Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România apreciată pentru contribuţia în cadrul PESA

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE,  Bogdan Aurescu, a avut  pe data de 14 octombrie o întrevedere cu Matthew Reece, director adjunct al Capacităţii Civile de Planificare şi Conducere din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE.
“Trebuie să existe un echilibru între contribuţia substanţială pe care România o are la misiunile şi operaţiile derulate în cadrul Politicii Europene de Securitate şi de Apărare, fiind pe locul trei între cele 27 de state membre ca număr de personal implicat şi nivelul de reprezentare al ţării noastre în cadrul structurilor de conducere şi planificare ale UE în acest domeniu”, a spus Aurescu în timpul întrevederii.

La rândul său, oficialul UE a declarat că apreciază contribuţia României la misiunile PESA.

În cursul discuţiilor au fost abordate cu precădere aspecte referitoare la participarea României la misiunile civile PESA, cu un accent special asupra Misiunii de Monitorizare a UE din Georgia (EUMM Georgia, la care România contribuie cu 20 de monitori) şi EULEX Kosovo.

Partea română a prezentat, printre preocupările în acest domeniu, proiectul conceptului naţional privind capacităţile civile, supus aprobării CSAT.

Experţii români care participă la misiunile PESA provin din mediul diplomatic, militar, poliţie, jandarmerie, justiţie, dar şi din mediul neguvernamental.

În prezent, eforturile Ministerului român de Externe se îndreaptă către promovarea susţinută a unora dintre aceşti experţi în funcţii de mai mare vizibilitate în cadrul structurilor UE competente, dar şi în teatrele de operaţii, la nivelul misiunilor şi operaţiilor PESA la care participă şi ţara noastră.

Programul lui Matthew Reece la Bucureşti cuprinde întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Sursa: NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.