Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia il sustine pe preşedintele sirian in fata occidentalilor

Potrivit Interfax, care citeaza o sursa din cadrul ministerului rus de Externe, Rusia se opune plecării de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cerută de occidentali.

Potrivit sursei, Moscova apreciaza că Damascul are nevoie de timp pentru a implementa reforme.

“Noi nu susţinem asemenea apeluri pentru că apreciem că acum trebuie acordat timp preşedintelui Assad pentru a putea implementa reformele anunţate”, a declarat sursa, citată de agenţia Interfax.

“Multe lucruri au fost făcute în această direcţie: este vorba despre adoptarea legilor adecvate, anunţul unei amnistii pentru deţinuţi politici şi alegeri până la sfârşitul anului”, a adăugat această sursă.

“Cel mai important este anunţul făcut joi, 18 august, de Assad, privind încetarea tuturor operaţiunilor militare. Este un progres foarte important care reflectă intenţiile lui Assad şi ale puterii siriene de a face reforme. Noi susţinem acest lucru şi îi încurajăm prin toate mijloacele pe sirieni să meargă în această direcţie”, a adăugat sursa rusă.

Aliaţii occidentali i-au cerut pentru prima dată, joi, preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se retragă de la putere şi au anunţat consolidarea sancţiunilor împotriva regimului său, după cinci luni de reprimare brutală a mişcării de contestare din Siria.

Regimul sirian afirmă de la 15 martie că trimite armata şi tancurile în fiefurile mişcării de contestare pentru a “alunga grupările teroriste”, acuzate că sunt responsabile pentru violenţe. Regimul a anunţat reforme dar a subliniat că acestea nu pot fi aplicate “fără ca securitatea să fie restabilită” în ţară.

În pofida anunţului de joi al lui Assad privind sfârşitul operaţiunilor militare împotriva contestatarilor, o organizaţie neguvernamentală siriană a afirmat că operaţiunile de percheziţie şi arestare continuă.

Pe de altă parte, o delegaţie de parlamentari ruşi va merge în Siria “zilele următoare pentru a înţelege ce se întâmplă în ţară”, a declarat un membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, Aslambek Aslahanov, citat de Interfax.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Rusia il sustine pe preşedintele sirian in fata occidentalilor”

 1. victor says:

  Rusia a ajutat Siria cand aceasta tara era incriminata ca il ajuta pe Sadam Hussein. Rusii vor un punct de sprijin in Mediterana. Atentie la ultimele miscari de trupe in Marea Neagra.
  S-ar putea ca razboiul sa se apropie.

 2. Lupul Alb says:

  @ victor

  Rusia are de multă vreme acel punct de sprijin în Marea Mediterană, pe malul sirian. Ultimele evoluții din Libia, arată ca fiind probabilă pierderea unor relații economice importante ale Rusiei cu această țară, și sunt sigur că la Kremlin se discută aprins pe tema Siriei și a posibilității de a pierde și acest punct de sprijin.
  E corect să ne uităm la ultimele evoluții din Marea Neagră, dar nu trebuie să pierdem din vedere un actor care poate influența balanța în zonă, și mă refer la Turcia.