Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Romarm visează că va redeveni competitivă

În ultimele decenii industria de apărare românească a intrat într-un ireversibil proces de distrugere, călăii ei fiind însăşi decidenţii români care nu au găsit de cuviinţă să-i găsească un rost şi o întrebuinţare acestui domeniu extrem de eficient economic în anii 70-80. La lipsa de proiecte privind readaptarea industriei de apărare a contribuit şi lipsa de strategii privind redotarea Armatei Române cu tehnică produsă în România. Trecerea persoanelor specializate în vânzarea de tehnică militară, armament şi muniţii în străinătate în alte sectoare de activitate a completat într-un mod nefericit panoplia cauzelor care a dus industria de apărare în pragul colapsului.

Salvarea industriei se vrea a veni tot de la stat, cum e şi normal ţinând cont de natura activităţii, dar din păcate fără o strategie clară şi fără voinţa necesară impunerii unor proiecte ambiţioase.

Surprinzător, sau nu, în acest timp Armata României se zbate în lispuri materiale, proiectele de dotare fiind treptat abandonate sau doar parţial îndeplinite. În bună măsură datorită achiziţiilor de tehnică de aiurea, uneori cu miros urât de second hand, şi cu performanţe îndoielnice.

Dar iată că Romarm, cea mai importantă companie românească producătoare de armament, îşi propune (oare a câta oară?) ieşirea din impas printr-o nouă reorganizare.

Într-un interviu oferit de directorul general al companiei “Romarm”, Vasile Crişan, ziarului cu profil economic “Bursa”, acesta oferă detalii despre planul de reorganizare a companiei, plan impus de FMI (culmea FMI este mai responsabil ca decidenţii români). În esenţă FMI a cerut/impus guvernului român restructurarea şi eliminarea pierderilor din companiile de stat. Romarm fiind în subordinea Ministerului Economiei a intrat pe această listă “neagră” a FMI fiind obligată să se restructureze.

Potrivit directorului Crişan, Romarm a propus Guvernului un proiect de reorganizare care a fost acceptat inclusiv de Fondul Monetar Internaţional. Crişan speră ca astfel Romarm să-şi câştige independenţa financiară. Potrivit acestuia “în urma aprobării acestui plan de reorganizare, “Romarm” nu mai este o companie monitorizată de FMI”.

Ce cuprinde planul de reorganizare

În primul rând desfiinţarea celor 16 filiale şi gruparea acestora în patru divizii.

Divizia 1: Armament, muniţie şi echipamente pentru infanterie, formată din: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Cugir şi Metrom Braşov.

Divizia 2: Artilerie şi vehicule blindate de luptă, formată din: Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Bucureşti şi Arsenal Reşiţa.

Divizia 3: Muniţie pentru artilerie, fiind formată din: fabricile U.P.S. Dragomireşti, Uzina Mecanică Mija, Tohan, Carfil şi U.M. Plopeni.

Divizia 4: Rachete, formată din: Electromecanica Ploieşti şi Centrul de Producţie Industrială Clinceni.

Potrivit directorului ideea cuplării fabricilor pe divizii a fost determinată de faptul că fabricile care intră în componenţa unei divizii se pot completa una pe alta, scurtându-se timpul de livrare pentru beneficiari. Pare oarecum surprinzătoare explicaţia directorului: “oricare din fabricile unei filiale poate să preia o parte din comanda aceea, întrucât sunt aproape identice, din punctul de vedere al produselor pe care le execută”. Adică ele se cam concurează între ele.

Veşti proste pentru Pirotim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş şi Uzina de Produse Speciale Făgăraş

Pentru fabricile care au datorii istorice – Pirotim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş -, s-a propus reorganizarea lor ca societăţi comerciale sub autoritatea Ministerului Economiei, care va declanşa un proces accelerat de privatizare, avându-se în vedere situaţia lor economică şi lipsa perspectivelor de a oferi produse cu caracter special în condiţii de eficienţă economică şi de competitivitate.

Uzina de Produse Speciale Făgăraş va fi pur şi simplu lichidată.

Răspunzând întrebării reporterului “Bursa”, Emilia Olescu, privind economiile ce vor fi făcute prin acest proces de reorganizare, directorul Crişan a dat un răspuns cel puţi hilar: “Pe lângă economia făcută cu fabricile care vor rămâne la MECMA, vom realiza o economie foarte mare mai ales la cheltuielile de personal, pentru că nu vor mai fi 16 directori generali, vor fi patru. Altfel spus, nu vor mai fi 16 salarii de director general, 16 salarii de director economic, 16 salarii de director comercial, 16 salarii de director general adjunct etc.” Adică vor face economii la salariile de directori generali. Asta da economie.

