Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Un ofiţer al Armatei României arată poporului că Armata nu e a politrucilor lui Oprea

Locotenentul Alexandru Gheorghe in mijlocul multimii

Cel mai spectaculos gest de protest la adresa puterii politice, făcut zilele acestea, este fără îndoială cel făcut de locotenentul Alexandru Gheorghe de la o unitate militară din Câmpia Turzii.
Prezent în mijlocul mulţimii din Piaţa Universităţii în seara zilei de 23 ianuarie, tânărul ofiţer a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa guvernului pe care l-a considerat răspunzător de starea de insecuritate socială în care se află naţiunea.

Gestul a atras admiraţia mulţimii adunate şi simpatia numeroşilor telespectatori care au asistat la o adevărată conferinţă de presă organizată de tânărul ofiţer.

Locotenetul a declarat că are sprijinul colegilor săi chiar dacă acesta se va manifesta mai mult în planul susţinerii  morale. Totuşi, el a precizat că protestul său este însoţit de un manifest de 14 pagini care va fi postat pe internet de colegii săi.

El a adăugat că deşi nu îi este frică pentru viaţa sa, se aşteaptă să fie reţinut de structurile specializate.

Ofiţerul a ţinut să adauge că protestează în semn de solidaritate cu toţi cei care au protestat împotriva puterii şi au fost catalogaţi “viermi”, “masă inertă”, de la mahala.

Alexandru Gheorghe consideră că jurământul său e faţă de popor, singurul în măsură să-i judece gestul. Alexandru a precizat că gestul său vrea să arate că “există ofiţeri patrioţi dispuşi să rişte totul pentru dragostea faţă de ţară”.

Frumos şi elegant, distins şi cu o exprimare impecabilă, tânărul ofiţer a mărit şi mai mult contrastul între adevărata castă a ofiţerimii române şi limbuţii de politruci îmbrăcaţi în haină militară de un ministru al Apărării mai mult şef de depozit de echipament, decât şef al unei instituţii esenţiale în devenirea poporului român.

Orice gest al ministrului (încă) Oprea împotriva acestui ofiţer poate fi considerat un afront adus hainei militare, demnităţii unei Armate obişnuite să rabde, dar nu şi să fie umilită.

Prezenţa locotenentului în piaţă trebuie obligatoriu urmată de demisia, dar mai bine de demiterea, generalului de carton de la conducerea ministerului Apărării.

Dincolo de gestul discutabil al ofiţerului rămâne semnalul clar că Armata e a poporului şi nu poate fi minţită de politruci de teapa lui Oprea. Nicicând conducerea ministerului nu a fost la un nivel atât de jos.

Ar fi bine ca gestul lui Alexandru Gheorghe să fie înconjurat de înţelegere şi protecţie, nu de măsuri disciplinare care să arate faţa hâdă a implicării politicului în Armată.

Locotenetul nu a făcut politică, ci doar a particpat la o acţiune civică exprimându-şi liber nemulţumirile civice, nu politice.

 

RD, InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

125 Responses to “Un ofiţer al Armatei României arată poporului că Armata nu e a politrucilor lui Oprea”

 1. tupak amaru says:

  incearca si tu sa vezi dincolo de propaganda portocalie .
  spui ca , ceea ce a afirmat locotenentul , nu este adevarat ?
  cititi bine statutul cadrelor militare , ap[oi acuzati .

 2. APEVISTUL says:

  uomo, oare de la ce vine acest nik? Baieti, sunteti cam nepregatiti pentru activitatea ce o desfasurati pe aici!? Un singur cuvant – “jurisptudenta” – v-a facut sa iesiti din anonimat. Terenut s-a dovedit minat pentru voi nu pentru mine, ca atare nu ai cum sa ma umilesti intrucat eu imi cunosc lungul nasului. Cat despre domnul Djuvara cred ca nu este cazul sa-l amestecam in discutie intrucat cadeti singuri in derizoriu. Eu de bine de rau am trait 50 de ani si in comunism si 22 in “democratia mioritica originala”. “Baieti” ca voi am mansat pe paine si atunci si acum, asa ca abandonati sistemul vetus al timiterilor la oameni a caror viata nu o cunoasteti! Serviciu usor in continuare.

