Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia a început construirea unui nou cosmodrom

Vladimir Putin, a participat la debutul contrucţiei unui nou cosmodrom în Orientul Îndepărtat rus.

“Cosmodromul Vostocinîi va demonstra că Rusia este lider în domeniul spaţial” – a spus Vladimir Putin, care a pus piatra de temelie la construirea noului obiectiv.

Acesta va asigura Rusiei, care se foloseşte în prezent pentru programul său spaţial de cosmodromul Baikonur din Kazahstan, “accesul independent” la spaţiul cosmic.

El va fi folosit pentru toate tipurile de nave cosmice, deci şi cele cu echipaj, precum şi pentru programele de cercetări ale Lunii şi planetei Marte.

Pentru prima etapă a construcţiei sale s-au alocat 24 miliarde ruble (800 milioane dolari), iar în total 400 miliarde ruble.
Putin a dat asigurări că până în anul 2018 toate lucrările vor fi încheiate şi obiectivul va fi gata pentru a trimite în spaţiu nave cosmice cu echipaj.

Experţii au însă îndoieli dacă construirea unui cosmodrom propriu va garanta Rusiei poziţia de lider mondial.

Mai mic decat Baikonur, cosmodromul Vostocinii va fi amplasat in apropierea oraselului Uglegorsk, in regiunea Amur, la cca. 100 de km departare de granita cu China.

30.000 de muncitori lucreaza la ridicarea ansamblului de constructii, care va ocupa o suprafata de 700 km patrati si va cuprinde, in afara de rampele de lansare, laboratoare de cercetare si cladiri rezidentiale.

Prima decolare de la Cosmodrom Vostocinii a unei nave fara echipaj uman este planificata pentru pentru 2015, in timp ce primul zbor cu echipaj uman este planuit pentru 2018.

sursa: RADOR

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.