Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ghici, ghicitoarea mea! Cine l-a reevaluat pe Oprea?

Oprea si Ponta. foto presaonline

Uite aşa, se joacă sârba, un pas dreapta, doi la stânga. Prezent mereu în hora guvernării, nimeni altul decât Oprea, se dovedeşte a fii cel mai bun jucător, atât pe stânga, cât şi pe dreapta. Este singurul şef de mafie, din Europa modernă, reevaluat, menţinut şi acceptat la guvernări.

I-a oferit serviciile lui Năstase. L-a reevaluat Băsescu şi, mai nou, Ponta. Deşi iniţial era un trădător, USL-ul i-a solicitat ajutorul, pentru a da jos guvernul ungurenilor. Îl vedem acum ridicat pe scaunul de vicepremier. Nu mă mai miră nimic. Spre exemplu, ca în viitorul apropiat să mai primească o stea. Nedumerirea mea, nu e că o primeşte, ci unde o pune, pe piept, sau pe umăr.

Nu înţeleg de ce să aduci un trădător lîngă tine, când după alegeri  şi fără oamenii lui Oprea, se putea guverna lejer? Pare o dilemă aducerea ca vicepremier lângă Ponta. Mulţi nu văd benefică această apropiere, care în timp se va deconta. Mă tem totuşi, că nu mai este un act de voinţă  din partea lui Ponta, ci mai de grabă, o impunere din exteriorul coaliţiei. Sunt mulţi din USL, care se simt deranjaţi de înfiinţarea acestui scaun la guvern. Vorbim totuşi de un şef de mafie personală, recunoscut mai de toată lumea. Să-l iei lângă tine, îţi asumi şi pierderile, dar per total probabil, câştigurile sunt mai mari. Să fie câştigurile interesului naţional sau ale intereselor nationale. Totuşi este o nuanţă deloc neglijabilă.

Mulţi l-au crezut un izmenar pe Oprea. Inclusiv CTP-istul presei tatulisciene, cel mai, din cei zece. Încrâncenatul cu fruntea creaţă, a văzut în Oprea un individ care  număra izmenele, pentru că atât văzuse Domnia Sa în armată, cât a  fost. În pădurea presei româneşti mai întâlnim şi uscături. Ce să-i faci, mama proştilor e mereu gravidă.

Specialitatea intendenţă astăzi, îţi asigură succesul în luptă. Reprezintă o specialitate de o puternică complexitate, cu o mare responsabilitate, care ocupă un loc foarte important în planul operaţional. E prea complicat pentru un CTP-ist, să priceapă calculele, tacticile, ori strategiile din bagajul de cunoştinte ale ofiţerului de intendenţă. Cunoştinţe căpătate de Oprea într-un proces de învăţământ, ce ţi-l poate oferi numai armata. Totuşi, putea să se abţină. Eu nu am avut indoieli, vizavi de  capacităţile profesionale, ale lui Oprea, ci faţă de cele morale.

Apelarea lui Năstase la un fost intendant, pentru a gestiona Rezervele naţionale, ne poate duce către multe ipoteze. Findcă numai cine nu ştie, poate rămâne ţeapăn când află, că acestea reprezintă o mină de aur. Legat de rezervele statului, sunt legate şi valori nebănuite de o minte lucioasă, învelită într-o frunte mare şi creaţă, ca a CTP-istului. Ori ce stivă de materiale de acolo, reprezintă un morman de bani, care tot cu motostivuitorul se ridică. În toate judeţele ţării sunt constituite aceste rezerve. Operaţiunile de preschimbare, achiziţie, completare, declasare, casare, etc, se execută într-o gamă largă de proceduri, care pot aduce venituri. Numai la MApN după redimensionarea armatei, există materiale care pot intra într-un circuit pe o gamă largă de proceduri. Atenţie ! şi totul se poate face numai din acte, iar evidenţele suportă mai ales acolo, unde controlul nu poate pătrunde, din cauza întunericului.

