Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un ofiţer al Armatei României arată poporului că Armata nu e a politrucilor lui Oprea

Locotenentul Alexandru Gheorghe in mijlocul multimii

Cel mai spectaculos gest de protest la adresa puterii politice, făcut zilele acestea, este fără îndoială cel făcut de locotenentul Alexandru Gheorghe de la o unitate militară din Câmpia Turzii.
Prezent în mijlocul mulţimii din Piaţa Universităţii în seara zilei de 23 ianuarie, tânărul ofiţer a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa guvernului pe care l-a considerat răspunzător de starea de insecuritate socială în care se află naţiunea.

Gestul a atras admiraţia mulţimii adunate şi simpatia numeroşilor telespectatori care au asistat la o adevărată conferinţă de presă organizată de tânărul ofiţer.

Locotenetul a declarat că are sprijinul colegilor săi chiar dacă acesta se va manifesta mai mult în planul susţinerii  morale. Totuşi, el a precizat că protestul său este însoţit de un manifest de 14 pagini care va fi postat pe internet de colegii săi.

El a adăugat că deşi nu îi este frică pentru viaţa sa, se aşteaptă să fie reţinut de structurile specializate.

Ofiţerul a ţinut să adauge că protestează în semn de solidaritate cu toţi cei care au protestat împotriva puterii şi au fost catalogaţi “viermi”, “masă inertă”, de la mahala.

Alexandru Gheorghe consideră că jurământul său e faţă de popor, singurul în măsură să-i judece gestul. Alexandru a precizat că gestul său vrea să arate că “există ofiţeri patrioţi dispuşi să rişte totul pentru dragostea faţă de ţară”.

Frumos şi elegant, distins şi cu o exprimare impecabilă, tânărul ofiţer a mărit şi mai mult contrastul între adevărata castă a ofiţerimii române şi limbuţii de politruci îmbrăcaţi în haină militară de un ministru al Apărării mai mult şef de depozit de echipament, decât şef al unei instituţii esenţiale în devenirea poporului român.

Orice gest al ministrului (încă) Oprea împotriva acestui ofiţer poate fi considerat un afront adus hainei militare, demnităţii unei Armate obişnuite să rabde, dar nu şi să fie umilită.

Prezenţa locotenentului în piaţă trebuie obligatoriu urmată de demisia, dar mai bine de demiterea, generalului de carton de la conducerea ministerului Apărării.

Dincolo de gestul discutabil al ofiţerului rămâne semnalul clar că Armata e a poporului şi nu poate fi minţită de politruci de teapa lui Oprea. Nicicând conducerea ministerului nu a fost la un nivel atât de jos.

Ar fi bine ca gestul lui Alexandru Gheorghe să fie înconjurat de înţelegere şi protecţie, nu de măsuri disciplinare care să arate faţa hâdă a implicării politicului în Armată.

Locotenetul nu a făcut politică, ci doar a particpat la o acţiune civică exprimându-şi liber nemulţumirile civice, nu politice.

 

RD, InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

125 Responses to “Un ofiţer al Armatei României arată poporului că Armata nu e a politrucilor lui Oprea”

 1. Un Civil says:

  Ce interesant ! Marea majoritate indemnati la insubordonare..etc Faceati la fel si cand erati pe anumite functii ,sau locot. in inocenta sa va serveste scopurile??

 2. TUKU says:

  - orice pedeapsa mai dura al transforma intr-un Arafat -in armata – este periculos.
  -analizeaza reactia militarilor activi specialisti – care nu mai au loc de pilosi proveniti pe linie de partid.
  -cantareste si tu faptul ca are spatele acoperit – de un grup numeros al ofiterilor activi.
  – daca vei crede ca a facut-o de unul singur – te insel !
  – citeste si tu printre randuri – esti baiat destept

 3. un oarecare says:

  @Hakoarde
  Ce dreacu ba, nu mai stim gramatica elementara? Ce e aia particula “sau”. Cat am fost in munte cu tine nu mi-ai spus ca lucrezi la o noua descoperire in fizica. Ce este particula asta? E mai mica sau mai mare decat helectronul? Ce masa are (aia critica)? Posteaza aici sau in alta parte macar introducerea noii lucrari stiintifice privind particulele (care or fi ele) din statutul cadrelor militare. Multumesc pentru informatia privind particula “sau”.
  Inainte de salutul final, o intrebare: aceasta particula are functie disjunctiva sau copulativa?
  Hai pa.

