Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia a elaborat o nouă doctrină militară

Putin si noua doctrina militara rusa. foto independent.mdPrezent la o reuniune dedicată problemelor industriei ruseşti de apărare,Vladimir Putin a declarat că “Rusia a elaborat deja o serie de noi documente care definesc obiectivele, direcţia activităţii şi modul în care va arăta armata rusă în următorii 10-15 ani”.
Putin s-a referit în special la trei documente: documentele referitoare la programul de stat de achiziţionare de armament pentru 2016-2025 – care vine să-l modifice şi să-l completeze pe cel prevăzut pentru perioada 2011-2020 – noua doctrină militară şi Carta Albă pe probleme de apărare.

Toate aceste documente cuprind principalele prevederi şi planurile de dezvoltare militară a ţării.

Actuala doctrină militară a Federaţiei Ruse a fost adoptată în februarie 2010, iar precedenta, în 2000.

“Revizuirea doctrinei militare a Rusiei după numai patru ani este explicată de unii experţi prin schimbările bruşte survenite în situaţia geopolitică din ultimii ani şi apariţia unor noi ameninţări de natură militară”, potrivit RIA Novosti, preluată de AGERPRES.

Consiliul Securităţii Rusiei, organism consultativ în probleme de apărare pe lângă preşedinţia de la Moscova, anunţase încă din luna septembrie că, “până la sfârşitul acestui an, va opera unele modificări în doctrina militară a ţării, adăugând la ameninţările potenţiale la adresa Rusiei consecinţele evenimentelor din Ucraina şi extinderea NATO şi a scutului antirachetă al SUA”.

La vremea respectivă  s-a vehiculat în presa rusească faptul că “noua doctrină militară a Rusiei ar putea reflecta, de asemenea, noul rol al Beijingului ca partener al Moscovei”.

Totodată, modificarea doctrinei militare este legată de problemele vizând instalarea elementelor sistemului american antirachetă în Europa şi de apropierea infrastructurii NATO de graniţele Federaţiei Ruse, precum şi de apariţia unor noi ameninţări militare ca urmare a evenimentelor din Ucraina şi Siria. şi a “Primăverii Arabe”.

Sursa: RIA Novosti, AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.