Aşa cum am arătat mai sus, eu nu m-am indoit niciodată de capacitatea profesională a lui Oprea, ci de cea morală m-am indoit. Şi cred că nu sunt singurul, care mă indoiesc de această moralitate. Asta se mai întâmplă şi la horă. Când iei la dans trei femei, deja ţinute de alţi bărbaţi, devine o chestiune de moralitate în opnia acelor bărbaţi care le ţin. Şi pentru mine intrarea asta în politică în haina militară, e ca şi cum, ai intra pe uşa bordelului. Asta, nu poate aduce decât un deserviciu armatei. Închipuiţi-vă că acest om a primit patru stele de general, pentru serviciile politice aduse unor puteri politice şi nici-o stea de general nu a luat-o în cazarmă. Va rămâne în istoria armatei, ca unul care a participat în rol de manechin, la ridiculizarea ceremonialului de ridicare în gad, la nivel înalt. A fost deschizător de drum, pentru avansările la bliţ. Prin el, s-a aruncat în derizoriu acest eveniment. Nimeni acum nu mai crede,  în corectitudinea avansărilor pe merit, la gradul de general.

Este de înţeles că ceea ce s-a întâmplat în ultimi doi ani, legat de pensiile militare şi corectitudinea stabilirii lor, atârnă şi de gradul de moralitate a acestui personaj.

Nu putem trece peste faptul, că şi-a dorit un electorat de partea lui, pe care nu putea să-l aibă, decât dacă-i stimula. Şi l-a găsit în rândul pensionarilor militari în vărstă şi a foşti militari care au fugit mai tot timpul de regimul cazon. Metoda de calcul inventată de OuG 1/2011, care nu are suport juridic, pentru că în statele de plată ale militarilor nu a figurat o reţinere de contribuţie la un fond de pensii, aruncă în sus,  pensiile acestora, ca urmare a folosiri cu totul nejustificat, salariu mediu pe econ. naţ. din perioadele istorice parcurse. Este justificată metoda de calcul pentru civili, acolo unde a existat acestă contribuţie, dar nu în cazul militarilor care au fost remuneraţi după alte pricipii specifice, pe bază de solde. Tind să cred că totul s-a înfăptuit cu bună ştiinţă, pentru că discriminările sunt la vedere, chiar pe alocuri recunoscute de beneficiarii acestor majorări.  Unii exprimându-se, că au intenţia să-i pună de o parte în eventualitatea restituirii lor, tocmai ca o confirmare a nefirescului. Este de înţeles faptul, că numai un asemenea individ cu interese politice, putea să facă, ce nu a făcut nimeni timp de 150 de ani. Să dărăme scara valorică şi ierarhică statuată în armată.

Fuga după bani a existat din todeauna şi la militari, cu precădere în comunism, pentru că a oferit o arie largă de activităţi în afara cazărmilor, unde militarii au putut alerga, practicând adesea acest sport. Acum nu mai există posibilitatea de a obţine mai mulţi bani, decât în teatrele de operaţiuni, unde nu se mai îngrămădesc. Dar în comunism a existat o adevărată competiţie pentru a beneficia, pe lângă solde şi de stimulentele destul de substanţiale, din extrabugetare, acordate lunar, trimestrial, semastrial şi anual. Anexa 3 art.8 care nu clarifică în nici un fel natura veniturilor asimilate salariale, încăt, la şi altele, pot fi colectate toate stimulentele acordate, inclusiv cele primite de informatorii securităţii, pentru că tot pe state se achitau, ceea ce este de o imoralitate şi o discriminare nemaintâlnită.

Nu văd de ce unii militari, să aibă o dublă dimensionare a pensiilor, în raport cu cei care au fost selectaţi , pentru asigurarea operativităţi unităţilor luptătoare. Şi iar întreb. Dacă nu ai contribuit la un fond de pensii, de ce  calculat punctul de pensie să fie la fel, ca la cel care a contribuit? Presupunând că şi tu ai fi putut contribui. Iauzi… brâul…!

Aloooo! Ponta… întreabă tu mafia personală, care vrea să guverneze-n ţară; Cum ia naştere un punct de pensie, dacă lipseşte elementul juridic?  adică contribuţia.

Am şi eu o nedumerire. Ce raţiuni a determinat trecerea Apărării la PSD ?

