Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România – din nou în vizorul CE, pentru lipsa de transparență în achiziția de avioane

Se pare că România se află din nou în vizorul oficialilor de la Bruxelles. Motivul: se află, alături de Bulgaria și Cehia, pe o listă întocmită de Comisia Europeană, referitoare la lipsa de transparență în ceea ce privește achizițiile din domeniul apărării, mai exact, achiziția de avioane de luptă.  

În acest sens, guvernele român, bulgar şi ceh au primit scrisori din partea Comisiei Europene prin care oficialii de la Bruxelles  îşi exprimau îngrijorarea cu privire la posibilitatea încheierii unor contracte de achiziţii de avioane de luptă fără organizarea unor licitaţii.

“România (…) pare că va intra într-o nouă confruntare cu Bruxelles-ul, alăturându-se Bulgariei şi Cehiei, aflate pe o listă a unor ţări care au fost avertizate în legătură cu transparenţa achiziţiilor în domeniul apărării”, se arată într-un articol postat de revista Business New Europe (BNE).

Toate cele trei ţări sunt interesate să achiziţioneze avioane de luptă în cadrul unui program de achiziţii în ţări emergente din Europa care, potrivit unor estimări ale industriei apărării, ar urma să genereze în următorii zece ani vânzarea a peste 200 de avioane, potrivit BNE.

Licitaţiile în acest sector, în contextul crizei economice, sunt considerate cruciale pentru o industrie care este afectată de reduceri bugetare şi pierderi de locuri de muncă. Prin aceasta se explică competiţia dură existentă între producători ca grupul american Lockheed Martin, consorţiul EADS (alcătuit din EADS Germania, EADS din Spania, BAE Systems şi compania italiană Alenia Aeronautica), grupul suedez Saab, sau cel francez Dassault.

Potrivit BNE, comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii Michel Barnier, care supraveghează licitaţiile publice organizate în cele 27 de state din UE, le “reaminteşte” în această scrisoare, datată la 15 mai 2012 şi trimisă miniştrilor Apărării din Bulgaria, România şi Cehia – directivele UE privind organizarea de licitaţii în vederea achiziţiilor şi nevoia de transparenţă în cadrul unor asemenea achiziții.

“Orice anunţ în vederea încheierii unui contract trebuie să fie publicat în Jurnalul Oficial (al UE)”, scrie Barnier, citat de BNE, în această scrisoare al cărui conţinut a fost divulgat revistei de către surse rămase anonime.

“Procedura de achiziţie trebuie să fie deschisă tuturor (pentru a preveni) discriminarea companiilor din statele membre”, se mai subliniază în scrisoare, potrivit revistei.

Confirmând existenţa scrisorii, Stefaan de Tynck, un purtător de cuvânt al lui Barnier, a declarat pentru BNE că, există o prevedere cu caracter general în Directivă, “potrivit căreia nicio excepţie (inclusiv cea cu privire la contracte interguvernamentale) nu trebuie să fie utilizată cu scopul eludării prevederilor Directivei (sau) ca mijloc de evitare a competiţiei la nivel UE şi, în particular, discriminării unor potenţiali furnizori UE”.

De Tynck a precizat că CE a primit răspunsuri din partea Bulgariei şi Cehiei pe care le-a descris ca “pozitive”, dar a omis România, al cărei Guvern “tocmai iese dintr-o confruntare cu Bruxelles-ul cu privire la încercarea de demitere a preşedintelui Traian Băsescu”, comentează publicaţia.

Revista citează totodată o declaraţie a preşedintelui CE Jose Manuel Barroso, care a afirmat că aceste evenimente din România au “afectat încrederea” în valorile democratice ale acestei ţări.

Declaraţii recente ale unor oficiali români – cum ar fi cele făcute de ministrul Dobrițoiu pe data de 22 august pentru agenția AGERPRES –  “au sporit îngrijorările Comisiei cu privire la pregătirea ţării de a nu ține cont de legislaţia UE şi de a ceda unor presiuni din partea americanilor de a achiziţiona în mod direct avioane de tip F-16 produse de către Lockheed Martin, în loc să organizeze o licitaţie la care să poată participa companii europene”, se mai arată în articolul din Business New Europe.

Îngrijorarea oficialilor de la Bruxelles este cu atât mai mare, cu cât este pentru a 2-a oară când România încearcă să încheie înțelegeri cu americanii, în vederea achiziției de avioane de luptă care să le înlocuiască pe sovieticele  MIG-urile Lancer.

 

Sursa> Business New Europe

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “România – din nou în vizorul CE, pentru lipsa de transparență în achiziția de avioane”

  1. Fenchea Marius says:

    Acum daca tot ne-am pus rau cu ei si facem si pe desteptii ne-o vor da din toate partile.
    Cine credeti ca are mai mare influenta in UE – EADS sau Romania actuala de care s-au acrit toti comisarii Uniunii Europene?

  2. […] acest cadru, oficialii UE se arată deranjaţi de intenţiile României a a face o achiziţie publică de peste 1 miliard de dolari fără a organiza o licitaţie […]