Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Romanii suplimenteaza in Afganistan trupele de intelligence

Sistem PGSS care supravegheaza frontiera SUA-Mexic foto Gary Mortimer

Începând din august 2011, o echipă de militari români din Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) va fi dislocată în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru a opera Sisteme de supraveghere continuă cu baza la sol (Persistent Ground Surveillance System – PGSS), în sprijinul Comandamentului Regional de Sud al Forţei Internaţionale de Asistenţă de Securitate – ISAF.

Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriană moderne, dotate cu senzori performanţi, montaţi pe aerostate umplute cu heliu, ancorate de sol sau pe turnuri telescopice mobile. Introducerea lor în teatrul de operaţii din Afganistan a contribuit la creşterea capacităţilor de culegere de informaţii şi a permis obţinerea unei imagini mai precise a situaţiei din zonele supravegheate, în scopul protecţiei forţelor.

Această misiune se desfăşoară în baza unui parteneriat cu armata SUA care şi-a dat acordul ca militarii români să desfăşoare, în premieră, pregătirea specifică pentru operarea sistemelor PGSS şi să întrebuinţeze aceste echipamente, aflate în proprietatea armatei SUA, în teatrul de operaţii din Afganistan.

Încredinţarea acestei misiuni militarilor români este o dovadă a profesionalismului lor şi a încrederii de care aceştia se bucură în cadrul NATO şi din partea armatei SUA, care i-a pregătit pentru operarea acestor sisteme de cercetare de ultimă generaţie.

Militarii romani din structurile de intelligence reprezinta o elita in cadrul NATO lucru demonstrat si de infiintarea in Romania a unui Centru de Excelenta Humint. Militarii din structurile IMINT care vor opera PGSS si-au demonstrat deja calitatile si eficienta in operarea UAV-urilor in misiunile din Irak.

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Romanii suplimenteaza in Afganistan trupele de intelligence”

  1. catalin says:

    Uraaaaa! Ce faceau civilii americani pana acum, o sa preia treaba inteligentii MApN, cu profesionalism NATO.
    Sper sa nu se simta subapreciati (ai nostrii ca brazii). In rest, Bafta!