Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia ameninţă cu un nou Război Rece dacă NATO refuză să coopereze cu Moscova în privinţa scutului antirachetă din Europa

Medvedev la Conferinta de presa de la Skolkovo 18 mai 2011 foto RIA Novosti

Prezent la Centrul de inovaţie Skolkovo, dintr-o suburbie a Moscovei, Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a susţinut conform agenţiilor de presă ruse, cea mai importantă conferinţă de presă de când a fost învestit în funcţie.

În cadrul acesteia Medvedev a declarat că Rusia îşi va spori capacităţile nucleare, dacă NATO refuză să coopereze cu Moscova în proiectul european de apărare antirachetă. “Sper că NATO va răspunde la întrebările prezentate de mine şi Barack Obama şi că vom putea realiza o cooperare în apărarea antirachetă. Dacă nu, atunci va trebui să luăm măsuri în replică…vom fi nevoiţi să sporim dezvoltarea potenţialului nostru nuclear”, a spus el. “Ar fi un scenariu negativ, ne-ar aduce înapoi în perioada Războiului Rece”, a subliniat Medvedev.

Medvedev a avertizat de asemenea că Rusia ar putea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unui acord între cele două ţări cu privire la scutul american antirachetă.

Dacă Statele Unite continuă să îşi dezvolte proiectul de scut antirachetă în Europa de Est, în pofida protestelor Rusiei, Moscova “va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îl evite. Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvolta potenţialul ofensiv al capacităţilor noastre nucleare”.

La punctul 19 din cadrul Noului Concept strategic al NATO adoptat în noiembrie la Lisabona se specifică ” .. vom dezvolta capacitatea de apărare a populaţiilor noastre şi teritoriilor ţărilor Alianţei împotriva unui atac cu rachete balistice ca un element esenţial al apărării noastre colective, care contribuie la securitatea indivizibilă al Alianţei. Vom căuta în mod activ cooperarea în domeniul apărării antirachetă cu Rusia şi alţi parteneri euro-atlantici”.

La conferinţa de presă susţinută de Medvedev la Skolkovo au participat aproximativ 800 de jurnalişti din care 300 de la televiziuni, 45 de la radiouri, 240 de jurnalişti de la instituţii de presă private şi online, 45 de fotografi. 300 au fost jurnalişti străini iar 500 ruşi, inclusiv de la instituţii media locale.

sursa: RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Rusia ameninţă cu un nou Război Rece dacă NATO refuză să coopereze cu Moscova în privinţa scutului antirachetă din Europa”

  1. mutu says:

    Băsescu al nostrunici să fi visat vre-odată la atîta mass medie venită la vre-o conferință de presă cu participarea sa.