 4. un oarecare says:

  Locotenentul, in inocenta sa, ITI SERVESTE SCOPURILE, chiar daca tu nu intelegi.

 5. 15 mc says:

  catre “un civil”
  numai un civil nu esti……………
  care insubordare ???????????
  are dreptate “militar”
  de cand e la putere “mov-istul” numai armata nu mai este.
  din civili s-au “nascut” cei mai mari “ofiteri, subofiteri si m.m.” ai armatei romane de astazi, armata lui oprescu si ai lui zisu (intentionat am scris cu litere mici)
  cine are exemple concrete sa le puna pe net
  va dau cateva din moldova
  plt.adj. facut din sgv dat afara in 2005 (Vali, fost sofer de cdt bg)
  plt.adj. facut din pcc (sotia col Oniciuc de la dmru) este acum la Roman
  asta in conditiile in care un cpt. (cu academie de 5 ani) trebuie sa faca curs de 4 luni si jumatate ca sa poata obtine gradul de maior.
  o tara si un sistem de cacat si de pupincuristi
  toti cei care au facut UNAP si care au ajuns cdt de U si MU in mandatul chiorului (din 2004 incoace) sunt de C…T
  NIMIC NU STIU

 6. Ionel N says:

  @ Stelian P si Don Corleone
  Nu ati inteles cum vor plati cei ce vor incerca sa-l pedepseasca pe locotenentul Erou: mai intati se va da o lege care va specifica ca prevederile Statutului cadrelor militare pe care le invocati voi ( art. 8 si art.29) vor fi anulate incepand cu 01.01.2012. Nu conteaza ca e retro… trebuiau sa prevada……

 7. Sorin says:

  Cinste tie,locotenente !
  Ai curaj, demnitate si onoare asa cum ar trebui sa aiba fiecare militar.Din pacate lasitatea multora este determinata in mare masura de un imprumut la o banca imputita, derutati de falsa prosperitate a romanilor ce se promitea acum cativa ani sau a lipsei altor surse financiare necesare traiului zilnic.Stau cu sufletul la gura si fierb cand vad cum cei in care am crezut ca ne reprezinta se comporta cu noi mai rau ca cu sclavii.
  Absolut in toate sectoarele economiei si administratiei fiecare guvern si-a pus la toate nivelurile ierarhice,personaje lipsite de profesionalism avansati in functie de calitatea linsului in partile intime ale celui ce l-a promovat si in functie de cantitatea aportului de bani ce pot fi adusi in buzunarele politrucilor.

 8. Don Corleone says:

  Am tot respectul pt lt Gheorghe,dar nu credeti ca exagerati???
  Deja unii mai sus il numesc erou cu “E” mare.oare asa arata un Erou????
  cititi un pic de istorie si nu demonetizati niste notiuni consacrate!
  Deja ne intoarcem la lovilu…. “martiri si orase martir” de la popleaca din deal dupa 89??E cel putin jenant…..scoatem eroi si martiri din orice serveste interesului propriu.In curand vom fi o tara de eroi si martiri revolutionari!!
  EU VREAU SA RAMAN NORMAL!!!!

 9. Ionel N says:

  @ Don Corleone
  Este foarte greu (daca nu imposibil) pentru tine sa fii un om normal!!!!

 10. ion says:

  Cumva eroi sunt pupinbasistii Fratila si d-na Lupu ????Sa le fie rusine !!! Locotenentul le-a dat o lectie de demnitate !!!

