Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Oprea – subiect în notele informative apărute pe Wikileaks

generalul-ministru Oprea. foto Qmagazine

Se pare că ministrul Oprea, asemenea  altor personaje din viaţa politică românească, a fost subiectul unor note informative apărute pe Wikileaks. Într-un document din ianuarie 2010 intitulat “Noul ministru al Apărării – vechii soldaţi nu mor” Jeri Guthrie-Corn, adjuncta Şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, nota următoarele:

“Generalul în retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar şi militar Ministerului Apărării Naţionale”, notează oficialul american făcând o scurtă trecere în revistă a experienţei lui Oprea în armata României.Potrivit MEDIAFAX,  Jeri Guthrie-Corn specifică faptul că “Oprea a fost respectat ca soldat, dar şi în mediul academic militar, însă adevăratele sale talente au devenit evidente odată cu intrarea sa în politică”.

“În pofida faptului că s-a retras cu gradul de căpitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apărării Naţionale şi şef al unui grup puternic şi în creştere de parlamentari, datorită abilităţilor politice şi a flerului de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România”.

Oficialul american recunoaşte că “este neclar cum şi când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel”. Reţine însă faptul că:
“A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009″, notează americanii, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, “după ce Oprea a început să se distanţeze de PSD”.

Jerri Guthrie Corn trece în revistă şi cariera politică a generalului Oprea în PSD, notând că, “atunci când PSD a făcut a făcut o coaliţie cu PDL-ul preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Năstase, a fost ales ministru de Interne”.

“În pofida faptului că a primit această funcţie, Oprea nu se mai simţea bine în PSD. Era strâns aliat al lui Năstase, a cărui izolare era în creştere, şi în opoziţie cu preşedintele PSD, Mircea Geoană”.

În ceea ce priveşte funcţia de ministru de Interne ocupată pentru scurt timp în coaliţia PSD-PDL, diplomata americană notează că Oprea a pierdut încrederea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, “un favorit al lui Băsescu”, la conducerea DGIPI şi prin refuzul de a numi membri PSD în funcţii cheie din MAI.

“Preşedintele Geoană l-a chemat pe Oprea pentru a-i reproşa numirile, dar Oprea i-a spus fără ocolişuri că el nu dă socoteală partidului pentru munca sa ca ministru”.

De asemenea, oficialul american notează “apatia” predecesorilor lui Oprea la conducerea Ministerului Apărării.

Ministerul Apărării Naţionale al României a fost afectat de o serie de miniştri care au fost incapabili sau care nu au dorit să lupte pentru resursele necesare modernizării forţelor armate şi pentru sprijinirea desfăşurării acestora în plan internaţional. În pofida apatiei foştilor miniştri, armata României s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO în Afganistan, în Irak şi în Balcanii de Vest“, comentează Jeri Guthrie-Corn.

Nu în ultimul rând, notele fac referire şi la şeful SMG de la acel moment, amiralul Gheorghe Marin. Acesta i-ar fi spus ataşatului american pe probleme de apărare că “se simte încurajat atât de experienţa militară, cât şi de cea de parlamentar a noului ministru Oprea”.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

71 Responses to “Oprea – subiect în notele informative apărute pe Wikileaks”

 1. Don Corleone says:

  @”redactie”
  apropo!
  Dupa cate comenturi mi-ati sters absolut nejustificat,si eu va/te invit sa ma mai scutiti.Asa mor blogurile!!

 2. JVEK G. says:

  @d. C -te rog ,fii intelegator! Garantez ca a sunat telefonul(toooata lumea stie de unde) si au mimat si ei ca fac ordine! Cum sa-i lasam noi…sa faca 90% dintre rez. de kk!!!

 3. Spartacus says:

  @Stelian p

  limbaj moderat

 4. plotonierul says:

  @ Lt. col. (r) Şerban Doru alias Don Corleone, Acord75; email “ akord_75@yahoo.com
  Bre nea Serbanica , cam toata lumea s-a plictisit de aerele lu’ matale. Mare analist si strateg, specialist IT, moasa militara, da’ in fapt esti doar „tine calul” lui Stelian P. Intri pe bloguri, incepi sa-ti debitezi elucubratiile, te dai la ceilalti useri, chiar si la admini si cand te iau astia la suturi faci pe suparata si pleci. Dupa cateva zile vii iar, fara sa dai macar buna ziua si o iei de la capat. Sunt convins ca peste 3-4 zile esti iar pe aici cu fitilul intr-o mana si trotilul in cealalata.