Alte măsuri incluse în planul de reorganizare

– atragerea unor entităţi din sectorul economic privat, român sau străin, pentru parteneriate cu “Romarm”. “Dorim o formă de asociere, poate să fie joint-venture, cumpărare de acţiuni, asta rămâne de văzut în cadrul discuţiilor. La ora actuală avem în derulare discuţii cu aproximativ şapte companii private de profil, cinci străine şi două cu capital românesc, cu care negociem o astfel de colaborare” a afirmat directorul Crişan;

– vânzare de active;

Proiecte Romarm

– lansarea unui nou produs cu marca “Romarm”: puşca de asalt cu calibrul 5,56;
– continuarea activităţilor la transportorul blindat de trupe şi al cărui prototip va fi lansat probabil în 2013;
– cercetarea-dezvoltarea;
– retehnologizarea, acolo unde, din cauza costului de producţie Romarm nu este atât de competitivă, urmărindu-se micşorarea costului de producţie pentru a putea fi prezenţi pe piaţă cu produse la nişte preţuri mai mici.

Despre personalul Romarm

În prezent protrivit lui Vasile Crişan, Romarm are 5400 de angajaţi şi se intenţionează anagajarea de personal în 2012.

Ce exportă în prezent Romarm:

90% din producţia “Romarm” merge la export, exportându-se produse din sectorul armelor de infanterie, din sectorul rachetelor şi armelor cu destinaţie antiaeriană.

Ministerul Apărării salvarea Romarm

Potrivit lui Vasile Crişan,  “În România, cererea (de tehnică militară etc n.r.) este foarte bună, pentru că avem un program naţional cu Ministerul Apărării Naţionale. Pentru prima dată, Armata Română a iniţiat un program naţional în vederea dotării cu armament şi tehnică militară de producţie românească.”

Programul naţional constă în livrarea unui avion fără pilot, care se face la Romaero, cu o companie tot din domeniul militar, a transportorului blindat de trupe la care lucrăm – 8X8, cu nivel de protecţie trei – şi a puştii de asalt 5,56.

Cocluzii oferite de directorul Romarm

“Noi suntem foarte bine aşezaţi pe piaţă, avem o tradiţie de 70 de ani, avem profesionişti foarte buni, produsele noastre sunt foarte căutate. Sunt multe companii pe piaţă, dar nu avem nicio concurenţă, sunt companii mici, cu alt obiect de activitate, nu ne intersectăm pe domeniul nostru. În orice caz, noi vrem să atingem foarte bine capitolul de competitivitate, dar avem în vedere şi reducerea pierderilor. Vreau să menţionez că, datorită acestui program, la sfârşitul lui 2012 noi nu vom mai avea pierderi.”

În prezent “Romarm” este pe pierdere din cauza filialelor care au datorii istorice.

sursa: Bursa

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Romarm visează că va redeveni competitivă”

 1. aladin says:

  Cei care au intentionat privatizarea Romarm in ultimii 10 ani nu au reusit acest lucru. Nu pentru ca s-ar fi opus aparatorii interesului national ci pentru ca probabil structurile/persoanele interesate au facut parte din tabere si grupuri de interese deosbite. Adica: daca nu pot sa iau eu nu iei nici tu.
  Romarm a pierdut din piete si din cauza ca accesul a fost restrictionat ulterior interzis prin solicitarea acordului de vanzare a produselor speciale din partea unor state puternice si la care am avut interes la intrarea in NATO si UE. Care state au intrat ele in locul nostru pe acele piete.
  Drumul obtinerii unui contract, de la faza de solicitare a ofertelor produselor la cea de licentiere a exportului este marcata, zice-se, mai mult de de interesul functionarilor publici care lucreaza in structurile de conducere si management central a productiei speciale si management a licentierii exportului acestor produse decat de restrictiile legislative. Pe care functionari nu ii intereseaza daca tara pierde anumite contracte unde lor nu le iese nimic. Si chiar daca le-ar iesi acest lucru e ilegal. Dar gasesc argumente contra, cum ar fi exemplu ca se ridica anumite semne de intrebare asupra destinatiei finale care ar dauna tarisoarei lor!
  Si daca totusi vrei sa pui mana pe o afacere de miliarde, cum e industria de armament, pui mana pe productia elementului indispensabil: Pulberea.
  Probabil solutia ar fi un parteneriat intre stat si privat. Adica statul sa castige de pe urma acestei industrii, pe care multi nu o au iar cei care o au o pastreaza ca pe lumina ochilor, in timp ce managerii sa fie cointeresati financiar.
  Eu cred ca a sosit timpul pentru curatenie.

 2. cornelus says:

  @aladin Ce spui tu straine? Ce curatenie sa mai faci? Si cu cine? Cam totul a fost facut praf si PULBERE cu sprijinul neprecupetit al celor care au condus destinele acestei ramuri si care au incasat indemnizatii uriase pentru jaful facut.

 3. Vali says:

  “Programul naţional constă în livrarea unui avion fără pilot, care se face la Romaero, cu o companie tot din domeniul militar, a transportorului blindat de trupe la care lucrăm – 8X8, cu nivel de protecţie trei – şi a puştii de asalt 5,56.”

  Daca in privinta pustii de asalt 5,56mm si a transportorului blindat 8×8 avem cateva detalii, avionul fara pilot este o noutate, are cineva mai multe informatii despre el?