Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia a efectuat cu succes un nou test a rachetei nucleare intercontinentale Bulava

Lansare a rachetei Bulava in Marea Alba foto RIA Novosti

Potrivit Ministerului rus al Apărării, marina rusă a efectuat cu succes un nou test cu racheta balistică intercontinentală de tipul Bulava (SS-N-X-30).

Racheta a fost lansată de pe submarinul nuclear “Yuri Dolgoruky” aflat în imersiune în Marea Albă, iar focoasele sale au lovit ţinte dispuse în poligonul de testare Kura din Pensinsula Kamceatka, aflat la 5500 km distanţă.

Acesta a fost ale treilea test reuşit al rachetelor Bulva, anterior înregistrându-se o serie de insuccese.

Bulava este cel mai scump proiect militar rus, menit să ducă la înlocuirea vechilor rachete şi submarine de atac nuclear aflate în dotarea marinei ruse.

Racheta este în trei trepte, poate transporta 10 focoase nucleare la o distanţă maximă de 8.000 de km. Sistemul are încorporat posibilităţi de combatere eficientă a contramăsurilor antirachetă.

Submarinul “Yuri Dolgoruky” face parte din noua clasă de submarine nucleare ruseşti “Borei”, special concepute pentru transportul a 16 rachete de tipul Bulava. Proiectul noului tip de submarin a fost lansat în 1996 dar a fost întârziat din cauza problemelor financiare. În prezent mai multe submarine din clasa Borei se află în diferite stadii de construcţie, marina rusă inteţionând să operaţionalizeze 8 astfel de submarine până în 2015.
sursa: RIA Novosti; Asaociated Press

 

Bulava - istoria testarilor foto RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Rusia a efectuat cu succes un nou test a rachetei nucleare intercontinentale Bulava”

 1. STOPS says:

  BULAVA ” … COMBATE EFICIENT MĂSURILE ANTIRACHETĂ”
  Asta se cheamă INFORMAȚIE sau CONTRAINFORMAȚIE … căci astea fiind dotările de top ale posesorilor … DE CE MAI LATRĂ CĂTRE “skutu DEVESELU” ?!

 2. Dan says:

  Pentru ca, ce vor rusnacii de fapt, este sa aiba acces la tehnologia americana anti-racheta. De asta vor ei un sistem comun si cer garantii in scris care sa contina, pe langa altele (dar asta ii intereseaza pe ei cel mai mult) si planuri detaliate ale configuratiei sistemului. Vor acces la tehnologie ca mor de frica ca nu cumva americanii sa ii intreaca in tehnologie militara. Iar pentru asta, in loc sa munceasca pt a obtine acea tehnologie, cersesc cu un tupeu jegos. Problema rusilor este ca nu i-a pus niciodata nimeni cu botul pe labe. Americanii au avut lideri prea slabi pt asta. Lideri politici, vreau sa spun.

 3. Ba da, ia pus Ceausescu pe jos de mai multe ori. Sa vedeti cum. La Moscova, la Kremlin in 1965, se intlneste Brejnev cu Ceausescu.Cand Brejnev a spus ca trebuie sa ia o pauza ( deh avea probleme cu prostata chiar din timpul razboiului ), Nea Nicu i-a spus in gluma: mai intai ne dati tezaurul, Insula Serpilor Basarabia si Herta, si dupa aceia puteti lua pauza cat vreti.Brejnev care era foarte sobru la intrevederi a izbuncnit in ras de i-a cazut proteza din gura. Bucuros Nea Nicu a luat piesa, care continea o cantitate apreciabila de aur si a zis: Nu ma asteptam sa incepeti asa de repede sa restituiti aurul dacic, am glumit tov. Secretar General. Atunci Brejnev a raspuns nervos: Charasho Tov Nikalai…

 4. In replica USA a proiectat si lansat deja o racheta Minutemann ^G
  Se poate lansa de pe orice rampa mobila sau fixa submarina, subterana sau satelitara, capul de lupta avand o greutate de 9 Tone. Are 16 focoase cu autodirijare si nu dispune de sistem antiracheta. Exista doua principii revolutionare de propulsie si navigatie.De regula rachetele balistice sunt lansate vertical, dar noua racheta este lansata orizontal si este de croaziera.Zboara la inaltimi situate intre 20 si 150 m ( are un sistem de autonavigatie GPS ) fiind o racheta de croaziera, care pe ultimii 10 Km ia o traiectorie verticala.Nu poate fi detectata prin radar si nici combatuta de nici un sistem antiracheta. Raza de actiune, cu tot cu kitul de propulsie suplimentar este 28.000 Km iar viteza de croaziera este de 6 mach.Costurile de productie sunt exorbitante, si de aceea s-a propus intarea in dotare dupa anul 2020.Au existat si cateva incidente pe timpul experimentarilor, bangul sonic distrugand mai multe cladiri si ferme de animale ale unor unitati agricole situate in apropierea zonei de experimentare, din jurul desertului Nevada.Avand un cost de 286 mil USD, este considerata cea mai scumpa unitate de lupta de atac, bugetul apararii USA nepermitand dezvoltarea proiectului.