 3. tupak amaru says:

  ce anume a incalcat ofiterul ? legea si articolele .

 4. ILFOVEANU says:

  Observ ca gestul unui tanar ofiter scoate din voi, din nou, tot ce este mai urat, toate refularile dau gramada, tastaturile se inrosesc, debitul cuvintelor este in continua crestere. Recunosc ca, prin formare, sunt un om foarte practic din care motiv va intreb: cui foloseste aceasta dezbinare si ura intre noi? Noua militarilor in nici un caz nu. Indiferent de culorile politice pe care la folosim sau simpatizam divizarea noastra foloseste numai politicului- la putere sau in opozitie- care ne-au folosit si continua sa ne foloseasca ca masa de manevra. Mai multa unitate si respect reciproc cred ca nu ar strica.

 5. Un Civil says:

  pe cine sustine locotenentul in piata…..??? Natia romana este oare acolo?

 6. Uomo says:

  @karadeniz says: Ianuarie 24, 2012 at 12:01 pm
  Vă cunosc ca un tip inteligent şi … care nu reacţionează emoţional, având judecăţi de valoare şi echidistante în orice circumstanţă. Sunt surprins de data asta :!: .
  Dacă recitiţi afirmaţiile mele o să vedeţi că am vorbit strict de partea legală a problemei ! Că ne place sau nu, există legea militară care îţi îngrădeşte anumite drepturi . Punct !
  Echipajul care a purtat un ministru al apărării la o ciorbă de peşte până la Sulina a fost nava Lăstunul iar cdt era fiul amiralului Dumitrescu(care era la un curs în acel moment ), şi ministrul plimbat avea numele de Mircea Paşcu …se întămpla în 2003 …

 7. sandu says:

  Cine stabileste caracterul unei manifestari?
  Cel ce organizeaza prin apartenenta sa(statutul organizatiei pe care o reprezinta),prin platforma manifestatiei(cumulul de revendicari).
  “Fenomenul”Piata Univrtsitatii nu are un organizator…generic putem sa-l denumim cum vreti dv(miting,demonstratie,procesiune sau intrunire)…el ramane insa o manifestatie publica generata de o serie intreaga de evenimente sociale(manifestatie A4…fiecare cu supararea sa).
  E drept ca supararile printate pe coli A4 pot fi”inbracate”politic…dar acest fapt comporta o alta discutie.
  L 80/’95
  Art 29
  g) participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa

 8. tupak amaru says:

  cand vorbim de lege nu merge cu aproximari .
  ofiterul nu a incalcat acest articol : mitingul nu are caracter politic sau sindical .
  dreptul la opinie este garantat. punct .
  sunt convins , nu poate fi tras la raspundere pentru aceasta . tot ceea ce a spus este adevarat . restul … doar discutii .

 9. ion says:

  Bravo locotenente , le-ai dat un bobarnac generalilor izmenari si corupti !!!!!! Lingaii pdl-isti de pe aici, isi fac numai numarul lor indecent si parsiv !!!

 10. sandu says:

