Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata României de ieri şi de azi

Cariera militară a devenit un vis între tradiţie şi incertitudine legislativă?

Care este primul lucru la care se gândeşte un civil atunci când este întrebat ce crede despre Armata României?

Unele dintre răspunsurile la această întrebare se concentrează pe ideea de securitate şi apărare, însă multora le apare în faţă imaginea tânărului chemat la oaste în trecut, recrutat într-o manieră mai puţin “prietenoasă”. Această frică perpetuă, transformată uneori în groază, inocula tinerilor sentimente de respingere faţă de serviciul militar obligatoriu, iar astfel se întâmpla ca, nu de puţine ori, patriotismul să fie sufocat din faşă.

Din păcate, nici în zilele de astăzi acest sentiment de mândrie, de patriotism, nu este foarte prezent, mulţi dintre cei care aleg să urmeze o carieră în domeniul militar recunoscând deschis că o fac datorită unui loc stabil de muncă şi avantajelor pe care sistemul le oferă.

Astăzi, serviciul militar nu mai este obligatoriu (datorită cerinţelor de aliniere la standardele internaţionale ale unei armate profesioniste), însă toţi cei care au făcut armata în trecut au rămas cu impresii puternice (nu întotdeauna pozitive).

O altă părere sinceră, venită din afara sistemului militar, este aceea că armata înseamnă disciplină, competiţie, muncă şi perfecţionare continuă, reprezentând un domeniu în care poţi creşte profesional şi poţi să te afirmi social.

Ceea ce ne întristează însă este faptul că armata presupune şi o înarmare continuă, iar înarmarea duce automat, în condiţiile unui conflict, la folosirea armelor şi la pierderea de vieţi omeneşti.

După încheierea celui de al Doilea Război Mondial, conştient fiind de marile pagube pe care acesta le-a pricinuit, Albert Einstein avea curajul să facă o afirmaţie care şi astăzi ne dă de gândit:

“Nu ştiu cu ce arme se va purta al Treilea Război Mondial, dar în al Patrulea sigur ne vom bate cu pietre şi cu bâte”.

Patricia-Smaranda Mureşan

studentă Studii de Securitate, Facultatea de Istorie a Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Armata României de ieri şi de azi”

 1. Altfel says:

  NU “armata presupune o inarmare continua”! NU armata este cauza razboaielor, ci politicul! Armata este doar instrumentul cu care politicul isi face mendrele. NU armatele incep razboaiele! Razboiul nu incepe cand se trage primul foc de arma spre inamic! Armatele sunt cele care incheie razboaiele, primul pas fiind armistitiul, pe care il incheie INTOTDEAUNA militarii. Cel putin asa a fost pana acuma, dar nu cred ca se va schimba ceva cand vom trece la pietre. Nu vad vreun politician iesind sub bataia pietrelor inamice cu un steag alb!

 2. Rumanul says:

  Adus din DEX: Armistitiu=Suspendare temporară a acţiunilor militare în urma unui acord încheiat între părţile beligerante. – Din fr. armistice. armistíţiu s. n.
  Asadar , domnule contraamiral , nici macar un armistitiu nu poate sa incheie militarii fara acordul partilor beligerante care , de regula sunt state , triburi , ginti , cete , etc dar care au in frunte un conducator, chiar si militar ca pregatire. . Politicul dicteaza totul . Din aceasta cauza poparele au o mare responsabilitate atunci cand isi aleg politicienii care sa-i conduca. Aleg bine sunt conduse bine , aleg prost sunt conduse de rumani.

 3. Plotonierul says:

  În Adevărul de ieri este un articol, ”Generalul de la popota lui Basescu”, interesant prin datele prezentate.
  În 81 de ani de monarhie,1866 – 1947, în care țara a trecut prin războiul de independență, războiul balcanic din 1913 și două războaie mondiale, au ajuns la gradul cel mai înalt acordat în timp de război, cel de mareșal, doar trei ofițeri ai armatei române, Alexandru Averescu (1859-1938), Constantin Prezan (1861-1943) şi Ion Antonescu (1882-1946) iar la gradul cel mai inalt acordat în timp de pace, general de armată, 6 ofițeri, Ion Antonescu, Petre Dumitrescu, Gheorghe Avramescu, Gheorghe Mihail, Vasile Atanasiu și Mihail Lascăr.
  În cei 42 de ani de comunism au fost avansati la gradul de general de armată 5 ofițeri, Emil Bodnăraș,
  Leontin Sălăjan, Iacob Teclu, Ion Tutoveanu și Ioan Ioniță.
  În cei 21 de ani de democraţie au fost avansați 52 de ofițeri: 31 de la forțele terestre, 5 din aviația militară, 4 din forțele navale, 3 din ministerul de interne, 1 de la jandarmerie, 2 de la SRI, 4 de la SIE și câte 1 de la SPP și STS.
  Repartizarea, pe stilourile prezidențiale care le-au acordat, se prezintă astfel : Ion Iliescu – 22 în 11 ani, Emil Constantinescu – 9 în patru ani şi Traian Băsescu – 21 în şase ani iar serialul continuă.

 4. Catalin says:

  Pentru redactie!
  Poate ar fi o idee buna sa va documentati si despre mult laudatul complex de locuinte pentru miltari Antiaeriana. Intarzieri, neplata firmelor care construiesc, contracte…etc.

 5. Bure Bista says:

  Pana la urma ar trebui sa ne bucure ca mai sunt tineri in ziua de azi care isi indreapta privirile si spre Armata ca spre o componenta fireasca a societatii romanesti -rmata. Si culmea nu vede privilegii ci responsabilitate sociala.

