Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

ROMARM vinde tehnică şi armament de 130 de milioane de dolari în 2011

Directorul Companiei Naţionale Romarm, Vasile Crişan, a declarat pentru AGERPRES că România va vinde tehnică militară în valoare de 40 de milioane de dolari, respectiv de 17 milioane de dolari, în două ţări din Uniunea Europeană, urmând ca în două luni să fie finalizat un alt contract, cu o ţară din Orientul Mijlociu, în valoare de aproximativ 70 de milioane de dolari.

Pentru onorarea celor două contracte cu ţări europene vor lucra opt filiale din Romarm, inclusiv cele două societăţi de profil din Cugir, fiind nevoie în acest sens de suplimentarea organigramei cu 60 de posturi, a subliniat Vasile Crişan, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Alba Iulia.

Contractele prevăd livrarea de tehnică militară de la tancuri, transportoare blindate de trupă până la armament şi muniţie. De exemplu, la Cugir, vor fi fabricate pistoale mitralieră AKM, calibru 7,62 mm.

În prezent, ca şi valoare, 95 % dintre contractele încheiate cu clienţii străini sunt pe piaţa americană, a precizat directorul Romarm.

Vasile Crişan a mai spus că zece contracte sunt în analiză, din care şapte cu ţări din Orientul Mijlociu. Două contracte sunt parafate, respectiv cele cu ţări europene, iar alte trei sunt aproape de finalizare, a adăugat directorul Romarm, care a subliniat că durează cam un an iniţierea şi semnarea unui contract.

“Pe plan intern, Ministerul Apărării nu a făcut în ultima perioadă achiziţii, limitându-se doar la dezactivarea muniţiei prin Romarm, dar există promisiunea încheierii unui contract, respectiv cel de achiziţionare a pistolului mitralieră de 5,56 mm, care va fi la producţie zero prin septembrie”, a arătat Vasile Crişan.

Directorul Romarm a vorbit şi despre reorganizarea companiei, analiză care a fost înaintată spre aprobare încă din toamna trecută.

Acesta a afirmat că sunt necesare investiţii pentru retehnologizare şi instalarea unor linii de producţie de înaltă performanţă, “pentru că toate filialele din ţară sunt echipate cu utilaje de acum 40 de ani, care, pe de o parte, consumă foarte mult, pe de altă parte, sunt proiectate la dimensiuni foarte mari şi trebuie comenzi enorme ca să fie rentabile”. Acesta este de părere că se ajunge astfel la costuri foarte mari şi în consecinţă la un preţ mai mare la produse, care ridică probleme la licitaţiile internaţionale.

Directorul Romarm a adus în discuţie şi “eliminarea sau abandonarea în timp a unor contracte neperformante şi înlocuirea lor cu unele performante”.

Cu aproape 5.000 de angajaţi, Romarm este principalul furnizor românesc de tehnică de apărare.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.