  CORECT

 11. Stelian P. says:

  Art. 8
  Cadrele militare au urmatoarele indatoriri principale:
  a) sa fie loiale si devotate statului roman si fortelor sale armate, sa lupte pentru apararea Romaniei, la nevoie pina la sacrificiul vietii, sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale;
  b) sa respecte juramintul militar si prevederile regulamentelor militare, sa execute intocmai si la timp ordinele comandantilor si ale sefilor, fiind responsabile de modul in care indeplinesc misiunile ce le sint incredintate.
  Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor;
  c) sa pretuiasca onoarea si gloria de lupta ale fortelor armate ale Romaniei , ale armei si unitatii din care fac parte, precum si demnitatea gradului si a uniformei militare pe care le poarta;
  d) sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, sa asigure instruirea temeinica si educarea subordonatilor si sa apere drepturile acestora;
  e) sa actioneze pentru intretinerea regulamentara si mentinerea in stare de operativitate a tehnicii si armamentului si pentru folosirea si administrarea eficienta a bunurilor din dotare;
  f) sa pastreze cu strictete secretul militar, de stat si de serviciu, precum si caracterul confidential al unor activitati si documente.

 12. Stelian P. says:

  “Art. 8
  Cadrele militare au urmatoarele indatoriri principale:
  a) sa fie loiale si devotate statului roman si fortelor sale armate, sa lupte pentru apararea Romaniei, la nevoie pina la sacrificiul vietii, sa respecte si sa apere valorile democratiei constitutionale;
  b) sa respecte juramintul militar si prevederile regulamentelor militare, sa execute intocmai si la timp ordinele comandantilor si ale sefilor, fiind responsabile de modul in care indeplinesc misiunile ce le sint incredintate.”

  Sus vezi ce articole a incalcat. Punct.

  Mai jos vezi ce scrie chiar la inceputul articolului:

  “Cel mai spectaculos gest de protest la adresa puterii politice, făcut zilele acestea, este fără îndoială cel făcut de locotenentul Alexandru Gheorghe de la o unitate militară din Câmpia Turzii.”

  Protest la adresa puterii politice inseamna pentru tine “loialitate si devotament” fata de statul roman ?
  Acest ofiter a depus un juramint in fata unui reprezentant al statului NU in fata tarii.
  Acest ofiter a jurat sa respecte legile statului, legi care sunt facute de reprezentantii statului NU de tara.
  Tara este condusa de “puterea politica” NU de catre tara.

 13. Stelian P. says:

  Un miting care cere schimbarea puterii politice actuale NU ESTE POLITIC ?

 14. un oarecare says:

  Nu stii nimic, mie mi-ai demonstrat acest lucru prin postarile tale. Pacat de varsta ta. Din punctul meu de vedere esti expirat precum volumele lui LENIN. Totusi…, esti bun pentru a fi exemplu. “Nu stii, ca numa-n lacuri cu noroi in fund cresc nuferii?”. Ce esti, noroi sau nufar. “Ghici ghicitoarea mea !”

 15. un oarecare says:

  In sfarsit, o decizie perfecta.

 16. un oarecare says:

  Nu stii despre ontanu? A fost coleg de scoala cu uomo.

 17. un oarecare says:

  Poate da, poate nu. Tu stii?

 18. un oarecare says:

  Nu neaparat! Este miting social care are si revendicari politice. Ti-am spus ca iti schioapata capacitatea de intelegere. Ce ai sarit? Papa. caca sau nana? Consulta-ti agenda si vezi.

 19. sotie de ofiter says:

  LOCOTENENTE. TE-AM PRIVIT ASEARA SI AM PLANS.AM TRAIT ASEARA ALATURI DE SOTUL MEU NISTE MOMENTE PLINE DE SATISFACTIE,DE MANDRIE DE MULTUMIRE CA EXISTI.BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoo

 20. Stelian P. says:

  Daca strict legal si regulamentar am dreptate atunci ce urmaresti cu comentariul asta ? Mi se pare (fortat putin) asemanator cu scuza soferului prins cu spritul in nas:
  – eu baut, hic ? Da pe Basescu de ce nu-l opriti ?

  Faptul ca unii incalca legea nu e o scuza pentru altii sa faca la fel.

 21. Don Corleone says:

  @sandu
  ai zis CORECT!!
  eu zic ca ai fost superficial in judecata
  Te rog sa recitesti art.29 cu atentie si particula “sau “si rolul ei in limba Ro
  La d-nul lt daca nu se aplica ce este dupa particula “sau”(miram-as) se aplica ceea ce este inainte in mod sigur
  Cu respect.