 11. Un Civil says:

  DEX-Un erou (feminin eroină) (greacă: ἥρως, eroi) este o persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, prin abnegație deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă. În mitologia greacă și folclor, a fost inițial un semizeu, cultul lor fiind una dintre caracteristicile cele mai distinctive ale religiei antice grecești.[1]

 12. NIKKDELL says:

  - Respect pentru D-l LOCOTENENT
  Recomandarea Consiliului Europei 1572/2002 (extras)

  Art. 7. De aceea, Adunarea recomanda Comitetului de Ministri sa solicite guvernelor statelor membre:
  a. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa se organizeze in asociatii reprezentative cu drept de negociere in chestiuni precum salarizarea si conditiile de angajare;
  b. sa inlature restrictiile actuale inutile privind dreptul de asociere al membrilor fortelor armate;
  c. sa permita membrilor fortelor armate si personalului militar sa fie membri in partide politice legale;
  d. sa introduca aceste drepturi in regulile si codurile militare ale statelor membre;
  e. sa analizeze posibilitatea crearii unui birou al unui avocat al poporului la care personalul militar sa poata apela in caz de dispute profesionale sau de alta natura legate de serviciu.

 13. 7,65 says:

  Un ” copil ” MINUNAT lt. Alexandru Gheorghe ! ! !
  Fericiti parinti care au crescut un OM.
  Dumnezeu sa-l binecuvanteze si sa-l OCROTEASCA !

 14. arti78 says:

  Cred , totusi, ca locotenentul va fi pedepsit exemplar, pentru a nu crea un precedent.
  Fiti logici: DACA AFIRMATI CA ARMATA E FORMATA IN MARE PARTE DIN NEAVENITI, CINE MAMA DRACULUI SA SE REVOLTE ???

 15. tupak amaru says:

  corect !
  cine sa se revolte ? cei promovati pe nedrept ? sau cei care i-au promovat ?

 16. Indignare says:

  Daca tanarul locotenent suporta vreo sanctiune,luati masuri sa fie arestati Oprea si tantaloaica botoxata -EBA. Nepotismul si clientela politica sa fie condamnate categoric! Tara asta trebuie curatata de lepre si sunt ingrozitor de multe!
  Sustin Monarhia!

 17. Good write-up, I’m normal visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 18. Ioan Danila says:

  Eu unul nu cred ca va fi pedepsit ci, mai degraba dat afara din armata. Cadrele militare active nu au voie sa faca politica.

 19. Ioan Cercel says:

  Scrisoare deschisă adresată Şefului Statului Major General
  Comentariu:
  Dacă “Armata e cu noi” şi suntem în criză, înseamnă că militarii… http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?id=8005

 20. Leonghoticus says:

  Dupa alegeri ofitzerii care l au dat afara pe acel ofitzer roman curajos vor regreta si vor da innapoi decoratziile luate fraudulos de la regimurile corupte post revolutionare fiind eliberatzi din functii si scoshi in strada din birourile calduroase pentreu simplu fapt ca paraziteaza Statul Roman.

 21. dan todoran says:

  De pe listele cu avansarile publicate pe site-ul MApN, au fost scoase selectiv anumite persoane. Domnul Dobritoiu stie de ce! E corect domnule ministru, fost comandant batalion de studenti la Institutul de medicina militara? Speram cu totii ca toti cei care au beneficiat de avansari ilegale in armata din 1990 incoace sa fie trecuti in rezerva, indiferent de structurile militare din care fac parte, iar celor iesiti la pensie pe baza gradului obtinut nemeritat, sa li se anuleze pensia. De asemenea, sa fie trecuti in rezerva toti fostii activisti si secretari de partid (vezi generalul Viorel Angelescu), precum si lucratorii fostei Directii a IV a. Din punct de vedere a DMRU sa fie anulate echivalarile fostilor absolventi de academie politico-militara iar ofiterilor superiori in activitate gradul obtinut pe baza unor licente civile. Sa se infiinteze Asociatia de Integritate a MApN.

 22. anonim says:

  S-a intamplat ceva din ce balmajisi mai neica? Hai, ca alegerile au trecut de mult .

 23. lute says:

  Sa intelegem ca in armata nu au ce cauta “ofiteri superiori […] cu gradul obtinut pe baza unor licente civile” care depasesc, sub aspectul duratei, scoala care are clase cat trenul?

 24. NICU STOPEL says:

  LEGEA E LEGE !
  Acum, pentru un cv prezidențiabil îi sunt necesare:
  – brevetare parașutist HAHO & HALO
  – curs scafandrerie
  – misiune AFGANISTAN
  SUCCESURI !