Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Românii și-au recăpătat încrederea în Armată?

studiul Inscop Research

studiul Inscop Research

Șifonată puternic pe timpul mandatului de ministru al Apărării a lui Oprea, se pare că imaginea Armatei dar și modul de percepție al acesteia de către cetățeni, cunoaște o îmbunătățire.

Potrivit Barometrului de opinie „ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA“, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului „Adevărul“, încrederea ridicată a cetăţenilor în instituţia Armatei se reflectă şi în evaluarea activităţii derulate de Ministerul Apărării, care primeşte nota cea mai bună.

Deși mediocră, 6,23, MApN se află în fruntea ministerelor din România.

INSCOP le-a cerut cetăţenilor intervievaţi să acorde o notă pentru activitatea unor ministere nominalizate, unde nota 1 este cea mai mică şi 10 – nota cea mai mare. Notele cele mai bune le-au primit, în ordine descrescătoare, Ministerul Apărării Naţionale – 6,23, Ministerul Tineretului şi Sportului – 5,76 şi Ministerul Culturii – 5,59.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013, pe un eşantion realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, eroarea maximă admisă fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Cele mai mari diferenţe se înregistrează la mediile culese pe regiuni. Astfel, cele mai proaste medii obţinute de ministere s-au înregistrat în Moldova, iar cele mai bune – în Transilvania. INSCOP precizează că, în mod uzual, explicaţiile din sondaje asociază Transilvania cu un nivel de trai crescut, mai multă educaţie, antreprenoriat. Explicaţia pentru care transilvănenii au acordat note mai bune ar fi toleranţa în raport cu instituţiile statului.

De subliniat că mai mult de două treimi (72%) dintre români consideră că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului. Doar 29% aşteaptă sprijinul statului în situaţii de criză.

sursa: Adevărul/Inscop Research

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

54 Responses to “Românii și-au recăpătat încrederea în Armată?”

 1. anonim says:

  Daca regret ceva in viata mea de pana acum _67 ani_este ca l-am votat ca presedinte pe Basescu.

 2. LICĂ says:

  O ALTA FAŢETĂ A DISCRIMINĂRII ŞI UMILIRII !
  Având în vedere declaraţiile politice ale premierului Ponta, la unele posturi de televiziune în domeniul pensiilor militare,voi puncta foarte pe scurt, câteva considerente juridice arhicunoscute nouă, invocate şi în susţinerile în instanţele de judecată (dar se par noi şi necunoscute exact de cine ar trebui să le aplice; de ce oare?). Intr-un stat de drept nu pot funcţiona, în acelaşi timp principiul drepturilor legal câştigate şi principiul drepturilor legal pierdute întrucât ele sunt contradictorii şi neconstituţionale, având ca efecte exact sincopele ce s-au creat în procesul aplicării legilor Boc. Mai mult, acestea sunt antagonice şi discriminatorii. Dreptul nostru la pensie, un drept real de proprietate, s-a născut pe o lege anterioară pe care noi am dorit să ne pensionăm, ştiind la vremea aceea că legea, este benefică pentru noi şi implicit pentru familiile noastre. Acest drept constituţional şi garantat, nu poate fi limitat nici TEMPORAR, aşa cum s-a pronunţat de mai multe ori CCR invocând PRINCIPIUL DREPTURILOR LEGAL CASTIGATE,prin decizia 871/2010 în motivaţia de respingere, a diminuării cu 15% a pensiilor la civili; (atenţie: deşi în legea 263 şi 119 militarii sunt introduşi în legea unică a pensiilor, această decizie nu mai este valabilă întrucât ,în mod discriminatoriu,cadrele militare în rezervă şi în retragere, nu mai beneficiază de această decizie dar nici de deciziile 275/2005, 57/2006, 120/2007 care au stat la baza recalculării pensiilor civile pe legea 19/2000 ).Reamintesc din nou că, la 2/3 dintre aceştia, neprezentând documente doveditoare, urma să li se micşoreze pensiile. Aplicând corect principiul drepturilor legal câştigate, acestora li s-a păstrat în plată cuantumul cel mai avantajos adică cel anterior, care era mai mare; AŞA TREBUIA SĂ SE PROCEDEZE ŞI CU MILITARII ! Acesta este principiul în baza căruia, urgent,Guvernul României, trebuie să facă reparaţia. Să nu cunoască domnul premier acest principiu? Constat că domnia sa nu vrea să-l ştie, este pseudopreocupat, de cei 90 % (de unde are acest procent? )care ar pierde în cazul apariţiei unei noi legi a pensiilor / nimic mai eronat şi mai diversionist ! Da, dacă principiile s-ar aplica după ”învăţătura”lui Boc,aşa s-ar întampla, ori presupun şi cred că domnul Ponta, NU a absolvit aceeaşi facultate ca domnul Boc. Este incredibil cu câtă uşurinţă susţine premierul că la cei cărora li s-a mărit cuantumul,să nu le scadă nici-un leu cum la fel de incredibil, este reţinerea INEXPLICABILA PENTRU CEI cărora, în fiecare lună, guvernul le reţine abuziv, fraudulos, sume importante din cuantumul pensiei. Chiar aşa domnule premier: De ce vă străduiţi atât de tare, să apăraţi legile promovate şi aplicate ilegal de guvernul Boc, pe care anterior,până să veniţi la guvernare, le incriminaţi ? Ce principiu al statului de drept apăraţi? Principiul drepturilor pierdute?
  La toate interviurile pe această chestiune, invocaţi când FMI, când apariţia unui ”fond de solidaritate”etc.Dar de ce nu propuneţi fondul de solidaritate, pentru guvernanţi? Noi nu avem nevoie de aşa ceva! Avem nevoie de repectarea legilor,a drepturilor militare şi cetăţeneşti, a onoarei şi valorilor Instituţiei Militare!
  Honor et Patria ,Vae Victis!

 3. anonim says:

  Mai lica minte de furnica, de ce L 164/2001 este foarte buna iar actualele legi nu sunt ? In alta ordine de idei, la tv s-a spus ca vor fi recalculate pensiile celor care in dec 2010 aveau un cuantum mai mare si prin recalculare au scazut. Tot la tv au zis ca se vor acorda pensiile din dec 2010 pentru cei carora nu li s-au gasit toate veniturile in arhive.Cine stie sa explice ce inseamna asta? Vor fi readuse la nivelul din dec 2010 doar unele pensii scazute ( cele care au scazut datorita lipsei unor adeverinte din dosare) ? Cu celelelte ce se va intampla?

 4. Barbero says:

  Nu sunt mare internaut, dar intotdeauna revin la adresa asta pentru ca gasesc chestii interesante. Bravo!