  Art 29
  g) participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa

  @ceilalti
  Ca sa impunem un pic de disciplina(asa ca la cazarma la pifa)hi,hi

  Bai voi ce mama dreak cautati la orele astea la tastatura ca urlati de doua saptamani despre dogaru.
  Hai echiparea si MARS in piata la miting,n-o mai lalaiti ca babele pe marginea santului.
  Ahaaa chiuliti acum ati fugit la TV puturosilor!!!
  Las ca bag eu instructie in voi

  @karadeniz!!
  Ia comanda si in pas de defilare INAINTE MARS la piata Univ(nu alta piata) hi,hi
  Si pana acolo comanda si cateva SALT INAINTE
  Puturosii astia mai bine ii dadeam pe mana unui caporal
  Auzi tara “fierbe” si ei stau la tastatura

 22. Stelian P. says:

  un oarecare
  Cu argumentele astea logice si inteligente m-ai convins. Altele nu ai ?

 23. Stelian P. says:

  Tu “decizi” ca statul de drept este in mina unor borfasi si inciti la atitudine de militar (!?)
  Alti militari decid ca este stat de drept. Si ei au dreptul dupa logica ta la “atitudine de militar” ? Unde crezi ca s-ar ajunge ?

 24. Don Corleone says:

  Unii sunt smecheri .Vor sa faca din alb,negru si din negru ,alb….daaaa nu prea tine.

 25. Stelian P. says:

  Cine decide ca o lege este impotriva poporului ? Tu ? Ai tu dreptul asta ?
  Daca un alt militar decide ca legea este in favoarea poporului si mai nervos din fire scoate arma, ce se intimpla ? Tu inciti la revolta ?

 26. Plano10 says:

  @Stelian
  Masurile disciplinare luate impotriva lt-lui sunt acoperite de legi si regulamente!
  Iti dai seama ca dupa ce cade base… aut scrie pe cei care vor aplica regulamentele.
  De acest locotenent vom mai auzi.

 27. Don Corleone says:

  @plano10
  Pai asa hai sa incalcam orice lege,ca dup’aia “ne scoatem” cumva,ca vin “ailalti”

 28. sandu says:

  @Don Corleone
  Serbanica esti sigur?
  Te stiu ca fiind un baiat citit!
  Mergem la dex?….sau,ori,fie…

 29. Stelian P. says:

  Daca masurile sunt legale atunci pe cei care le-au aplicat scrie bravo ,nu aut. Legile nu se aplica inainte si dupa caderea lui Base ci au alta actiune in timp. Tu te faci ca nu cunosti treaba asta, asa-i ?

 30. Don Corleone says:

  @plano 10
  Eheee cand o veni USL la putere(este inevitabil) vreau sa vad daca o sa ai aceleasi “principii sanatoase”,sau o sa fi dupa “enteres”
  postarea ta de mai sus merita pastrata ca model de “corectitudine democratica”
  cam asta ar fi sinteza;

  ‘vai de ei daca indraznesc sa aplice legea’.Bravos nea trahanache

  PS Pai legea n-o facura tocmai ilici si nascase???

 31. Don Corleone says:

  Hai tu sandule citeste art 29 ce naiba iar nu vedem copacii din cauza padurii??
  PS si sa stii ca mie mi-a placut locotenentul,am studiat si am vazut ca nu venise cu “texte” si mi s-a parut a vorbi sincer, din inima.Sper sa nu-l abureasca politicieni.Chiar daca va pleca din armata,ne-a mai dat si noua rezervistilor un pic de verticalitate pe sira spinarii si intregii armate a Ro
  Cat despre dogarelu atat iti spun .Urmareste cu atentie reactia pensionarilor civili si a tinerilor (in special pe bloguri si in comment-urile de la televiziunile on-line)
  Acolo ai sa vezi cat de mult ne” iubesc”!!Tare mi-e teama ca peste cateva luni,indiferent de guvernare ne-o luam urat de tot,toti si eu si tu si ceilalti.
  Prea s-au spalat rufele in strada luni si luni de zile.Cand a mai procedat armata asa in istoria ei?Eu tot timpul am vazut ca se obtineau drepturi pt militari asa usor frumos si mai ales discret.Acum cu circoteca asta vom avea toti de suferit.Deie Domnul sa ma insel!!
  Vom trai si vom vedea!

