Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

România vrea să fie naţiune-lider pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei

NATO_Ukraine-cooperation foto ECFMU

NATO_Ukraine-cooperation foto ECFMU

Serviciul Român de Informaţii a anunţat că România intenţionează să participe în calitate de naţiune-lider la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a ţărilor membre NATO.

”În contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut şi ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei”, precizează SRI într-un comunicat de presă.

Conform SRI, expertiza pe care SRI o deţine în domeniul securităţii cibernetice – apreciată atât în proiecte desfăşurate în ţara noastră, cât şi în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuţii la crearea de platforme specifice şi prin participarea activă la exerciţii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de naţiune-lider, la acest Fond.

CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor (4-5 septembrie), România şi-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de naţiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

Această calitate presupune definirea, de către specialiştii naţionali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerințelor tehnice și a arhitecturii unui sistem de protecție a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenințărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcină a naţiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca și contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, națiunea-lider va asigura managementul de proiect și instruirea specialiștilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului.

Anterior summitului NATO din 4-5 septembrie 2014 dela Cardif, Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Alianţa a stabilit 4 Foduri de Sprijin pentru ajutorarea Ucrainei: logistică, comandă şi control, apărare cibernetică, ajutorarea personalului militar inclusiv a răniţilor.

Urmează aprobarea de către NATO a cererii României.

Este lăudabilă această iniţiativă în contextul în care calitatea contribuţiei României cu forţe combatante la efortul Alianţei a României este slab calitativ, doar componenta de intelligence militar ridicându-se până în prezent la standardele NATO. Aceasta probează profesionalismul celor de la SRI şi de ce nu a celor de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

sursa: SRI

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “România vrea să fie naţiune-lider pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei”

 1. Marlon Juvet says:

  Aia cu “…în contextul în care calitatea contribuției României cu forțe combatante la efortul Alianței a României este slab calitativ” de unde ați luat-o domnu’ blogăr, că în comunicatul SRI nu scrie așa ceva? E ceva analiză proprie sau găsim şi ceva din vechiul film românesc, ăla cu “să vorbească şi nea Ion că şi el ie om”? :)

 2. Iara cine este Lombilico del Mondo, Segnor Major, omul cu ambii ochi de sticla. Auziti nerozie, sa-i invete pe ucrainieni sistemul de operare Windows 94, ca aia nu au abar de calculatoare. Curat mourdar cucoane Dancutza, mai bine fara.Sau unii ca sa-si justifice bugetul si asa prea mare, o dau pe antirusism. Niste figuranti, daca ar sti prin absurd Eugen Cristescu cu ce se ocupa actuala secoritate, s-ar rasuci in mormant. Pai daca nu spatanesti bine informatia interna si dai in bobi, voi vreti sa deveniti profesori pentru altii. Nici valutistii din Congo, nu ar plati un cent pentru asa servicii.

 3. Robert Horvath Sua says:

  De unde posteaza semi domnul Juvet ?

 4. Bure Bista says:

  Dlui Marlon Juvet,

  Chiar nu inteleg de ce te deranjeaza afirmatia redactiei. Dupa parerea mea scoate in evidenta ceva.

  Anume ca la nivel NATO nu prea contam ca si calitate, iar eventuala atribuire a misiunii de natiune-lider pe cyber defence pt Ucraina ar mai peria orgoliul sifonat al romanilor.

  Cred ca ati remarcat in discursul prezidential triumfal penibil de la finalul summitului NATO aprecia ca va trebui sa “suplimentam efectivele din Afganistan pentru a asigura paza aeroportului din Kabul sau Kandahar” completand cu afirmatia ca acest lucru e necesar intrucat nu avem capabilitati de calitate care sa ne asigure protectia in mod real iar dislocarea de forte si mijloace NATO in Romania trebuie compensata.

  De altfel probabil redactia InfoMondo Militar este singura care a interpretat corect comunicatul SRI anume ca nu s-a decis ca suntem natiune lider ci s-a propus.

  Numai bine