Vine Lute si te fute,iute,iute..

 11. Dax says:

  Astept si punctul de vedere al lui Mos Alecu si apoi voi formula un raspuns !
  Lute – e vai de capul lui ! Nu poate ,,edita ” mai mult de cinci -sase ..cuvinte !

 12. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  C O M U N I C A T din 09.04.2013
  Dragi camarazi, membrii ai ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza”
  Vă aducem la cunoştinţă că în ziua de 08.04.2013, Asociaţia, reprezentată de Gl.(r) dr.Mihai Iliescu – preşedinte, Gl.mr.(r) ing.Vasile Domnu – vicepreşedinte şi cdor (r) Constantin Alexandru – şef serviciu juridic, s-a întâlnit la sediul Parlamentului cu Domnul Deputat Ion MOCIOALCĂ, preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
  Problema prioritară a discuţiilor a constitut-o revenirea pensiilor militare diminuate prin recalculare şi revizuire potrivit Legii 119/2011 şi OUG 1/2011 la cuantumul lunii decembrie 2010.
  Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă camaraderească, de respect al segmentului socio-profesional cel reprezintă rezervistul (pensionarul) militar şi de solicitudine maximă faţă de nevoile Asociaţiei, ca structură reprezentativă şi de utilitate publică a cadrelor militare în rezervă şi în retragere provenite din M.Ap.N.
  Având înţelegerea şi sprijinul Conducerii Alianţei Centru Stânga (PSD + UNPR), a domnilor Victor PONTA – prim-ministrul Guvernului României şi a domnului Gabriel OPREA – viceprim ministru, vă asigurăm stimaţi camarazi că proiectul de lege va fi aprobat în Camera Deputaţilor – Cameră Decizională şi va fi înaintat spre promulgare Preşedintelui României într-un timp mai scurt decât cel prevăzut pentru o procedură normală.
  Aşteptările noastre de aplicare a noii legi nu vor depăşi luna iunie când va avea loc şi o rectificare bugetară pentru anul în curs.
  Menţionăm că în cadrul discuţiilor s-a solicitat şi sprijinul pentru promovarea iniţiativelor legislative anterioare, abandonate în anul 2012. Ne referim la legea structurilor asociative a cadrelor militare în rezervă şi în retragere provenite din M.Ap.N şi eliminarea „sintagmei de cadru militar în retragere” din legea Statutului Cadrelor Militare – Legea 80/1995 – asupra cărora s-a găsit înţelegere de soluţionare în perioada ce urmează.
  Asociaţia rămâne în contact direct cu Domnul Deputat Ion MOCIOALCĂ – preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională iar Biroul Permanent Central va aduce la cunoştinţa tuturor filialelor toate problemele de interes.
  Cu preţuire camaraderească
  BIROUL PERMANENT CENTRAL

 13. Relutu says:

  Dle Militaru Vasilica romanii fac poezii si poduri de flori dar au trait si traiesc din mila mariei sale…… de ieri si de azi.
  Mirarea supravieturii lor este tot atat de mare ca si in fata gandacului de colorado care supravietuieste tuturor tratamentelor chimice.
  Individualismul excesiv al romanilor ii impiedica sa gandeasca si sa traiasca dupa principiile supravieturii “turmei”, romanul se teme pentru amarata sa de viata nu pentru viata comunitatii asa cum se intampla in istoria marilor popoare care au dainuit in picioare si nu in genunchi tocmai datorita constiintei de comunitate.
  Eu insumi sa fiu pontac sau bocist, nu asa da doi bani pe toti smiorcaitorii in uniforma care nu stiu sa se ridice in picioare si asteapta para-malaita in gura lui natafleata.

 14. D.Ober.Man says:

  Din comunicat am retinut ca “intalnirea s-a desfasurat intr-o atmosfera CAM-A- RADERE-asca”. Corect. Este timpul ca actuala conducerea a ANCMRR sa fie RASA. Suntem in anul 2013! Se aude, 2013!

