Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia continuă testele la racheta balistică Bulava

Ministrul adjunct rus al Apărării a anunţat că, comisia de anchetă care a investigat eşecul în testarea rachetei balistice Bulava a recomandat  continuarea testelor pe rachetele balistice de tipul Bulava.

Doar 5 din cele 12 lansări de rachete Bulava au fost înregistrate oficial ca fiind un succes, lucru care a determinat iniţierea unei comisii de anchetă. Ultimul eşec s-a înregistrat la o lansare de pe crucişătorul „Dmitri Donskoi” în Marea Albă la începutul lunii decembrie 2009.

Marina rusă va planifica reluarea testelor cu racheta Bulava cel mai devreme pentru luna noiembrie a acestui an.

Bulava (SS-NX-30) este o rachetă în trei etape cu combustibil solid care are până la 10 focoase MIRV şi o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri (5000 mile).

Dezvoltarea proiectului Bulava a fost contestată de către unii parlamentari şi funcţionari din industria de apărare, care au sugerat marinei ruse utilizarea rachetelor Sineva SLBM considerate mai fiabile.

Pe de altă parte, Rusia speră ca racheta Bulava să devină un element cheie al forţelor sale nucleare. Racheta a fost special concepută pentru submarinele nucleare clasa Borey, primul dintre acestea „Iuri Dolgoruky” fiind în teste pe mare.

Sursa: RIA Novosti

Etichete: , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Rusia continuă testele la racheta balistică Bulava”

 1. micutzul says:

  Din cate am aflat, de fapt au fost 13 esecuri cunoscute pana acum. Totul face parte din Proiectul 955 Burei, care va face din ** Buzdugan ** principala forta strategica nucleara a Rusiei in acest secol. Inca nu se stie sigur cate ogive MIRV poate transporta…. 6 sau 10.Oricum intelegem ca are o raza de actiune de 8000 de km. , deci Romania poate sta linistita fara sa se simta amenintata…..

 2. Dan says:

  De fapt au fost in total 17 teste, din care doar 4 au fost considerate “succes” celelelate 13 fiind esecuri lamentabile. Dar din acestea 4, doar doua pot fi considerate succese adevarate, deoarece doua dintre ele au urmarit doar testarea capacitatii rachetei de a fi lansata de pe submarin, de la suprafata si din imersiune, nu pt a lovi vreo tinta. Doar doua teste in care racheta trebuiea sa loveasca tinte au fost reusite. Celelalte au fost E S E C U R I, cam ca tot ce fac rusii de altfel. Si inca ceva, Bulava are doar 6 focoase care pot fi tintite independent (MIRV, cum i-ati spus voi, inseamna multiple independently targetable reentry vehicles), nu 10. Si ca o precizare, desi este mult mai noua si construita cu tehnologii mai noi decat racheta americana cu lansare de pe submarin Trident II D5, nu este superioara acesteia. De fapt, din unele puncte de vedere, Trident II este mai performanta. Are raza de actiune mai mare si poate transporta un nr dublu de focoase fata de Bulava. Trident II poate transporta 12 focoase cu o putere de pana la 475 kilotone fiecare. Dar tratatul SORT reduce numarul focoaselor care pot fi transportate de aceasta racheta la doar 4 sau 5. Rusii au pus conditia asta din cauza ca rachetele lor cu lansare de pe submarin sunt de doi bani in comparatie cu cele americane.

 3. nelu says:

  mai documentativa ce trebuie sa faca o racheta sa treaca de toate barierele(socuri electromagnetice radiatii,alti vectori anti racheta si lasere.bulava are de toate si se strecoara rapid putand evita din mers situatii critice,avand mameli are 6 “mirv”dar pate duce 10 .nu degeaba se tem americanii de ea.merge la 8000kmsi peste.este in teste dar cand va fi gata veti vedea ce stie.n-au facut rusii o racheta de doi bani fiti sigur.

 4. Bure Bista says:

  Draga Nelu,

  Tu vrei sa ne spui ca la rusi o rata de insucces atat de mare e normala. Te credem.

 5. micutzul says:

  @ Bure Bista

  Nu trebuie sa/i crezi pe cuvant ca au fost insuccese. Exista etape de perfectionare , apoi racheta e lasata sa/si faca de cap intentionat, ca doar au unde. Si presa afla ca a fost un insucces.

 6. nelu says:

  nu stiu de ce nu credeti ca cea ce fac rusii se deosebeste de cea ce fac ameicanii ,desi pare o asemanare.rusii cu resurse mai putine obtin putere si viteza in alt mod.amintitiva de “satan”,topol m.nu sunt ele oare o forta ?atunci cand va fi pusa la punct “bulava “impreuna cu topol mvor fi imbatabile.apropo ca sa dobori o racheta balistica,mai ales in faza finala ar fi ca si cum ai nimerii piatra din prastie cu o alta.e glgara ca se pot dobora.poate una la 7.reclama dar la viteza hipersonica de 5-7…mah e tarziu.