  Ma bucura si mai mult ca un astfel de tanar provine dintr-o facultate vecina cu cea unde preda dl Boc, un individ care prin ceea ce face dovedeste ca uraste visceral Armata.

  Dar uitasem, in facultatea lui Bos se invata despre politica pe cand in cea in care invata, se pare cu folos, autorul se invata despre traditii, elite care au dus Romania unde era candva. Mare, INDEPENDENTA si prospera.

  Sa speram ca nu ne-au ramas numai amintirile despre acea Romanie.

  Succes domnisoara!

 6. Redactia says:

  @Catalin

  Redactia astepta date suplimentare pe adresa contact@infomondo.ro

  Oricum ne vom documenta.

  Redactia

 7. cititor says:

  Problema imaginii tanarului venit in armata descrisa in articol este de discutat.Intradevar ,nimeni nu vine cu mare drag la armata.In acelasi timp,este cunoscut ca amintirile cele mai profunde si stabile sunt din perioada stagiului militar,cu placerile si neplacerile lor.Vorbesc de rau despre perioada stagiului militar ,cei care pana atunci si dupa au trait in puf si au avut totul de la viata fara nici un efort.Se vedea clar ca nimic nu la convenea. Recrutii ,apoi militarii in termen provenitii din medii normale sau constienti de rigorile serviciului militar s-au comportat corect si onest,au in continuare o atitudine pozitiva.Cred ca desfiintarea serviciului militar obligatoriu a fost o greseala.Cred ca ar fi bine ca pe baza de voluntariat tinerii sa efectueze un stagiu militar ,cu o durata asemanatoare cu cea prevazuta pentru cei care se pregatesc si se angajeaza ca voluntari . Legea sa prevada ,ca stimulent,prioritate in angajare in sistemul de stat si privat. Sunt convins ca ar fi un numar suficient de tineri care s-ar prezenta la pregatire.

 8. altfel says:

  Rumanule,
  Desi tu te adresezi unui amiral, banuind, totusi, ca te referi la ce am zis eu te-as intreba daca ai vazut multi politicieni acolo unde se incheie armistitiul, in prima faza, cand se convine incheierea actiunilor militare. Ca dictionare stiu toti sa deschida, cu intelesul e mai greu.

 9. oarecine says:

  Interesant că un student de la secţia de Studii de Securitate nu ştie cine se ocupă de puterea militară a unui stat, dar emite judecăţi care pot fi apreciate ca adevăruri despre ceea ce nu ştie. Ne putem da seama ce manipulare va face când va ajunge politician. De unde ştie d-şoara ce simte cu adevărat cineva despre armată, când dumneaei a văzut doar parada la TV? Măcar d-na Lupu cred că are vreo 6 luni de pregătire militară.

 10. oarecine says:

  Interesantă statistica ,,Plotonerului”

 11. Trifon Gruju says:

  @Oarecine
  Cred ca d-soara a facut vreun studiu. Nu cred ca s-a trezit intr-o dimineata, nu i-a placut cafeaua si a asternut cateva randuri. Ne place sau nu asa se vede din exterior de catre o persoana cu ceva in cap, ajunsa la varsta maturitatii.

  Subscriu ca e interesant cum o Armata atat de “profesionista” (a se citi redusa) are un numar atat de mare de generali.

 12. Rumanul says:

  Pentru : altfel a scris:
  1 Aprilie 2011 la 7:48 pm
  M-ai terminat contraamirale!. Este greu sa intelegi dictionarele ? Atunci pentru ce sunt facute , nu tocmai pentru a fi intelese ?. Fiindca te-ai adresat de pe un esalon superior , te consider un ingamfat , un prost crescut , un trupete desantat. Inainte de a-ti etala intelepciunea cazona , documentaza-te . Cand armata incheie un armistitiu , contraamirale , are in spate o decizie politica , altfel este tradare sau cadere la intelegere ( un fel de pact) cu adversarul. Nu te mai da rotund fiindca tot ceea ce ai fost esti .

 13. lone.w. says:

  Si eu as putea fi tare trist ca militarii nostri ar trebui sa se inarmeze continuu. Dar veselia imi revine repede, pentru ca la noi “continuu” asta e cam intrerupt, asea, mai tot timpul si in definitiv care e problema ? vai, ce a zis-o nenea Einstein…hai sa radem tot, ca noi suntem oricum niste pacifisti. sunt foarte ingrijorat. uite o tema de studiu, ba chiar o lucrare de doctorat poate fi incropita din trebusoara asta. sa ne inarmam sau nu? oricum, frumos scris, in dulcea limba de lemn, care nu spune nimic, reia aceleasi aiureli ca se sufoca patriotismul, ca parca ostasii ar trebui sa cante in coruri si sa defileze, nu sa transpire pe terenul de instructie. Domnisoara olimpica, nume greu pe la noi, armata n-are nimic frumos in ea, armata e doar durere si suferinta, pana si in momentele alea frumoase de se vad la televizor pe la 1 dec, nu stii cat efort presupun. Armata nu e frumoasa si nici nu trebuie sa fie. Ea trebuie sa fie solida, de incredere, gata oricand, nu conteaza ca suspinau tinerii recruti, ca mai bine faceai o analiza literara la vreo doina de jale sau de catanie decat sa scrii aiureli. ce cred cei din afara? dar ei mai cred in ceva?

 14. ion says:

  Numai un individ care s-a lovit la cap mai intra in armata.

 15. descultul says:

  Armata-i atractiva de la maior in sus. Restul nu conteaza