Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bruxelles – audiere publică privind politica de migraţie a UE în contextul extinderii spaţiului Schengen

Prezent la Bruxelles, Traian Igaş, a declarat într-o conferinţă de presă ce a avut loc înaintea audierii publice “Politica de migraţie a UE în contextul extinderii spaţiului Schengen” că “România aşteaptă cu interes reuniunea Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE, din 22-23 septembrie”. Ministrul MAI a mai spus că la această dată “speră să fie luată o decizie privind aderarea ţării noastre şi a Bulgariei ca membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen”, citează AGERPRES.

“Toate cele 7 rapoarte de evaluare elaborate de Grupul de lucru pentru evaluare Schengen arată că România este pregătită tehnic să facă faţă provocărilor de la frontiera externă a UE. Am investit foarte mulţi bani în securizarea frontierelor, toată activitatea la nivel de frontieră este foarte bine monitorizată şi, din acest punct de vedere, România nu are nici o problemă. Nu trebuie creată nicio situaţie de discriminare privind aderarea noastră la Schengen şi cred că merităm acelaşi tratament şi respect de care s-au bucurat celelalte state din Schengen atunci când au aderat”, a spus Igaş.

Potrivit ministrului român, “măsurile luate de autorităţile române au făcut ca fenomenul criminalităţii organizate să fie bine ţinut sub control”.

Igaş a dat ca exemplu al măsurilor luate de autorităţile române pentru securizarea frontierelor, cazul vameşilor reţinuţi în cursul acestui an la mai multe puncte de trecere a frontierei, în cadrul unei ample operaţiuni.

Igaş a subliniat că “toţi poliţiştii reţinuţi au fost acuzaţi de favorizarea unor indivizi implicaţi în trafic ilegal de frontieră şi nu de favorizarea unor persoane fără documente de călătorie sau fără vize care ar fi dorit să intre pe teritoriul Uniunii Europene”.

La rândul său, raportorul PE în dosarul extinderii Schengen, eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE), a subliniat că legislativul european se aşteaptă ca în 22 septembrie Consiliul JAI să fixeze “un calendar clar pentru aderarea celor două ţări la Schengen, fiind important să nu fie amânată din nou o decizie”.

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.