Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Wikileaks, din nou despre România

Wikileaks afirmă că, în 2007, Ambasada SUA a realizat, într-o telegramă clasificată, un “top cinci” al oligarhilor din România, precum şi unul al baronilor locali.

Sub titlul “Cine conduce România” sunt enumeraţi: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, Gigi Becali şi Attila Verestoy.

În telegramă se specifică:
“În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica din România. (…) Mulţi păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informaţii şi îşi promoveaza interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le deţin”, se arată în telegrama citată de Realitatea.

În cadrul documentului este realizat un “top cinc” al oligarhilor din România. Aceştia sunt: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae şi George Becali.
Există şi un top al baronilor locali din care fac parte Attila Verestoy, Viorel şi Ioan Micula, Iulian Dascălu.

Într-un paragraf intitulat “Un foarte influent personaj care nu se încadrează” se face referire la Ion Ţiriac.

“Ion Ţiriac este al doilea cel mai bogat român din lume, potrivit Top 300 Capital, şi are rezidenţa în Monaco. Despre el ase afirmă că “nu are legături oficiale cu niciun partid, deşi este cunoscut că a avut relaţii apropiate cu PSD şi cu fostul premier Adrian Năstase”. În ciuda acestor legături, el menţine relaţii bune cu toate guvernele şi partidele şi, spre deosebire de alte personaje, are o reputaţie publică relativ pozitivă”.

În telegramă mai este menţionat numele lui Ovidiu Tender, “un personaj legat de Securitate care şi-a construit averea în afacerile cu petrol şi a înşelat guvernul român cu circa 93 de milioane de dolari înainte de a fi trimis temporar după gratii”.
Despre un alt oligarh, Ioan Niculae, se afirmă:
“Niculae se pare că are legături cu ofiţeri înalţi din cadrul SRI şi este în prezent implicat într-un scandal legat de agenţii de informaţii din Prahova care au fost implicaţi în vânzarea ilegală de petrol către o reţea de dealeri”, ar fi afirmat americanii despre omul de afaceri prahovean.

Despre Dan Voiculescu, acţionarul principal în grupul de afaceri Grivco, care controlează trustul media Intact se spune:

“În iunie 2006, el a fost declarat oficial un colaborator al Securităţii ce avea numele de cod “Felix”, dezvăluire ce l-a împiedicat să deţină funcţia de vice-premier. Deşi a declarat că rolul său din trecut în cadrul Securităţii nu se deosebea de cel al unui român tipic şi că şi-a servit ţara pentru că a câştigat valută grea, poziţia sa din era comunistă ca manager al unei companii sub acoperire a Securităţii sugerează că el era un ofiţer cu grad înalt, nu doar un colaborator.

Un oponent virulent al lui Băsescu şi unul dintre liderii mişcării pentru suspendarea şi înlăturarea preşedintelui, Voiculescu a fost acuzat în 2007 de spălare de bani. Prima motivaţie a lui Voiculescu şi principalul scop al partidului său este de a proteja interesele sale din zona afacerilor. Lui Voiculescu îi lipseşte un program politic clar sau o ideologie şi îşi conduce partidul în mod oportunist.

Voiculescu nu este singurul politician care operează având ca scop principal îmbunătăţirea averii personale. George Copos, un aliat al lui Voiculescu din Partidul Conservator şi vice-premier are o avere de 420 de milioane de dolari şi este de aceeaşi factură ca şi Voiculescu, deşi averea sa a fost dobândită în principal pe baza industriei hoteliere. Probabil că el este cunoscut mai ales pentru că deţine una dintre echipele de fotbal de top din România- Rapid.

Sursa: Realitatea

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Wikileaks, din nou despre România”

 1. akord75 says:

  Buna prezentarea,dar care-i senzationalul??
  Banalitati pe care le stie orice roman.se pare ca angajatii ambasadei trimiteau rapoarte doar ca sa arate ca isi merita salariile,cu adevaruri pe care le stie si ‘tzatza frosa’ Uite ca americanii au descoperit ‘Secretul lui Polichinelle’!!

 2. akord75 says:

  Bine ca aflaram si noi ca altfel muream prosti.Gargara de doi lei la mister Assange.

