Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Declaraţia de presă a lui Traian Băsescu, referitoare la amânarea accesului României în Spaţiul Schengen

În seara zilei de 21 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă pe marginea scrisorii miniştrilor de Interne german şi francez adresată Comisiei Europene, referitoare la blocarea, pentru moment a accesului României în Spaţiul Schengen. În cele ce urmează, vă prezentăm partea de început a declaraţiei de presă:

“Declaraţia pe care doresc să o fac este legată strict de scrisoarea ministrului de Interne francez şi a ministrului de Interne german, este vorba de scrisoarea comună adresată Comisiei Europene legat de accesul României în spaţiul Schengen. Apreciez că scrisoarea celor doi miniştri este un act de discriminare la adresa României. Vă pot informa că la ultimul Consiliu European am avut o intervenţie în care am arătat ca România este pregătită din punct de vedere tehnic. De asemenea, în intervenţie am arătat că juridic aderarea unui stat la spaţiul Schengen se face prin aplicarea acquis-ului Schengen. De asemenea, în intervenţie am exprimat punctul de vedere că introducerea de noi condiţionalităţi pentru accesul în spaţiul Schengen contravine dreptului european şi crează un precedent inacceptabil, nu numai pentru România, dar pentru orice alt stat al Uniunii Europene. România are un tratat de aderare la Uniunea Europeană, tratat în care sunt precis stipulate condiţiile de acces în spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, România şi-a stabilit ca obiectiv intrarea în spaţiul Schengen în aprilie 2011, dată la care noi am considerat că putem îndeplini toate condiţionalităţile tehnice. Vreau să fac precizarea că intrarea unei ţări în spaţiul Schengen are numai condiţionalităţi tehnice.

Din acest punct de vedere, vă informez că toate rapoartele care vizau pregătirea din punct de vedere tehnic a României pentru intrarea în spaţiul Schengen arată că România a îndeplinit condiţiile tehnice, inclusiv ultimul raport, cel din luna decembrie.

cei care doresc să lectureze în intregime declaraţia de presă o pot face accesând:

www. infomondo.ro

Sursa: comunicat de presă al Preşedinţiei României

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Declaraţia de presă a lui Traian Băsescu, referitoare la amânarea accesului României în Spaţiul Schengen”

  1. sejc says:

    BASESCU A LUAT UN SUT IN ….DIN PACATE ODATA CU EL AM LUAT SI NOI.E BINE E RAU?

  2. Altfel says:

    Opinia lui Basescu este corecta, dar este…romaneasca. Adica, el ii critica corect pe altii pentru nerespectarea prevederilor legale, dar in Romania, sub ochii lui, cu aprobarea lui si la indemnul lui sunt incalcate de catre el si de oamenii lui O GRAMADA de prevederi legale.

  3. jimmyciuruitu says:

    Hai sa fim seriosi !! Isi dorea basescu sa intram in schengen cat imi doresc eu sa ma duc in rai cu socramea de mana.Ia socotiti la ce-i foloseste lui asta.