Scris de   Col.(r )Nour Constantin

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

68 Responses to “Ghici, ghicitoarea mea! Cine l-a reevaluat pe Oprea?”

 1. sandu says:

  Nu-i legenda…e realitate…fapt petrecut in Ghimbav( Brasov )…”povestea”cu De Gaulle

 2. ceparu says:

  Vezi ca esti in culpa.Pentru participare la munci agricole cu militarii in termen ai unitatii am primit zero taiat.Da probabil ca au primit cei de la DLEN ,adica Directia lucrari in economia nationala.O sa-ti spun un secret. Comandantii de regiment faceau propuneri pentru detasare la DLEN ofiteri neperformanti.Imi aduc aminte de un lucru iesit din comun.Cineva al carui nume nu o sa-l divulg era propozabil pentru functia de loctiitor comandant de divizie.Respectivul urmase un curs post-academic precum si cursul de atasati militari.Pentru ca urma sa intre in nomenclatura CC al PCR i s-a facut lucrare de cadre cu care ocazie s-a descoperit ca al sau socru fusese demnitar taranist.Urmarea.Ofiterul a fost mutat, sef de stat major la un batalion de irigatii apartinand DLEN.Probabil ca acum ii prinde bine ca a fost la DLEN daca este sa ma refer la pensie. Va propun sa comentati ce cunoasteti.

 3. anonimus says:

  E clara incurcatura, nea Costica, o ai mica. Sa traiesti, matale!

 4. De La Logistica says:

  Te-ai legat de HULA mea. Ca atare iti repet oferta: sa-mi b…ti HULA cu gura. Alta valoare de intrebuintare nu ai . Esti prea dobitoc ca sa-ti raspund intr-un alt mod. Ai reusit sa-ti echivalezi studiile primare cu ale acelora care au facut studii liceale ? Parca asta cerseai pe un blog , daca nu ma insel , al tau .Cocosatule scarnav!.

 5. Nour Constantin says:

  Steliane, văd că îmi dai dreptate şi că recunoşti, că ai primit gradele. Eu asta am şi spus, că eu le-am dobândit, în timp ce Domnia Ta le-a primit. E o diferenţă. Şi apropo de legislaţie, când îl dobândeşti nu ţi-l mai poate lua nimeni. Este al tău. Însă când cineva ţi-l dă, îl şi poate lua. Voi politrucii le-aţi primit, cum le-a primit şi Turcescu, pe bază de angajament scris, pentru că aşa se procedează în cazul vostru ,care aveţi meseria vorbelor goale. nu mai vreau să amintesc de limbă, aşa cum a făcut-o Dracula2. Ai văzut cum i-a luat gradul lui Turcescu. Cine ţi-l dă, îl poate şi lua. Vezi şi ordinele luate lui Vadim, de către Băsescu.
  Eu te apeciez pentru faptul că recunoşti. Iată ce spui; “mi-am primit gradul de colonel după 28 de ani de caschetă”. Se spune şapcă. Vezi nici nu ştii ce-ai pus pe cap. Ce o fi înăuntru, numai Dumnezeu ştie.

 6. Dr .House says:

  Daca ..iazul ii plin de peste si de ..broaste ,dumneavoastra in ritm alert va umpleti de ..RIDICOL ! E pacat!

 7. Stelian P. says:

  Col.(r )Nour Constantin
  Daca eu folosesc formulele de politete o regula elementara ar trebui sa va oblige la reciprocitate. Dvs. vad ca nu cunoasteti reguli care se invata in clasele primare si dupa 2 – 3 comentarii ma descheiati la slit. In legatura cu diferenta dintre a primi si a dobindi va rog sa cititi ce scrie la DEX:

  DOBÂNDÍ vb. 1. v. primi. 2. v. căpăta. 3. a agonisi, a procura, (prin Transilv.) a însăma. (A ~ cele necesare.) 4. a căpăta, a câștiga, a obține. (A ~ o mare faimă, o mare experiență.) 5. v. asimila. 6. v. repurta. 7. v. câștiga.

