Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România implicată într-un scandal cu false detectoare de bombe din Irak

Un producător – încă neidentificat – din România ar putea fi implicat într-un scandal izbucnit în Marea Britanie, cu ramificaţii în Irak. Directorul unei societăţi britanice a fost arestat pentru escrocherie, după ce a exportat în Irak aşa-zise detectoare de bombe care erau, practic, inutile.

Un asociat al firmei, citat de New York Times, a declarat, sub acoperirea anonimatului, că “detectoarele erau produse în Marea Britanie şi România”.

Dispozitivul desemnat prin codul ADE 651 ar fi trebuit să depisteze de la distanţă prezenţa explozivilor, de exemplu, într-un automobil capcană. Uşor de mânuit şi fără baterii, aparatul a fost vândut foarte bine în Irak, unde poliţiştii îl folosesc la barajele rutiere. Guvernul de la Bagdad a cheltuit cel puţin 85 de milioane de dolari pe sute de detectoare, deşi irakienii de rând nu erau deloc convinşi de eficienţa lor.

“Detectoarele sunt folosite la toate punctele de control, dar nu fac altceva decât să blocheze traficul. Se declanşează din senin la orice, numai la explozivi nu”, povesteşte un şofer.

Detectoarele nu sunt folosite nici de armata britanică, nici de cea americană, care le-a declarat chiar “total ineficiente şi frauduloase”. Dar guvernul irakian n-a intrat la idei nici după o serie de atentate sângeroase, pe care detectoarele n-au reuşit să le împiedice.

Scandalul a izbucnit cu adevărat după ce BBC a testat cardurile pentru depistarea explozivilor, din componenţa pretinsului detector. Un expert a descoperit că era vorba doar de banale etichete electronice, prezente în orice supermarket, absolut incapabile să detecteze prezenţa explozibililor.

Oficialii irakieni au reactionat cu furie (în cele din urmă) la vestea ca au fost trasi pe sfoara, amintindu-si ca in ultimele sase luni au avut loc o serie de atentate grave, in ciuda faptului ca detectoarele de bombe au fost folosite intens si distribuite la sutele de puncte de control din capitala. “Aceasta companie a cauzat nu numai pierderi uriase de capital, dar este responsabila pentru pierderi masive de vieti omenesti, ale unor civili irakieni nevinovati, de ordinul sutelor, al miilor, care au cazut victime atacurilor la care credeau ca sunt imuni pentru ca aveau acest echipament”, a declarat Ammar Tuma, membru al Comisiei pentru Securitate si Aparare din Parlamentul irakian.

Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu a retras echipamentele din serviciu si politistii continua sa le foloseasca, potrivit New York Times. Un politist din Bagdad a declarat ca a fost obligat de superiori sa foloseasca echipamentul, desi nu credea in eficienta lui. Un alt politist a dat vina pe oficialii corupti pentru a explica de ce au fost cumparate aceste echipamente.

Sursa:  New York TimesAntena 3

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.