Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Etnicii maghiari vor avea locuri separate la Academia de Poliţie

La iniţiativa UDMR, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern, conform căreia la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, în anul de universitar 2010-2011 vor fi rezervate 37 de locuri pentru cetăţeni românide naţionalitate maghiară.

În conformitate cu hotărârea guvernului, locurile rezervate cetăţenilor de naţionalitate maghiară interesaţi se împart după cum urmează:

• poliţie: 15 locuri
• poliţia de frontieră 4 locuri
• jandarmerie: 8 locuri
• autoritatea penitenciarelor: 3 locuri
• pompieri: 5 locuri
• arhive: 2 locuri

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Kovács Péter, a spus că Uniunea va demara în curând o campanie de popularizare a acestei posibilităţi în rândurile tinerilor maghiari din Transilvania. După părerea lui Kovács Péter prin asigurarea unor locuri pentru tineri de limbă maternă maghiară, UDMR a înregistrat un succes deosebit de important, deoarece până acum tinerii maghiari care doreau să îmbrăţişeze cariera de ofiţeri nu aveau rezervate locuri distincte la Academie.

“Obiectivul pe termen lung al UDMR este ca în localităţile locuite de  maghiari, cetăţenii de naţionalitate maghiară să poată comunica şi în limba lor maternă cu apărătorii ordinii publice”, a menţionat vicepreşedintele executiv, Kovács Péter.

Până în prezent doar etnicii rromi (ţigani n.r.) au avut locuri distincte la Academia de Poliţie. De altfel cifra de şcolarizare aprobată pentru anul universitar 2010-2011 nu prevedea un număr distinct de locuri pentru etnicii maghiari.

Rămâne ca pe viitor şi academiile militare să se alinieze la acest deziderat al UDMR.

sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Etnicii maghiari vor avea locuri separate la Academia de Poliţie”

 1. altfel says:

  Cer guvernului Romaniei sa rezerve locuri la toate institutiile de invatamant, separat, pentru:
  -membrii PRM;
  -membrii Partidei Romilor;
  -membrii Partidului Celor Care Fac Ce Promit.
  Scuze! M-a luat mana pe dinainte. Ultimul partid NU are filiale in Romania, asa ca pentru asta nu cer locuri separate.
  -microbistii echipei de fotbal Rapid Bucuresti.
  In caz contrar, voi da in judecata guvernul Romaniei la CEDO, ONU, UNESCO, ASEAN si AFAN pentru discriminare dupa criterii politice. Caci, UDMR in calitate de partid politic a obtinut locurile, nu? Ca doar n-o fi discriminare dupa etnie, ceea ce ar fi si mai grav!

 2. BARABA says:

  @altfel. cu respect dar faci o eroare grava;UDMR NU ESTE PARTID POLITIC ci o organizatie culturala pe criterii etnice.INTREBARE;cand se va naste presedintele care sa le spuna chestia asta si sa-i trimita la tribunal sa se inregistrez ca p. politic?{ma intreb. care le va fi doctrina si ideologia politica vor fi bde dreapta,stinga centru…etc]

 3. Nimeni says:

  În concluzie: Miklos – personaj pitoresc, de origine maghiară, cu deficienţe inteletuale deosebite, absolvent al liceului industrial din Vlăhiţa, va lua locul la ăăă…. Poliţia de Frontieră (?!?!?!?!?!) lui Gheorghe, absolvent de primă mână al liceului militar, sau dacă vreţi Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, doar pentru că e “etnic”. Dacă nu mă înşeală memoria şi cunoştinţele (eu fiind prea tânăr să cunosc asta pe propria piele) a mai fost o “chestie” de genul acesta cu “muncitorii” de la şcolile militare… dar atunci criteriul era “originea sănătoasă”. Din cunoştinţele mele, în sociologie, asta se cheamă “discriminare pozitivă”. Şi la asta cu certitudine nu mă înşel. PENIBIL! Dacă vor să fie poliţişti, jandarmi, pompieri etc. …. SĂ PUNĂ MÂNA PE CARTE CA TOŢI CEILALŢI…. NU SĂ PLÂNGĂ LA PARTID (organizaţie culturală… asta ca să nu mă apostrofeze Baraba)!

 4. ion says:

  Ca pe timpul lui Ceausescu,scoateti locuri separate pentru muncitori,fii de parlamentari…s.a….O tampenie ,cum este cu egalitatea de sanse,egalitatea in drepturi si asa mai departe.Osa li se ofere locuri speciale dar pot sa candideze si pe celelalte locuri.Masura este anticonstitutionala

 5. ion says:

  Pe banii statului pregatim viitoarele cadre maghiare in teritoriile pe care le declara autonome.Cer oamenilor politici responsabili sa atace hotararea de guvern la curtea constitutionala.Rusine Guvernului incompetent si iresponsabil.Intreb davca in Carta Universitara este prevazut asa ceva ,daca in baza autonomiei universitare Academia de pOLITIE nu poate respinge asa ceva

 6. maria says:

  Nu am obiceiul să comentez pe nimeni în ton negativ ,totuşi după cele citite aş dori să menţionez că şi etnicii maghiari , rromi ,sau saşi au aceleaşi drepturi . Dacă pornim de la această idee , tinerii aparţinand minorităţilor ,de ani buni nu au intrat la academia de poliţie nu fiindcă sunt toţi handicapaţi ,ci pur şi simplu fiindcă Attila .sau Johanson pana la 18 ani nu a vorbit perfect limba romana . Din vina părinţilor ,sau din vina şcolii acum nu aş intra în detalii . Parlamentarii încearcă acum să reglementeze ce s-a stricat de ani întregi în programele şcolare. De ani buni copii minoritari au învăţat tot ce trebuie în fară de comunicare .Cert este că şi minorităţile plătesc aceleaşi taxe ca şi dumneavoastră domnilor,şi de banii statului ar trebui să beneficieze şi romanii şi maghiarii şi saşii ,care trăiesc în tara aceasta .

 7. U.R.C.R says:

  Este foarte bine ca si toate nationalitatile conlocuitoare sa aibe locuri speciale . Numai in acest fel romii au fost incurajati GRATIE MINISTERULUI EDUCATIEI nu este relevant faptul ca exista totusi in Romania discriminare.JOS DISCRIMINANTI.

 8. g.HAMANDIA says:

  problema este pusa total gresit.toti trebuie sa aibe sanse egale,sa concureze la aceleasi examene,sa suporte aceleasi rigori si privatiuni .Sa intre cel care este pregatit si merita indiferent de etnie. Concluzie-in Ro este bine sa inveti limba romana. FARA NICI UN FEL DE DISCRIMINARI NICI NEGATIVE DAR NICI POZITIVE

 9. Nimeni says:

  @ Maria – dacă Atilla sau cine-o mai fi nu vorbeste bine limba română, da’ e poliţist, atunci îi bai mare. Ştiţi, legile statului român sunt publicate în MOf în limba română şi cred că e bine ca un reprezentant al statului, pus să aplice legea, trebuie mai întâi să o cunoască. Nu ?!…..

 10. Alice says:

  Maria, ms! Ai dreptate! In sfarsit cineva cine stie cum stau lucrurile la noi… Si ca sa nu credeti ca pentru noi e mai usor, locurile speciale nu inseamna ca e mai usor examenul, e aceelasi examen, numai ca noi avem 37 locuri, si pentru voi vreo 2000… Deci, nu tre sa stresati!