Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele Traian Băsescu, despre relaţia cu R. Moldova

Ieri, 1 septembrie, Preşedintele Traian Băsescu, a fost extrem de ocupat. După ce a cerut “suplimentarea” măsurilor de austeritate pentru cetăţenii României, la întâlnirea cu ambasadorii, le-a solicitat acestora să explice, în capitalele unde îşi îndeplinesc misiunile diplomatice, “de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi de ce a decis simplificarea procedurii de acordare a vizelor şi a cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni”.

“Ce vă cer este să explicaţi de ce România doreşte acest lucru, de ce România dă cetăţenia, a simplificat atât de mult procedura de cetăţenie, de acordare a cetăţeniei pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, ei şi urmaşii lor. De ce vorbim aceeaşi limbă, de ce avem aceeaşi cultură, de ce avem aceeaşi veneraţie şi pe o parte, şi pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Ştefan cel Mare. Aveţi obligaţia să explicaţi în capitale acest lucru”, le-a spus Băsescu ambasadorilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române, preluat de AGERPRES.

Şeful statului le-a mărturisit că la început, în 2005-2006, avea probleme extraordinare în discuţiile cu omologi săi atunci când vorbea despre Republica Moldova şi că aceştia nu înţelegeau de ce el, în primele participări la Consiliul European, ţinea să se facă referire, în concluzii, la Republica Moldova.

“Deci, lucrurile nu sunt întotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, şi efortul de a explica de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană este un efort pe care trebuie să îl preia toată diplomaţia românească. Am văzut politicieni din Uniunea Europeană, politicieni europeni care nu înţeleg foarte bine decizia noastră de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor, a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a precizat preşedintele Băsescu.
El le-a precizat diplomaţilor că “acest lucru trebuie să-l facă până când prietenii noştri europeni vor înţelege de ce România dedică atâta efort pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

În ceea ce priveşte ajutorul, eşalonat pe patru ani pentru Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că sunt în curs de livrare materialele pentru construcţia a 730 de case afectate de inundaţii şi că, în cursul zilei de joi (n.r. 2 septembrie) se vor furniza ajutoare puse la dispoziţie de oameni de afaceri pentru zona sinistrată, respectiv 110 tone de grâu, 60 t de făină şi 30 t de ulei rafinat, ulei de gătit.

“Deci, ne respectăm toate angajamentele de a sprijini Republica Moldova, chiar dacă nu ne este uşor şi România este şi ea într-o situaţie de criză”, a subliniat Băsescu.

Despre relaţia cu Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a fost o relaţie dificilă în timpul preşedinţiei Voronin.

“Chiar dacă au existat mici deschideri, au fost urmate întotdeauna de trântiri de uşi, care au mers până la expulzarea ambasadorului nostru de la Chişinău, ca un semn al slugărniciei preşedintelui din acea vreme faţă de înalta poartă la care se închina”.

“Astăzi, la Chişinău este o guvernare democratică, o guvernare care îşi doreşte integrarea în Uniunea Europeană şi o guvernare pentru care noi facem eforturi transparente, deschise, să se menţină şi după alegerile viitoare, pentru că numai aşa vedem sprijinit efortul nostru de a aduce Republica Moldova în pachetul de integrare în Uniunea Europeană, pachetul Balcanilor de Vest”, a spus Băsescu.

El a explicat că trebuie să rămână pentru România o prioritate promovarea ideii că Republica Moldova trebuie să aibă o perspectivă europeană similară cu ţările din Balcanii de Vest, “întrucât această ţară nu poate să rămână într-o situaţie neclară, într-o zonă gri, din care nu se ştie în ce direcţie s-ar putea îndrepta”.

Sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Preşedintele Traian Băsescu, despre relaţia cu R. Moldova”

  1. critiku says:

    Ieri a fost 1 septembrie, nu 1 august…

  2. Tudor says:

    Multumesc Rominia !!