Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România evaluează posibilitatea participării la misiunea UE din Mali

În seara zilei de 17 ianuarie, după reuniunea extraordinară a UE de la Bruxelles, desfăşurată ca urmare a situaţiei de criză din Mali, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că “autorităţile din România analizează posibilitatea participării la misiunea militară a UE în Mali”.
El a precizat că va recomanda forurilor de la Bucureşti “să se ia o decizie în acest sens”.

“Am menţionat în cadrul dezbaterilor că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză privind o contribuţie concretă la misiunea UE. Şi aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a declarat ministrul Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

Corlăţean a specificat că discuţiile cu colegii europeni şi omologul din Mali, Tiéman Hubert Coulibaly, l-au determinat să concluzioneze că “România trebuie să participe concret la misiunea militară a UE şi că va recomanda acest lucru instituţiilor competente de la Bucureşti”.

“Discuţiile de astăzi şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul din Mali, dar şi de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului şi aceasta va fi poziţia mea la întoarcerea acasă. Voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nivelul statului român privind o contribuţie din acest punct de vedere”, a afirmat Corlăţean.

De asemenea, el a arătat că România şi celelalte state UE care se vor implica trebuie să ia cât mai rapid o decizie în acest sens, având în vedere situaţia din teren.

“Pe de o parte, UE trebuie să se mişte rapid, este nevoie de un sprijin acordat intervenţiei franceze la solicitarea Guvernului malian, dar este o etapă intermediară care să permită forţelor internaţionale conduse de Uniunea Statelor Africane să participe. În 19 ianuarie, pe de o parte, va fi reuniunea la nivelul Uniunii Africane care trebuie să ia o decizie privind deplasarea unor forţe africane, până atunci UE ar trebui deja să facă primii paşi. Ce avem noi de făcut la nivelul statelor membre, cele care vor contribui – şi eu sper ca România să ia această decizie de a contribui efectiv – este să ia decizia cât mai rapid”, a subliniat Corlăţean.

El a mai arătat că “una dintre cele mai mari vulnerabilităţi din teren este nu numai dotarea, dar şi pregătirea slabă a armatei guvernamentale din Mali, care are nevoie de instructori bine pregătiţi pentru a se confrunta cu forţele din Nord.”

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat, pe 17 ianuarie, o misiune în scopul formării şi reorganizării armatei din Mali, potrivit EUObserver.

Această decizie prevede trimiterea a 450 de militari ai UE sub comanda generalului de brigadă, francezul Francois Lecointre.
O echipă se va deplasa în zilele următoare la Bamako pentru a pregăti dislocarea celor 450 de militari.

S-a specificat faptul că militarii europeni “nu vor participa la operaţiunile de luptă”.
În legătură cu situaţia nou creată de luare de ostatici din Algeria, Fabius a declarat că va acţiona în “funcţie de evoluţia evenimentelor din teren”.

Sursa: MEDIAFAX, EUObserver

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “România evaluează posibilitatea participării la misiunea UE din Mali”

  1. WESTAPHRIKanalist says:

    Acest titlu va vinde bine … mai spre vară …
    “SCORPIONII TRICOLORI în apărarea francofoniei vest-africane”

  2. indisciplinatu says:

    Participam….da’, cine finanteaza chestia asta????