Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România, aşteptată “la cotitură” de ruşi?

De mai multe săptămâni, oficialii de la Moscova susţin o campanie intensă împotriva României, pe care o acuză “de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova”. Atât Chişinăul, cât şi Moscova încearcă să creeze României, la nivel internaţional, o imagine de “agresor”.

În fond, aceste acţiuni constituie pregătirea pentru o acoperire, în limbaj juridic internaţional, a unei eventuale intervenţii. Chiar şi în forţă!

Conform scenariului invocat de editorialistul ZIUA, Cristian Unteanu, amplele lucrări de modernizare a aeroporturilor de la Mărculeşti şi Tiraspol constituie un semnal important: practic sunt puse la punct două baze care să permită debarcarea rapidă a unor forţe aeropurtate.

Aceste lucrări de modernizare amintesc de consolidarea podurilor care permiteau accesul în Osetia de sud şi Abhazia, înainte de declanşarea conflictului din Georgia de vara trecută.

“Autovictimizarea” comuniştilor de la Chişinău i-ar permite lui Voronin să invoce articolul 51 din Carta ONU – respectiv dreptul la apărare. Iar pentru a evita o eventuala dezbatere in Consiliul de Securitate al ONU, Rusia s-ar putea folosi de articolul 52 al Cartei ONU, care permite folosirea organizaţiilor regionale pentru impunerea păcii.

În ciuda angajamentelor asumate de Rusia la Istanbul in 1999, trupele de menţinere a păcii din Transnistria sunt prezente la faţa locului,
Rusia şi-a suspendat încă din noiembrie 2007 participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE), ceea ce permite Moscovei în orice moment să îşi mărească efectivele fortelor conventionale din Europa.

Practic, Kremlinul nu mai este legat de nici un fel de angajament internaţional care să îi oprească intervenţia în zonele pe care le consideră ca aparţinând sferei sale de influenţă!

Sursa: ZIUA

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “România, aşteptată “la cotitură” de ruşi?”

 1. Ando says:

  Acesta ar fi un subiect de reflectie. Cine mai are timp acum cu campania electorala de asta? Cei care au cutitul in mana vor pleca la Bruxelles, din pacate cu votul nostru. Ii vedem cat de activi sunt prin tara sa ne mai pacaleasca odata. Mai exista in tara asta cineva care sa ne faca sa fim mandri ca suntem romani? Daca nu va propun sa terminam cu comentariile (care sunt elocvente) si sa trecem la actiune alaturi de cine isi va asuma cu adevarat destinele tarii.

 2. Schwartzkopff says:

  Cred ca presedintele Basescu face parte din acea categorie de oameni politici care vor cu orice pret sa ramana in cartile de istorie printre marii barbatia ai tarii. S-a blocat in proiectul acesta de apropiere cu orice pret de R Moldova, o apropiere anacronica, o apropiere care azi nu aduce nimic bun Romaniei si cetatenilor sai. Pornita sub auspiciile sentimental-poetice paunesciene, proiectul nu este fezabil din cel putin cateva motive:
  – Moscova nu crede in lacrimi;
  – Modelul georgian de vitejie nationala in loc de diplomatie a dus la situatia de azi din Georgia (Osetia de sud si Abhazia);
  – Romania este membra UE si am putea fi vazuti ca generatori de riscuri si amenintari la adresa uniunii si asta nu suna bine la Bruxeles;
  – relatiile economice ale hard core-lui Uniunii cu Rusia, ale Germaniei in special, nu pot fi puse in pericol de ambitiile basescian-paunesciene.

 3. OBAMA says:

  Oare de ce pe malurile Dambovitei si pe podurile spre Pitesti sunt scrise cu vopsea neagra (ca in decembrie 1989):”Antonescu, erou national” si “Basarabia, pamant romanesc”? Ce urmeaza?

 4. RUMANU says:

  Raspuns: NIMIC (ptr. OBAMA)
  APROPO: esti fan Obama?

 5. Schwartzkopff says:

  OBAMA,
  Stii de ce vor romanii sa plece in America? ca sa lucreze la… negru.
  Spune-ne tu ce urmeaza. Eu nu reusesc sa pricep ce vrei sa spui. Probabil ca urmeaza “metallica”, “iron maiden” sau …

 6. David N says:

  Ma amuza aceasta galceava dar un lucru este clar: in loc sa propuna unii acordarea cetateniei la tot moldoveanu’ de peste Prut, dand astfel apa la moara celor ce ne acuza de amestec in treburile interne ale Moldovei, mai bina ar declara sus si tare ca a fost o greseala, mai bine ar incerca sa faca o vizita in Rusia si ar incerca sa reia relatiile economice, relatii ce i-ar putea tine pe rusi in “ape linistite”.
  Ma intriga aceasta mandrie prosteasca de a nu face primul pas in abordarea problemei relatiei Romaniei cu Rusia. E o chestie de bun simt sa saluti primul cand treci pe langa un colos.