 5. Don Corleone says:

  @jvek.G
  Da-i in PM/meu/mea depinde cum iti convine!!
  Nu-mi sta mie “caruta in drum” din cauza ciumetilor.Mai bine ar munci si ei ceva.
  Va las pe seama@elena ca e desteaptaaaa……???
  adios “redactie”cu stiri de 2 bani

 6. mos craciun says:

  Dnul Corleone == Nicolicea -Pdl.

 7. Don Corleone says:

  Iar au sters ce-am scris pentru “redactia” cu un angajat.Si era chiar ELEGANT.Din pacate si foarte ADEVARAT.Si mai urla peste tot despre dictatura.
  Pai nici cenzura de pe vremuri nu era in halul asta cum e pe dezinfomondoM.
  somn usor cu partid cu tot!

 8. Don Corleone says:

  si cica eu sunt platit.Pai tocmai am demonstrat cine e platit si vandut.

 9. Ionel N says:

  Catre ” Cei trei care au speriat… blogurile” ( Don Corleone, StelianP, Jvek}
  Comentariile voastre, care au fost in afara spiritului camaraderesc au atras replici acide din partea celor afectati de masurile luate in domeniul pensiilor militare, voi v-ati simtit “loviti” in demnitate si astfel s-a ajuns la injurii!
  Un punct de vedere , chiar contradictoriu , exprimat civilizat si argumentat nu ar fi produs reactii virulente din partea celor vizati negativ de masurile luate in domeniul pensiilor militare.
  Replici referitoare la problemele fiziologice ale femeilor militari sunt jalnice “domnilor”. Sau replici de genul ” da-i in PM meu” , “si eu am suferit 10 ani din cauza L/164, acum sa sufere si ei”nu fac onoare unui militar adevarat.
  Dumnezeu sa va aiba in grija!!!

 10. Gourkha says:

  @ Toti. Am crezut ca se poate discuta logic si chiar se poate, insa unii sunt complet rupti de realitate si au intrat in tagma acea a activistilor inisivi care latra si cam atat. Eu am luat legatura cu Bundeswehr, armata care si-a lasat cea mai mare amprenta pe instruirea mea (cealalta fiind Bundesheer – AT). Sper ca nimeni nu ii crede idioti pe nemti. Problema este asa:

  1. Ca logica, militarii ies diferentiat ca varste la pensie, intrucat uzura nu permite tuturor sa ramana “eficienti” in activitate pana la aceeasi varsta. Simplu: contabil sau magistrat poti fi pana la 120 de ani, pilot sau luptator – nu decat ca impaiat. Punct.

  Vechime completa/§ 45 Altersgrenzen

  Änderungen / Synopse | 12 Gesetze verweisen aus 15 Artikeln auf § 45

  (1) Für Berufssoldaten werden folgende allgemeine Altersgrenzen festgesetzt:

  1. die Vollendung des 65. Lebensjahres für Generale und Oberste sowie für Offiziere in den Laufbahnen des Sanitätsdienstes, des Militärmusikdienstes und des Geoinformationsdienstes der Bundeswehr,

  2. die Vollendung des 62. Lebensjahres für alle anderen Berufssoldaten.

  (2) Als besondere Altersgrenzen der Berufssoldaten werden festgesetzt:

  1. die Vollendung des 62. Lebensjahres für die in Absatz 1 Nr. 1 genannten Offiziere,

  2. die Vollendung des 61. Lebensjahres für Oberstleutnante,

  3. die Vollendung des 59. Lebensjahres für Majore und Stabshauptleute,

  4. die Vollendung des 56. Lebensjahres für Hauptleute, Oberleutnante und Leutnante,

  5. die Vollendung des 55. Lebensjahres für Berufsunteroffiziere,

  6. die Vollendung des 41. Lebensjahres für Offiziere, die in strahlgetriebenen Kampfflugzeugen als Flugzeugführer oder Waffensystemoffizier verwendet werden, die Vollendung des 40. Lebensjahres, soweit sie wehrfliegerverwendungsunfähig sind.

  Mi-e lene sa mai traduc tot, problema de fond ca intre 40 si 65 se iese la pensie in BW. Cu cat esti mai menajat ca uzura (adica cu cat stai mai mutl intr-un birou), cu atat te pensionezi mai tarziu, cu cat uzura este mai mare, cu atat te pensionezi mai devreme. Dupa categoriile cu uzura maxima (piloti, radiolacatie), la uzura urmeaza … subofiterii si este logic, sunt cei mai solicitati fizic si psihic. Si in Romania acum, eu nu ii vad la 60 de ani pe functii operative.