  Cine mi-a dat gradul de colonel (presedintele Romaniei) nu poate sa mi-l retraga. Dreptul asta il are doar instanta. Vadim nu avea un grad ci un ordin care putea fi retras de presedinte la recomandarea….nu insist ca va obosesc prea tare. Stiu ca e o rusine pentru un loctiitor dar va recomand sa cereti parerea unui student la drept.
  In legatura cu cascheta sau sapca….subiectul sper sa faca tema unui articol de specialitate data fiind importanta deosebita si care pe mine ma depaseste.

 8. sandu says:

  Intrebam: se pregateste o schimbare radicala / pensionari militari?
  Nu !
  A inceput campania electorala !
  Ce mesaj urmeaza a fi perceput din viitorul text postat ?
  Dobritoiu ar fi putut repara nedreptatile…bla,bla,bla (a se citi PNL adica Antonescu ) ?
  PS
  Primul text: ”pensii militare de stat pe principiile ierarhiei militare, în funcţie de soldele şi vechimea avută”=solutie corecta
  (formula actuala impusa de PDL prin Oprea este incorecta)
  Textul 2 :Ponta l-a reevaluat pe Oprea…deci:PSD = PDL…PNL=’’fata mare’’ca de:’’Ce raţiuni a determinat trecerea Apărării la PSD ?’’

 9. LoremIpsum says:

  @sandu
  Pensiile militare pe principiul ierarhiei, solde si vechime este aproape corecta, apare o problema, nu se tine cont de ce ai facut in timpul “vechimii”. Tocmai asta a indreptat legea 263 si se pare ca nu convine. Am sa ma citez:

  “Contributivitatea este buna pentru cei care au muncit si au pus umarul sa tina pe picioare o armata si nu este buna pentru cei care au frecat menta si se laudau cu faptele primilor.”

 10. Nour Constantin says:

  Nu te mai strădui Steliane să explici, că te afunzi mai mult. Nici nu ştii cine ţi-a dat gradul. Preşedintele acordă grade de la general în sus. Dar nu are importanţă asta că tot nu înţelegi. Important e că există o diferenţă fundamentală între a dobândi un grad şi a-ţi da cineva un grad. Vouă, politrucilor vi s-au dat grade ca să păreţi militari. Aşa cum primeau şi contrainformatorii. dar voi şi ei în opinia mea nu aţi fos militari. Se observă de la o poştă, că te scalzi în aceeaşi mocirlă în care s-au scaldat şi cei de mai sus. Faceţi parte din aceeaşi familie. Ceri politeţe, însă nu ştii să oferi.
  Apropo ! lui Turcescu nu i-au luat gradul prin hotărâre judecătorească. Ai grije.

 11. Stelian P. says:

  Nu am motive sa-mi fac griji.

  Art. 69
  “Degradarea militara se aplica, in conditiile prevazute de legea penala, cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, condamnate la pedeapsa complimentara a degradarii militare prin hotarire judecatoreasca.”

  Nu iubesc nici eu ofiterii avansati la apelul de seara dar nici nu stiu ce lege penala au incalcat Turcescu&co si nici nu stiam ca ministrul are puteri egale cu instantele de judecata. Mai am timp sa invat.
  Recunosc ca nu stiu cine mi-a dat gradul mai ales ca in 1995 cind a aparut noul statut nici nu ma interesa problema. Aveam in minte imaginea din 1989 cind Ceausescu nu a semnat decretul de avansare pentru multi dintre colegii mei iar unii aveau in sertar epoletii purtati de mine (era la noi – nu la politruci si nici la CI – o traditie in acest sens).

 12. Stelian P. says:

  PS
  De cind comentez pe blogurile adresate militarilor am aflat de la altii (care stiu mai bine decit mine unde am lucrat) ca am fost politruc, securist, sef la GAZ…Nu este adevarat dar daca asta va face mai fericit nu vreau sa va stric placerea. Pe mine ma distreaza.