 3. CopperNick says:

  @Akkord
  Continutul telegramelor a fost destinat amricanilor si nu romanilor. Chiar daca noi stim despre ce e vorba si poat echiar mai mult, cei de la Washington nu stiu ce se petrece in Romania pt ca nu sunt conectati la presa noastra si nici nu sunt interesati de Romania ca element care sa conteze in politica internationala.
  Asa cum ne par ele noua, telegramele creioneaza imaginea generala a vietii politice, a oamenilor politici, a evolutiei comportamentului si gandirii populatiei. In final, cei care le stocheaza pot raspunde la comenzile politice americane de genul: pe cine contam pt promovarea cutarei politici in Europa, pe cine putem atrage de partea noastra, cine ne e favorabil si cine nu, cine…… adica tot ce-i poate trece prin minte unui creator de scenarii.
  De asemenea nu plecati de la premiza ca acele telegrame sunt scapate sau scurse. De asemenea acele telegrame asa cum sunt prezentate in media pot fi doar fragmente din originale. Cele asa zis nedatate pot fi si creatii….
  Eu personal nu cred ca un asa zis hacker aflat intr-o locatie cu rol militar inafara SUA, a avut acces la depozitul de telegrame ale externelor americane.
  Cel putin pentru mine continutul telegramelor releva ceva obisnuit, modul de descriere a ceea ce se intampla in tara de acreditare se practica de catre toate ambasadele
  Ceea ce se subliniaza mai putin este faptul ca sarea si piperul constau in efectul telegramelor in evolutia evenimentelor si nu in faptul ca unele chestii credem noi ca ar trebui publicate in revistele mondene si nu sa fie subiect de comunicatii, pe banii contribuabililor asa cum se vehiculeaza cu oarece manie proletara.

 4. cocorul says:

  Luam in bataie de joc spusele lui Ceausescu cu “agenturili straine”. Ce poate fi mai clar, faptul relatiile din lumea asta-“minciuni si fraze-i totul”-sunt bazate pe interese economice si spionajul care sa conduca la atingerea obiectivelor propuse. N-am inteles nimic din poezia “Imparat si proletar” in timpul scolii. Acum, pentru mine este un adevar absolut ceea ce a scris marele geniu, EMINESCU. Numai noi, romanii, credeam ca sunt tari care mor de grija noastra si ca, vai mama, ce ne mai iubesc. Nimanui nu-i pasa de noi, ci de bogatiile noastre, fie ele si spirituale. Mai avem putin si ramanem fara medici si profesori. Suntem o tara vanduta, iar daca se mai merge in ritmul asta, chiar o sa ne dezmembreze ca pe uzinele construite pe vremea lui Ceausescu.

 5. akord75 says:

  Coppernick
  Sunt de aceeasi parere 100% cu ce ai postat,dar…..ma gandesc ca la asa nivel de ‘informare’ si eu puteam sa contrafac asemenea telegrame,doar cu ce citeam in ziare pt. ca dupa aceea sa le prezint drept exceptionale scurgeri de informatii de la agentiile secrete straine.Tocmai am recitit art. de mai sus si cred ca chiar recunosc anumite idei si concluzii care apartin mai mult tabloidelor.
  Oricum tb. sa retii ca iti dau dreptate dar ma asteptam la ceva mai consistent.

 6. PLANO says:

  Politie politica in toata regula practicata de SUA in Romania. O droaie de turnatorii facute politicieni iresponsabili catre Inalta Poarta.
  Oare cand vor invata si politicienii nostri ca interesele tarii trebuie aparate si in relatiile cu tarile pietene?

 7. CopperNick says:

  akord
  Nimic nu e intamplator acum si in lumea aceasta. Mai devreme sau mai tarziu se va afla, din bucati de informatii puse cap la cap de cineva staruitor in indaratnic in ale analizei, ca (spre exemplu):
  -criza economica a fost un bluff creat pentru a permite cumpararea unor state, economii, giganti industriali, branduri, etc pe bani putini. Este adevarat ca a avut si dezvoltari si alte implicatii decta cele gandite initial dar acestea nu au contat in ecuatia creatorului scenariului pt ca si-a atins scopul.
  -wikileaks a fost o nada aruncata cuiva care chiar a crezut ca a dat peste pestera cu informatii a celor 40 de hoti. Acest caporal parca, fara antecedente de inteligenta si spargeri de siteuri, in legatura cu Assange-legatura pe care nimeni nu a explicat-o in sensul de ce el si nu altul si cum s-au cunoscut- a copiat tot ce a gasit si a inceput sa se dea pe piata. Treptat. De ce nu tot odata? Pentru ca. In al doilea razboi mondial britanicii au captusit cu date false un cadavru la fel de fals care au intoxicat Wermahtul de toata frumusetea.
  In final, observatia ca acele asa zis informatii nu sunt consistente spune totul. Daca pana la finalul scorburii cu date nu va apare nimic spectaculos, nici la noi nici la altii, atunci explicatia poate fi: ori e o lucratura geniala ca idee, ori e un folder cu date stocate pentru folosire ulterioara, deci date care nu ard.
  Ca o ultima opinie, deja presa desavirseste ceea ce a inceput asa zisa scurgere: toti isi dau cu parerea, presa deja vorbeste de cablograme (?! traducere nefericita) si de interceptarea (?!) lor de catre Wikileaks.

 8. donPICCHI says:

  #NCUPRIT
  Splendidă opinie.Se vede că ai lucrat în INFORMAȚII. Și se confirmă … niște treburi … CINE LE STĂPÂNEȘTE, STĂPÂNEȘTE LUMEA … deocamdată pe cea VIRTUALĂ!