  2. Pensia este militara, aproximativ 75% din ultima solda si iar este logic. ” Als Berufsoffizier hat man nach 15 Jahren Anspruch auf Pension. Die Höhe der Pension ist abhängig vom letzten Dienstgrad und beträgt ca. 75% vom Sold.” De retinut, dupa 15 ani poti primi pensie incompleta. 75% din ultima solda.

  Concluzia este cea pe care am afirmat-o mereu: in Armata Romana s-a facut o eroare dezastruoasa: auxiliarii si fatucile au incalecat trupele operative. Este idiot cine crede ca o armata cu militari in structurile operative cu varste de 60 de ani, mai este armata.

  @ Stelian P. Iti spun direct sa intelegi, tot imi da impresia ca esti civil: in SCM, de la intrarea in NATO si pana la 1 ianuarie 2011 – erau limite de varsta in grad asa cum am aratat si pe la nemti si cum exista in orice armata daca nu vrei sa ai lcotenenti de 60 de ani pe campul de lupta. Maior 47, ajungi lt. col. sau pleci. Din 3 maiori, pentru 2 erau functii de lt.col., 2 oricum plecau. Asta este de fapt intinerirea armatei. N-am stiut, dar mi s-a spus ceva ce nu m-as fi gandit niciodata, fiind contra principiilor unei armate eficiente: de la 1 ianuarie, ca sa justifice uniformizarea – s-au desfiintat limitele de varsta in grad pentru militari. Rezultatul e clar: 60 de ani pentru toti, nu exista diferente de uzura. Teoretic suna bine, insa in conflicte armate, imagineaza-ti singur: capitan, comandant de companie – 59 de ani, cu comandanti de grupe si plutoane – subofiteri/ofiteri tot de 59 de ani. Prin anularea limitelor de varsta in grad doar ca militarii sa fie in aceeasi lege cu civili, s-au blocat avansarile si iesirea din sistem. Toti imbatranesc pe functia pe care sunt acum: sergent, plutonier, locotenent, maior etc. Trebuia sa fie mentinute limitele de varsta in grad sau pe categorii de uzura, orice formaq, dar nu acelasi tratament. Iti place?

  @ Corleone.: sunt instruit la Bad Reichenhall/Germania si la Saalfelden/Austria, intr-o specialitate care nu e pentru oricine. @ Jvek G, ma jignesti frecvent asa ca ………….. TB/Oprea e … limbaj moderat…….! Alte comentarii nu meritati, mereu am detestat activistii.

  @ Elena, Marlon. O sa va caut eu cand mai ma asez un pic, stau foarte rau cu timpul liber, de aceea doar seara tarziu mai am timp sa ma uit pe aici. E simplu: agentie de Tour Operator cu 2 sedii – chestie de familie, si am si eu sarcinile mele, o saptamana in Romania, 2 dincolo, apoi invers – cu probleme de rigoare. Imi vine sa rad, trebuie sa tin la vedere in afisier si licenta data de … Gabriela Elena Udrea, prima turista a tarii.

 11. Stelian P. says:

  Gourkha
  Stiu ca ti-ar place sa fiu civil dar din pacate pentru tine nu sunt si cunosc bine “luptatorii” care au fugit de armata pe bani frumosi iar acum le dau lectii si activilor. Activii au soldele bine reduse si n-au nevoie de avocati dezertori, cu pensii mai mari decit soldele lor, ca sa-si rezolve problemele. Ei MUNCESC, isi respecta juramintul, nu ameninta cu tradarea si nici nu fug din armata pe motiv ca nu au sanse sa ajunga colonei.
  Comparatiile cu armata germana trimite-le la corul de bocitoare al SCMD. Cind Romania o sa se compare dpdv economic cu Germania atunci mai discutam, inclusiv despre soldele NATO.

  @redactia
  Expresiile “l………………..” se incadreaza in invitatiile dvs. sau postarile in alte limbi nu sunt jignitoare ?
  Astept raspuns si va informez ca am urmat si eu cursuri in tari straine, deci stiu sa ma exprim elegant, nu numai in romana.

 12. Marlon Juvet says:

  Stelică, tot de dai tu mare vorbitor de limbi străine, ia una de-aci, în turcă: hai siktir!

