Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România – iar bună de plată în dosarul Revoluţiei din Decembrie, de la Cluj

CEDO  a condamnat România la plata a 20.000 de euro daune către doi clujeni care au dat în judecată statul român, acuzând durata excesivă a anchetei penale şi a procesului din dosarul revoluţiei de la Cluj-Napoca, potrivit NewsIn. La Cluj-Napoca au murit, în decembrie 1989, 26 de oameni şi au fost răniţi 52.

Procesul a fost iniţiat de doi clujeni, Gheorghe Pastor şi Roxana Ţiclete.

Gheorghe Pastor şi soţul Roxanei Ţiclete au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Cluj-Napoca. Cel dintâi a fost rănit, iar al doilea şi-a pierdut viaţa.

Ca urmare a violenţelor din decembrie 1989 din Cluj-Napoca, Parchetul militar local a deschis o anchetă, în 1990, concentrată în principal pe rolul avut de câţiva exponenţi ai fostului Partid Comunist Român, cât şi de mai mulţi ofiţeri din armată.

Ancheta este închisă în 1992, pentru ca cinci ani mai târziu, Secţia militară a Parchetului General să decidă redeschiderea dosarului, pentru continuarea cercetărilor.

În 1998, mai multe persoane au fost trimise în judecată, iar cauza a ajuns pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

O primă hotărâre a fost dată în 2003, două dintre cele şase persoane trimise în judecată fiind achitate, iar pentru părţile civile fiind acordate daune cuprinse între 150 şi 200 de milioane de lei vechi.

Prima hotărâre a fost atacată cu recurs, iar hotărârea definitivă a instanţei supreme a fost dată în 2006. În acelaşi an, Ministerul Apărării a plătit celor doi clujeni sumele acordate de instanţă, cu titlul de despăgubiri civile, respectiv 650 de milioane de lei vechi lui Gheorghe Pastor şi 1,25 de miliarde de lei vechi Roxanei Ţiclete.

Judecătorii Curţii de la Strasbourg arată, în decizia publicată marţi,19 aprilie, că impactul deosebit pe care evenimentele din decembrie 1989 l-au avut asupra societăţii româneşti ar fi trebuit să oblige autorităţile să soluţioneze cu celeritate dosarul în acest caz.

Sursa: NewsIn

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.