Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Romtehnica îşi vinde la licitaţie exponatele “de muzeu”

Compania Romtehnica, subordonată Ministerului Apărării Naţionale, a decis să vândă la licitaţie, în data de 20 august 2010, exponatele “de muzeu” aflate încă în gestiunea Armatei. Este vorba de 23 de avioane de luptă, 22 de tunuri antitanc, 13 transportoare blindate şi două centre radio pe şenile.

Piesele oferite spre vânzare provin din excedentul Armatei Române, fiind deja scoase din funcţiune.

Două centre radio mobile pe şenile model BTR 50 PU, fabricate în URSS sunt cele mai scumpe produse scoase la licitaţie, potrivit Adevărul online. Pentru fiecare dintre acestea, preţul de pornire este de 9300 lei, fără TVA.

Pentru un autoşasiu de transportor TAB 71, preţul de pornire a licitaţiei este de 9000 de lei, fără TVA, iar pentru un avion IAR 93 se cere, la începerea licitaţiei, 7777 lei.

Toate avioanele IAR 93 scoase la licitaţie au aparţinut unităţii militare de la Deveselu şi se află pe aeroportul din Craiova.
Cele mai ieftine arme vândute de Romtehnica sunt tunurile antitanc. Preţul unui tun de calibrul 85 de milimetri, model 1948, porneşte de la 3125 de lei, iar pentru un tun de calibrul 57 milimetri, model 1943, se cere numai 260 de lei. Toate tunurile antitanc scoase la vânzare sunt în dotarea unei unităţi militare din Medgidia.

Potrivit Adevărul online, în caietul de sarcini se specifică: “la licitaţia publică au voie să participe doar agenţi economici care se angajează ca, după licitaţie, să dezmembreze armamentul cumpărat şi să preia deşeurile rezultate”.

Sursa: Adevărul online

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Romtehnica îşi vinde la licitaţie exponatele “de muzeu””

 1. Lucian* says:

  daca dau si un camion de munitie si tunurile mai au culata intreaga (negaurita) si sunt in stare de functionare, dau 2000 de RON, numai sa le puna in fata Palatului Parlamentului cu teava catre palat :).
  Voi proba personal daca teava tunului rezista la o tragere la rosu…
  Eventual ar trebui sa vin si cu o lista de revendicari pt ca presimt ca dupa vreo 15 minute s-ar putea ca parlamentarii sa fie miscati emotional de imaginea superba a flacarii de la gura tevii :).
  Bine, glumesc dar stiu un pensionar care a vazut filmul Predator si inca mai viseaza la o mitraliera gatling in Parlament la sedinta reunita. S-a oferit sa care mitraliera si sa o testeze in fata guvernantilor!
  Vise de pensionar saracu’, ce sa-i faci….