 13. Stelian P. says:

  Marlon Juvet
  Expresia e preluata din limba turca dar face parte din argou. Continuarea e prea complicata pentru nivelul tau de intelegere.

 14. Covăsneanu says:

  Redacţia: bravo pentru postările şterse! Aveţi supraveghetor pedelichelist, sau unepuroist?
  PS. Rog toroapa ministerială, Oprea, fireşte, să nu-mi mai trimită scrisori! Îl dau în judecată pentru hărţuire! Mai bine să corespondeze cu chitucul de Onţanu şi nevolnicul de Nicolicea!
  O zi bună! JOS CHIORUL!!!

 15. JVEK G. says:

  @Gourka -Eu nu te-am jignit ci doar te-am INTREBAT!!! Aceleasi complimente si din partea mea dar in romaneste!!
  “”1. cate cartuse ai tras tu in Irak sau Afganistan?
  2. ce forme de lupta ai organiz. si condus tu?(soldatul in panda,sau echipa in cercetarea unui traseu bine securizat de americani-e treaba sergentilor)
  3. nu te intreb de resursele consumate de moca si de firfifeii primiti!””

 16. Corbu says:

  Ma adresez ,, tripletei,, si citez din epitetele voastre adresate colegilor de pe forumuri: dobitoci, bosorogi, prosti, turnatori, securisti, frecatori de menta, prosti, nesimtiti, tupeisti, TIGANCA, gloaba, fefeleaga, spagari,hoti,inculti,lenesi, isterici.. si mi-e sila sa scriu in continuare.
  Iti place… ,, bai ,, Nea Steliane??Asa te adresezi unui coleg??
  Bucurati-va ,, BAI,, de banii primiti in plus, umflati-va ,, matul precum maneca cojocului ,, – citat din marele DON, dar lasati-i si pe ceilalti sa-si exprime parerile.
  Eu, in semn de solidaritate cu cei afectati de RR, m-am inscris in sindicat.Sunt alaturi de ei cu umilele mele puteri.Dumnezeu sa ii ajute!

 17. Ghita de la Pocreaca says:

  Nu am obiceiul sa transportez spusele altora … da’ aista (la Mehedintiul lui Burcu) tare bine le zice lu’ Stelica … :

  Anonim spunea…

  Steli p-ule am inteles ca “lucrezi cu materialul clientului ” …
  Dar , din materialul tau (capul ala pe care il ai ‘pe inventar’) , cind ne arati ceva ‘lucrat’ ? …
  Am vazut ca ai prezentat niste articolase pa la Cetzarush … dar alea erau copiate/calchiate de pe la Catzavencu/Dilema si alte fituici telectualist-elitiste … carora le pute tot ce este romanesc …
  Hai , zi ceva si din mintea ta … Gata , am inteles , sintem convinsi ca tot ce spun altii sint numai dobitocii … acum asteptam spusele si ideile tale …
  9 septembrie 2011, 12:15

 18. Stelian P. says:

  Corbu
  In afara de apelativul “bai” (care nu imi place) niciuna dintre exemplele date de tine nu imi apartin. Daca urmaresti cu putina atentie textele mele ai sa observi ca folosesc si acest apelativ ca raspuns la cei care ma apeleaza asa.

  Ghita….
  Da-mi un singur exemplu de citat copiat de mine din Catavencu si imi cer scuze imediat. Te asigur ca nu gasesti. Ca sunt de acord cu unii “telectuali” e interzis ?
  Tot ce zic, fara ghilimele, e din mintea mea.
  Te-as ruga acum sa “transportezi” si raspunsul meu la Burcu.

 19. Marlon Juvet says:

  Stelică, sincer, tu înţelegi ceva din Dilema & Caţavencu? Sau te plimbi cu ele sub braţ, să te vadă lumea şi să-şi aducă aminte de sloganul ăla cu “Cititorii noştri…”?

 20. Marlon Juvet says:

  Cât despre “anonimul”, ăla cu “… dar alea erau copiate/calchiate de pe la Catzavencu/Dilema si alte fituici telectualist-elitiste … carora le pute tot ce este romanesc …” e un cretin în stare pură, una din bovinele alea care prin anii 90 citeau ca pe Biblie (Doamne iartă-mă) mizeria lui WC Tudor, cea numită “România Mare”.

 21. Stelian P. says:

  Marlon Juvet
  Sincer, nu citesc Dilema iar Catavencu destul de rar.