 32. Don Corleone says:

  mda am halit un “i”
  Hoooo gata nu tb sa injurati.
  Ati ajuns in piata la miting???sau tot la caldurica sunteti??

 33. sandu says:

  @Don Corleone
  Omule…Dogaru este o alta discutie…
  Copilul,99% va fi pedepsit…ma doare…va fi invocat sec Art.29/g…pot sa fac pariu ca sanctiunea a fot data aseara…ordin clar.
  ….incerc sa postez o justificare a ceea ce afirm…postarea nu este acceptata…

 34. andra says:

  Cinste tie roman frumos si inteligent!Cinste celor ce ti-au dat viata si te-au educat.Esti un minunat de om!Bravo!

 35. Plano10 says:

  @Don Corleone
  Pe langa ce stii tu… mai opereaza si oportunitatea aplicarii masurii legale, mai ales in ce priveste gradualitatea sanctiunii, si legitimitatea celor care aplica o sanctiune legala.
  Actuala conducere politica, uneperista, a Armatei Romaniei, impotriva careia a protestat Lt Alexandru, nu mai este legitima.

 36. Stelian P. says:

  “….legitimitatea celor care aplica o sanctiune legala….”
  Cine stabileste legitimitatea asta si unde este ea prevazuta ? Pai daca tu spui “sanctiune legala” ce sa cred ? Eu cred ca glumesti.

 37. Plano10 says:

  @Stelian
  Cum… cine?
  Tocmai tu intrebi?
  Instantele, daca e trimis in judecata in penal sau daca LT contesta masurile administrative luate impotriva sa.

 38. Marlon Juvet says:

  Io nu mă pronunţ, aştept mai multe detalii. Din câte am citit pe alte forumuri, aşa, la prima impresie, se pare că tipul era şi este exasperat de invazia de mârlănie cu pile şi cu pretenţii, mârlănie care crede că datorită pedigree-ului, i se datorează şi respect şi imunitate. Iote că a dat peste unul care nu suportă exact chestia asta. Până la noi detalii, a dovedit ceva, că are sânge în instalaţie. Lucru care multora din cei care azi clamează despre “onoarea lor” şi “cum s-au sacrificat ei pe altarul patriei”, le-a lipsit cu desăvârşire.

 39. Stelian P. says:

  Ofiterul nu ajunge in penal pentru fapta sa. Consiliul de onoare poate stabili mai multe masuri mergind pina la trecerea in rezerva dar legitimitatea Consiliului e stabilita de comandantul unitatii.

 40. Don Corleone says:

  plano10 stabileste docamdata cine e legitim si cum trebuie aplicata legea…..EL si numai EL stiee……….fiecare “dupe enteres”… tu-i mama ei de politica jegoasa

 41. Don Corleone says:

  @plano10
  La aia cu “penalul”??? ce-ai patit ,ai dat in mintea lu’RH???

 42. sandu says:

  @Don Corleone
  Serbanica ai venit acasa….”tu-i mama ei de politica jegoasa”….recunosc tanarul Lt.ce nu accepta tampeniile secretarilor p.c.r.

 43. TUKU says:

  - nu va mai dati cu parerea despre acest Lt. – sante-ti comici.
  – comandantului unitatii si consiliului de onoare le – tataie curul – ei decid !
  -daca au sange in instalatie si nu asculta ordinul celor de sus – Lt. nu primeste nici-o pedeapsa.
  -aceeasi situatie a fost si in cazul meu in ’90 cu CADA – MApN a trimis indicatia sa fiu trecut in rezerva , dar consiliul de onoare a decis numai – avertisment scris !
  – va dati cu parerea degeaba .

