Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bascularea

Ce este bascularea la români? Nu am să redau definiţiile unui DEX sau altuia (căci nici aici nu ne-am hotărât care ar fi cartea de referinţă). Am să încerc să vorbesc despre conceptul “basculare”= Punctul de la care nu se mai poate reveni la starea normală. În limbaj anglo-saxon l-am găsit în două feluri definit: “point of no return” sau “tipping point”.
Încerc în cele ce urmează să observ cum s-a concretizat la noi acest concept.

Fiecare român când se naşte, este sortit să devină un “om de succes”. Pentru aceasta, el este educat, primeşte meditaţii în timpul şcolii generale – acum 25 de ani se începea cu ore de limbi străine – iar în clasa a 8-a, ia ore de română şi matematică. Am avut momente în care puteam să ne întoarcem (în aceşti ani care au trecut) în care ne-am transformat învăţământul, dintr-unul care producea stress la copii şi cultură generală la adulţi, într-unul care produce stress la părinţi şi imbecilitate naţională. Acele momente erau punctele de
basculare, sau pe româneşte “punctele în care ne-am dat peste cap”. Pseudo-intelectualii au transformat învăţământul doar pentru că aşa vroiau ei. În anii 70-80 s-a studiat posibilitatea crearii claselor sportive în şcolile generale. S-a experimentat pe un numar de şcoli, apoi s-au tras concluziile şi s-a oprit totul. Nu atinsesera punctul fără întoarcere. Nu au „basculat”.

În domeniul cultural: tot în anii de referinţă anteriori, se făcea cultură cu forţa. Copiii care locuiau la oraş (printre care mă numar şi eu) erau fortati sa îşi faca abonament la teatru sau la operă. Si mergeau, taras-grabis, dar mergeau la opera sau la teatru. Altfel, poate ca nici nu ar fi ştiut ce e aceea o piesă de teatru si ar fi cautat-o sub capota vreunui turism. Acum teatrele se lupta sa supravietuiasca. Cred ca nu au „basculat”. Noi, cei care am fost fortati sa mergem la teatru, trebuie sa ne ducem copiii la teatru. Sa le oferim sansa aceasta.

In armată se mergea vrand-nevrand. La Lipova erau cca. 1200 de t.r.-isti. 9 luni de efort fizic, instructie la sange. Fericiti la finalul periplului militar cantam cantece ostasesti, „marsul triumfal” din AIDA, „Privesc pe intinsa mare”, „Treceti batalioane romane Carpatii”, etc. La plecare,  fiecare era mandru in sinea lui ca nu a „basculat”.

La facultate era clar: „stii, treci, nu… vii la toamna”. Si treceam. 4 ani sau cinci ani nu ni se pareau multi. Si invatam. Si acum avem cultura generala si tehnica. Nu avem nu ştiu ce “licente, mastere sau doctorate”. Dar stim sa facem si productie, si reparatii, si proiectare. Profesional nu am „basculat”. Dar cei care vin din urma si confunda masina de cusut cu abricht-ul, buldozerul cu incarcatorul frontal, care sunt plini de teorii economice, poarta cravată pe santier sau in sectie, manuiesc laptopul cu o dexteritate uluitoare, dar nu se simt bine langa furnal, in turnatorie sau pe santier. Acestia au „basculat”.

Dar oare, noi, aceia care mergand  la serviciu incepeam cu o cafea, apoi ne straduiam sa poleim ceva deja facut ca sa impresionam seful, care la randul lui, facea acelasi lucru cu seful lui? Au „basculat” cu totii. Asa se explica fenomenul prin care dupa masuratorile din agricultura din anii 90 si dupa primirea cererilor de retrocedare,tarii ii mai trebuiau ceva terenuri pentru a satisface retrocedarea. Daca era un caz izolat, nu s-ar fi soldat cu un necesar excedentar atat de mare. Deci a fost un fenomen de masa. Iar am „basculat”.

As putea continua asa dar ajung la sistemul de pensii. A „basculat”. Unde sunt previziunile sociale si economice, care sa tina balanta? Si sa vada cu cativa ani inainte ca am ajuns la fundul sacului? Ca am „basculat”?

Acei finantisti care in toamna se revoltau ca isi pierd avantajele de „ministreli” si-au facut ei oare treaba? Doar oare despre ei este vorba?

Este vorba de politicieni. Cei care cerandu-ne votul se obliga sa creeze conditiile unui trai normal si firesc. Acestia au „basculat” intr-una de 20 de ani incoace.

Daca toate „bascularile” s-au facut in contra intereselor maselor, oare nu ar fi timpul sa ne „basculam” invers? Ne-am „basesculat” destul! Europa nu exista ca entitate. Exista ca unitate, iar reglementarile UE ne-au batjocorit. La nivel
national, care sunt avantajele aderarii la spatiul Schengen? Sa mearga mai multi moroseni in Spania sau Italia, mai multi tigani la cersit in Franta? Dar pentru noi, cei care am ramas, care sunt avantajele? Pana acum vedem doar cheltuieli, conditii, etc. Ce ar fi sa „basculam” legile care sunt contrare firii noastre crestine (vezi libertatile orientarii sexuale), sa ne intoarcem la un sistem de invatamant care a dat roade si sa radicalizam Codul Penal.

Am „basculat” in aceste randuri cateva din gandurile mele. Ma gandesc la acei militari frustrati. Ce mai aveti de pierdut domnilor? Dupa o viata in Armata Romaniei cred ca puteti sa discerneti delatorii si lingaii si sa va puneti in frunte oameni de calitate, pentru care patriotismul nu a „basculat”.
Veti vedea ca daca treceti la actiune, lupta va fi grea. Dar se va da pentru Romania. Pentru ca Romania este in prag de „basculare”. Cu disparitia generatiilor mai mari de 40 de ani se duce si punctul de sprijin. Galilei spunea: „Dati-mi un punct de sprijin si rastorn Lumea!”.

P.S.: Fiind un inginer declarat, si in criza de timp, ma opresc aici fara sa revizuiesc ceva. Au fost ganduri iesite spontan…

Gheorghe Gruju

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Bascularea”

 1. indisciplinatu says:

  Superb!!!

 2. Bure Bista says:

  Domnu inginer autor?

  E prea grele pentru toroapa inebunita de recalcularea pensiilor. Ei nu vad in profunzime cu ca aiasta-i inceputul sfarsitului. Istoriceste vorbind suntem prin 1945.
  Guvernul Groza = guvernul Boc
  Regele = UE
  PDL = PCR
  urmeaza:
  – schimbarea constitutiei (parlament unicameral) = Marea Adunare Nationala
  – alegeri libere trucate
  – desfiintarea partidelor istorice = compromiterea partidelor de opozitie
  – darea afara a regelui Mihai = excluderea din UE

  Si drumul spre impliniri marete e deschis.

 3. akord75 says:

  @burebista
  Hei…ce-ai fumat!!!