Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia a înfiinţat Forţele pentru Apărarea Aerospaţială

În urma unei propuneri din 2010 a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, au fost înfiinţate Forţele pentru Apărarea Aerospaţială (FAA), structură care se va ocupa de apărarea antirachetă a Rusiei.

FAA va fi în prima linie a apărării strategice şi reuneşte sub o comandă unică, începând din 1 decembrie 2011, apărarea aeriană (antirachetă) şi sistemele de apărare cu rachetă, radarele de avertizare timpurie şi sistemele de control spaţial.

Structura a fost înfiinţată după modelul reţelei europene de apărare antirachetă şi va prelua misiunile Forţelor Spaţiale Ruse (FSR).

FAA va prelua şi misiunea FSR inclusiv lansarea navetelor spaţiale de la centrul spaţial Plesetk din nordul Rusiei. În prezent efectivele FAA se ridică la peste 3.000 de persoane. Noua structură va fi condusă de Generalul locotenent Oleg Ostapenko, iar centrul de comandă şi control al acesteia va fi la Krasnoznamensk, în apropiere de Moscova.

Actuala reorganizare a apărării aerospaţiale a Rusiei intervine în contextul noilor provocări strategice reprezentate de desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa, apreciază RIA Novosti.

Rusia consideră că desfăşurarea rachetelor interceptoare americane şi a radarelor în Europa este o ameninţare potenţială la adresa arsenalului nuclear rus, în timp ce Washingtonul încearcă să convingă Moscova că scutul antirachetă este destinat exclusiv protejării faţă de atacurile unor state imprevizibile precum Iranul.

sursa: RIA Novosti, Russian Defense Policy

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.