 44. Dracula says:

  Kkleone, prezenta ta aici, comentariile tale la adresa acestui pui de roman, sunt adevarate blasfemii…rostindu-i numele comiti un sacrilegiu! Nu ti-e rusine nemernicule, pana acum scuipai numai injurii la adresa noastra, a celor care hulim REGIMUL. Dispari!!!

 45. Milu says:

  Bravo lui. A dovedit ca are de toate. Sa nu aiba de suferit sefii lui. Nu au nici o vina. Toti candesc ca si locotenentul, dar nu au ce face, pentru ca ARMATA este la mana unora care nu au ce cauta in acest sistem.BRAVO LUI.

 46. militar says:

  sigur va fi pedepsit. 100%. Si baza legala exista pentru asta. Problema e ca regulamentele militare interzic particparea la astfel de activitati, sa se afiseze in uniforma la manifestatii si mai ales sa implice institutia prin declaratiile sale. Si in plus, a adaugat ca vorbeste in numele unui grup de ofiteri. Ceea ce va duce la un control riguros al celor de la PSM (cei din sistem stiu la cine ma refer). Nimeni nu va scapa. Si in zilele urmatoare veti auzi ca a fost demis comandantul de la Campia Turzii. Daca vreti, fac pariu.
  Locotenentul are suficiente motive sa fie revoltat. Sistemul militar e plin de ofiteri facuti la apelul bocancilor, din civili, din subofiteri, din SGV, pe baza de pile, multi dintre ei abia stiu sa scrie. Si nu au luat o treptat, ci au fost inaintati direct la gradul de maior sau capitan. Asta in timp ce ce i “prosti” au urmat calea legala, cu cursuri, stagiu in grad, calificative anuale.
  oricum, RESPECTELE MELE DOMNULE LOCOTENENT.

 47. tupak amaru says:

  stiu ca orice discutie cu dumneavoastra este inutila . eu v-am indicat acele articole . dumneavoastra , asemeni Komisarilor sovietici , atasati alte si alte prevederi , ce nu au legatura cu fapta . oricum , ofiterul , prin gestul sau , a “spalat ” si nu a “murdarit ” imaginea armatei , asa cum insinuati . reactia cetatenilor este elocventa .
  am impresia ca nici nu l-ati ascultat pe ofiter , acesta subliniind faptul ca gestul sau nu are caracter politic . cat de “injectat” puteti fi , astfel incat sa nu intelegeti gestul tanarului ofiter ?

 48. Stelian P. says:

  Ah, scuze, daca omul a spus ca protestul lui nu are caracter politic atunci e nevinovat. Si puscariile sunt pline de oameni care spun ca sunt nevinovati dar cretinii aia de magistrati ii condamna ca sa-si justifice salariile. Chiar daca a spus ca a parasit garnizoana fara aprobare e nevinovat ca un prunc. Chiar daca a spus ca si-a inchis telefoanele ca sa nu fie contactat de sefii lui (ce tupeu au si aia sa-l cheme la unitate cind el se plimba printre manifestanti) omul merita sa fie aprobat si de cine ? De cei care se autoproclama “ELITA ARMATEI”.
  Da, daca omul a spus atunci e nevinovat.

 49. Stelian P. says:

  Cazul tau a fost in 1990 cind erau in vigoare alte legi si alte vremuri. Au trecut de atunci 22 de ani.

 50. un oarecare says:

  Al naibii locotenet, nu avea pantofii lustruiti cum trebe. Ehe….akoarde, iti aduci aminte, noi si in varful muntelui lustruiam pantofii pe talpa. Ce vremuri, ce vremuri…. numai stelica le mai stie ca noi.