Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia aşteaptă soluţionarea politică a conflictului transnistrean pentru a-şi retrage trupele

Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat pe timpul întâlnirii cu preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, că Rusia îşi va retrage armata din Transnistria numai după ce conflicul între Chişinău şi Tiraspol va fi soluţionat politic.

“Grupul de militari ruşi, dislocat în regiunea transnistreană, îndeplineşte nişte funcţii fireşti de protecţie a depozitelor de armament. Graţie acestui grup, oamenii trăiesc în pace atât în Transnistria, cât şi în restul Moldovei. Tocmai forţele pacificatoare sunt garantul că nu va fi aplicată forţa, astfel că acestea vor staţiona acolo atât timp cât este căutată soluţia politică pentru conflict”, a precizat Karasin.

În replică, Mihai Ghimpu a reiterat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova “presupune că niciun soldat sau armată străină nu are dreptul sa se afle pe teritoriul” ţării.

“Am dat garanţii că în urma reformei constituţionale statutul de neutralitate – inclusiv în raporturile cu Rusia – va rămâne intact. Nu văd, deci, niciun motiv care ar împiedica Rusia să-şi onoreze angajamentele asumate la summitul de la Istanbul din 1999 privind retragerea armamentului şi armatei”, a insistat Ghimpu.

El a apreciat că problema retragerii armatei trebuie abordată separat de soluţionarea politică a conflictului.

“Trebuie să convingem Rusia că noi nu dorim decât să creăm condiţii normale de viaţă pentru toţi cetăţenii Moldovei, indiferent de etnia lor”, a conchis Ghimpu.

Grigori Karasin se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, timp în care va avea o serie de întruniri cu oficiali de la Guvern şi Ministerul de Externe, dar şi cu liderii de la Tiraspol şi comandamentul Grupului operativ al forţelor ruse.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.