Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România investeşte în cadrul NATO în dotarea cu drone pentru programul Alliance Ground Surveillance

Global Hawk Block 40 high-altitude

13 ţări NATO, printre care şi România, vor investi în achiziţionarea a cinci drone cu rază mare de acţiune de fabricaţie americană precum şi în punerea în funcţiune a unui program comun de supraveghere aeriană în Europa, Alliance Ground Surveillance (AGS).

Oficiali NATO au anunţat că investiţia se va ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, din care 1 miliard pentru achiziţionarea aparatelor, Block 40 RQ-4 Global Hawk, iar alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.

Cele 13 state membre ale Alianţei care vor investi în sistem sunt: România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia.

Avioanele sunt fabricate de firma Northrop Grumman.

Lansarea AGS, discutată din 1992, a fost oficializată la începutul lunii februarie de miniştrii apărării din cele 28 de state ale Alianţei.

Franţa şi Marea Britanie au decis să i se alăture, fără însă a o finanţa, întrucât ele dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.

AGS este unul dintre programele dezvoltate în cadrul Smart Defence, în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

sursa: NATO.int

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “România investeşte în cadrul NATO în dotarea cu drone pentru programul Alliance Ground Surveillance”

  1. szilard says:

    Ar fi un subiect foarte interesant de discutat faptul ca s-a luat decizia de achizitionare a 48 avioane F-16 Block 52 la pretul de 72 mil.$ bucata si total 3,5 mld.$, stire aparuta in 20.12.2012.

  2. szilard says:

    20.februarie.2012 (rectific)

  3. Lucian* says:

    si cu ce le platesc?