 15. gigimarga says:

  Tonta începe să-şi construiască teoria impozitului diferenţiat băgând armata la înaintare, armată care şi aşa este urâtă de civili! Tonta vrea să facă rost de bani pentru camarila pe care o păstoreşte nu pentru amărăţii de rezervişti care mor de foame după o viaţă în slujba unui stat care nu-şi respectă contractul cu militarii!

 16. ANDU says:

  O SA PLATEASCA FIECARE LA UN MOMENT DAT,CE CREZI CA CIVILI,VOR SCAPA DE TAIERI IN URMATORII 10-20 DE ANI?
  NU,O SA PLATEASCA CU VARF SI INDESAT.
  S-A CREAT UN PRECEDENT,DACA PENSIONARULUI MILITAR II POATE SCADEA PENSIA,DE CE NU I-AR PUTEA SCADEA SI CIVILULUI PENSIA?
  EU GARANTEZ CA IN URMATORII 10-20 DE ANI,PENSIILE CIVILE VOR FI TAIATE.

 17. Cornel says:

  Dacă au avut intîlnire caramaderească cu Ion MOCIOALCĂ atunci este ca și cum s-ar fi intâlnit cu nimeni.

 18. gigimarga says:

  Nişte handicapaţi care mai ies câte unul la înaintare pentru o amânare de 6 luni! Păcat de Dogaru că a căzut in plasa lui Tonta!

 19. velaoviva says:

  În Proiectul de Lege privind pensiile militare de stat se regăsește
  aceeași ȚEAPĂ ȚEAPĂ ȚEAPĂ ca și în vechea lege: CALCULAREA PENSIEI DUPĂ SALARIUL AVUT ÎN ULTIMA LUNĂ DE ACTIVITATE. O LEGE PENTRU PUPINCURIȘTI!

 20. anonim says:

  “într-un timp mai scurt decât cel prevăzut pentru o procedură normală”, adica cu vreo doua-trei zile!

 21. tepes says:

  TOTII SCMD-isti SUNT NISTE FOSTI FENTANGII AI SISTEMULUI MILITAR.AU TRECUT PRIN ARMATA CA GASCA PRIN APA ,ACCEPTAND IESIREA LA PENSIE IN CONDITILE ORDONANTEI ,CREZAND CA AU DAT LOVITURA VIETII INCASAND SUTE DE MILIOANE DE LEI CU OVECHIMA DE 20 DE ANI INCLUSIV SCOALA MILITARA.

 22. anonim says:

  Esti tampit.Cum de poti generaliza?.Colonel,sc. militara=3,3 ani.Ofiter =28,4 ani.
  Iesit la pensie in 1997.Fost comandant de pluton,comandant de companie,sef de arma ,ofiter 2=clasa de salarizare 15,ofiter 1=clasa de salarizare=18,sef de birou=clasa de salarizare=20.Nu a primit salarii compensatorii decat un fel de ajutor in limita a 6 solde.I s-a redus pensia de la 3800 la 3000.Ai cap ca sa nu-ti ploua in gat.Cum naiba indrasnesti sa-ti alegi un pseudonim de impartitor de dreptate?

 23. anonim says:

  Pentru baietii de la Curtea de Arges.Urgent luati sentinta civila 574/2013 definitiva si irevocabila.Ulterior cereti la tribunal sa o investeasca cu titlul de executorie de drept.Daca casa de pensii nu a inaintat recurs in termenul de 15 zile de la primirea sentintei de catre voi la domiciliu nu mai pot sa va ia decat caii de la bicicleta.

 24. Dax says:

  Este echivalentul a Ind.Com + sold.Merit pe ultima luna !

 25. lute says:

  Dar tu nu esti tepes, te-am recunoscut! Tu esti “mancatorul de c…t”…

 26. anonim says:

  Va certati ca la usa cortului.Ce naiba aveti de impatit.Nu vedeti ca astia aplica metoda divide si stapaneste?Ce militari suntem noi daca acceptam sa faca ce vor ?Chiar ne-am bosorogit atat de tare?Nu vedeti ca astia confunda bunul simt cu prostia?

 27. anonim says:

  Pseudo Dax,alias Cezar .Daca tu ai fost prost si nu ai avut o functie de comanda ce ai cu ceilalti ca doar nu toti au ajuns cu indemnizatie de comana pe PCR.