Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia contrabalasează influenţa bazelor americane din Balcani cu a celor ruseşti din Transnistria

Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a făcut pentru cotidianul online Info-Prim Neo mai multe aprecieri legate de situaţia de securitate din estul Europei cu accent pe Balcani şi Republica Moldova, zone în care România are o implicare directă.

Puncte de vedere exprimate:

– bazele militare americane din Kosovo, România şi Bulgaria exercită o influenţă mai mare asupra securităţii Balcanilor de Sud-Est decât trupele ruse din Transnistria, apreciind că acestea “beneficiază de proporţii mult mai mari”, în comparaţie cu “prezenţa militară rusă” în Transnistria, utilizată ca “sperietoare”;

– planurile de amplasare pe teritoriul Bulgariei şi al României a elementelor de apărare antirachetă americană globală nu sunt pe placul Moscovei;

– aspectele respective ale soluţionării conflictului transnistrean nu pot fi examinate într-o izolare totală faţă de problematica securităţii în Europa;

– Rusia este pregătită atât să susţină procesul negocierilor de pace din Transnistria, cât şi să “garanteze rezultatele lor coordonate”. În opinia acestuia, unul dintre aspectele-cheie “trebuie să devină statutul special al Transnistriei” în cadrul Republicii Modova.

“Integritatea teritorială nu însemană deloc caracterul unitar al statului, după cum demonstrează experienţa internaţională”, a precizat ambasadorul, subliniind că nu este pusă la îndoială integritatea unor “astfel de de federaţii şi confederaţii, cum ar fi Brazilia, Germania, India, Rusia, Statele Unite, Elveţia”.

Kuzmin a mai subliniat că, pe parcursul procesului de pace “se va modifica şi formatul prezenţei internaţionale”, precizând că actuala misiune militară va fi înlocuită cu o misiune civilă, fără ca acest lucru să constituie “o premisă prealabilă”, ci “doar o componentă a soluţiei definitive”.

Militarii ruşi din cadrul misiunii de menţinere a păcii sunt percepuţi în Transnistria “în mod univoc” atât ca o “garanţie a împiedicării izbucnirii unui nou război”, cât şi unei “soluţionări echitabile, în general”, a mai spus ambasadorul rus la Chişinău.

sursa: MEDIAFAx

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.