 13. Seniorii Armelor-Armonia Varstelor says:

  Anunț de recrutare pentru voluntariat

  Bucuresti intre 25 Ianuarie 2013 – 05 februarie 2013

  Pe piața de munca actuala, majoritatea angajatorilor cere o experiența de munca practica, experiența pe care nu o poți dobndi de pe bncile instituțiilor de i nvațamant. Pe asta se axeaza programul de nostru de voluntariat, dar și pe dorința de cunoaștere și de setea de noutate a tinerilor care incearca sa se formeze profesional . In egala masura ne axam sip e experienta marilor specialist din unele domenii, care specialist ,desi sunt pensionari, doresc continuarea si prelungirea cat mai mult a vietii active. De aceea, echipa Centrului de voluntariat “Seniorii Armelor – Armonia Varstelor” va creaza posibilitatea sa aplicati in domeniile: : drept si administratie , medicina si asistenta sociala, psihologie si sociologie , tehnologia informatiilor, jornalism,relatii publice si comunicare

  Cine poate aplica?
  Orice student din profilele mentionate. De asemenea orice persoane in activitate sau pensionate fiind cadru universitar , medic,magistrat, cadru militar interesati si motivati sa se implice activ in viata societatii, dar si cei dornici sa traiasca experiente noi lucrand intr-o echipa dinamica, in care experienta si intelepciunea varstei senectutii se imbina armonios cu elanul,energia si dorinta de cunoastere caracteristice tineretii. Singurele cerinte obligatorii sunt SERIOZITATEA SI IMPLICAREA TOTALA.

  Care este durata proiectului?
  Tot anul . Programul de lucru in cadrul centrului este in fiecare zi de marti,miercuri si joi intre orele 09.00 – 14.00.. Acest program este insa flexibil putand suferi modificari in functie de agenda de lucru. Pot fi aplicate activitati si la domiciliul voluntarului, singura cerinta fiind respectarea termenelor pentru lucrari.

  Ce beneficii ai?
  Lucrezi ntr-un mediu nou, foarte dinamic, activ si profesionist in care deviza este :”armonia varstelor”.
  Traiesti experiente inedited si castigi experienta profesionala.

  Cum aplici?
  Trimite un CV si o scrisoare de intentie la E-mail: lpadpmasociatia@yahoo.com; sau fax:021.367.10.96 (ambele sunt obligatorii pentru procesul de selectie) in care sa ne spui pentru ce domeniu optezi.
  Simultan trimite si datele tale de contact iar noi iti vom comunica cand trebuie sa vi pentru interviu

  Te ateptam in echipa noastra de specialisti si voluntari

  Directoratul Centrului

 14. ceparu says:

  Nu am inteles.Chiar ai contribuit?Exista undeva pana la PDL, scris negru pe alb exceptind contributia pt. pensia suplimentara ca miltarii au contribuit.Arata-mi si mie hartia si o mananc. Treaba cu contributivitatea este trasa de par asa cu o faci si tu acum ca sa justifici o marire artificiala a pensiei.

 15. Relutu says:

  Asa este, contributivitatea este buna pentru cei care au muncit pe timpul vechimii dar pentru cei care pe timpul acestei vechimi au facut serviciu militar, este o crima.
  Unii in prostia lor spun totusi niste adeavaruri colosale ca si copii care spun lucruri trasnite.

 16. ceparu says:

  Alo,Stelica ,la capitolul asta ai baut cerneala.presedintele prin decret avanseaza la gradul de general.Ministrul de la general in jos.Vezi ca incepe sa miroasa.Esti tu colonel cum sunt eu popa.Aveam un coleg ,mm la IAU.Dupa cativa ani s-a stabilit undeva la tara.Fiindca am vrut sa confrunt harta cu taranul,intreband de el cetatenii mi-au spus:”a,colonelul X sta acolo.”Era sa cad pe spate.Mai tarziu am aflat ca a lui sotie suferea de grandomanie si i-a venit cu flit ca al ei barbatel era numai MM.

 17. ceparu says:

  Ce intelegi tu prin munca?Ori crezi ca munca consta numai in cea cu palma si nu si cea cu capul? Daca la intrebare raspunsul este da inseamna ca esti dus cu capul.In caz contrar imi cer scuze.

 18. Relutu says:

  Te-am scuzat fii fara grija. Daca si la varsta asta te mai gandesti la munca cu palma………perversule! Bine ca nici cu capul nu ar trebui sa o faci dar probabil ca unii la batranete neavand alta posibilitate……