Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia a semnat cu Franţa acordul privind achiziţia de nave de debarcare de tip Mistral

Mistral class - nava "Le Tonnerre"

După lungi negocieri pe marginea acordului prin care Rusia achiziţionează de la Franţa două nave de război Mistral, acesta a fost semnat în cadrul forumului economic internaţional de la Sankt Petersburg, vineri 17 iunie.

Potrivit acordului, cele două nave vor fi construite de companiile franceze DCNS şi STX, împreună cu societatea de stat rusească United Shipbuilding Corporation, OSK.

Valoarea contractului depăşeşte 1 miliard de euro.

Anterior, cele 2 ţări semnaseră un acord interguvernamental în ianuarie 2011, în baza căruia urmau să se construiască patru nave transportatoare de elicoptere Mistral – două la şantierul naval STX din Saint-Nazaire, Franţa şi alte două în Rusia, sub licenţă franceză.

Iniţial, Rusia era dispusă să plătească până la 980 de milioane de euro pentru două nave, în timp ce Franţa spera să primească cel puţin 1,15 miliarde de euro. Rusia dorea, de asemenea, ca preţul autorizaţiilor de construcţie şi al documentaţiei tehnice să fie incluse în contract. Franţa insista ca acestea ar trebui să fie vandute separat pentru o sumă suplimentara în valoare de 90 de milioane de euro. Acest diferend nu a fost singurul. Ruşii au cerut să beneficieze, de asemenea, de o acoperire mai mare în repartizarea sarcinilor între cele două şantiere navale.

Mistral dispune de tehnologii “sensibile” asupra cărora doar Franta are autoritate. Parisul a fost de acord să transfere în Rusia sofisticată tehnologie de comunicaţii Sinik 9, care se bazează pe modelul Sinik 8, sistem instalat pe portavionul Charles de Gaulle – nava amiral a marinei franceze. Însuşi directorul şantierelor navale din Saint-Nazaire a recunoscut că există un risc asociat cu transferul de tehnologie. “Dar dacă nu o facem noi, o vor face alţii”, a spus el.

Proiectul, susţinut de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a generat critici din partea Washingtonului, a statelor baltice şi a ţărilor membre NATO, precum şi a Georgiei. Compania de stat din Rusia specializată în exporturi de armament Rosoboronexport şi compania franceză DCNS, specializată în construcţii de nave, au convenit construirea altor două nave în Rusia.

Vanzarea a fost criticată de către Statele Unite şi de către vecinii Rusiei – în special Georgia şi statele baltice, care se tem că noile tehnologii ar putea fi folosite împotriva lor.

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Makarov a declarat că Moscova ar putea atribui două dintre cele patru nave Flotei Pacificului, pentru a aborda problemele de securitate din Insulele Kurile, astfel că vânzarea deranjează şi Japonia, care revendică mai multe dintre aceste insule, anexate de URSS în anul 1945.

Aceasta este prima dată când Rusia cumpară tehnică militară fabricată în străinatate, în cele două decenii de la căderea Uniunii Sovietice.

Mistral are lungimea de 199 de metri, lăţimea de 32 de metri şi capacitatea de 21.300 de tone, atinge o viteză maximă de 19 noduri şi poate transporta 16 elicoptere, patru nave de debarcare, 70 de vehicule blindate şi 450-900 de oameni (echivalentul unui batalion de infanterie n.r). De pe puntea navei Mistral, cu suprafata de 5.200 de metri patrati, pot decola simultan sase elicoptere.

sursa: HotNews

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.