Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rusia instalează o bază aeriană în Belarus

Schema bazei aeriene Lida, Belarus foto wikimapia

Schema bazei aeriene Lida, Belarus foto wikimapia

În baza tratatului politic de constituire a Uniunii Rusia-Belarus, Federaţia Rusă va instala o bază aeriană în oraşul Lida din nord-vestul Belarusului în apropierea graniţei cu Polonia şi Lituania (150 km V Minsk, 90 km S Vilnius).

Aceasta va fi prima bază aeriană a Rusiei din afara graniţelor sale şi va beneficia de infrastructura rămasă încă din epoca sovietică.

Anunţul a fost făcut de Comandantul forţelor aeriene ruse, Viktor Bondarev, care a declarat că “Am stabilit definitiv locul de dislocare a viitoarei baze aeriene – oraşul Lida, în nord-vestul Belarus. De amenajarea bazei se va ocupa partea belarusă, iar noi o vom ajuta. Această bază aeriană va fi un element important al primului eşalon strategic de apărare a Uniunii statale Rusia-Belarus, oferind acoperire spaţiului aerian al Belarusului”.

Pentru acoperirea frontierei, potrivit experţilor, Rusia ar avea nevoie de cel puţin o divizie aeriană mixtă.

Noua bază va fi dotată cu avioane de vânătoare în variantă modificată Su-27SM3 (“Flanker-B”, denumire NATO).

Preşedintele Academiei de probleme geopolitice din Moscova, Vladimir Anohin, a precizat că Lida este un loc foarte potrivit pentru a găzdui o bază aeriană, este la o distanţă relativ scurtă de Federaţia Rusă, ceea ce favorizează sprijinul material şi aprovizionarea tehnico-materială şi, în acelaşi timp, ea se află la o distanţă scurtă de zbor de graniţă. “Lida a fost o bază foarte puternică în perioada Uniunii Sovietice. Putea fi comparată cu cea de la Vitebsk (tot în Belarus) şi cu altele, deşi pe atunci nu existau baze aeriene în sensul modern, ci aerodromuri unde erau dislocate pe bază permanentă divizii sau regimente”, explică expertul militar citat de Vzgliad.

În primăvară, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat, în urma convorbirilor purtate cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko la Minsk că Moscova intenţionează ca în jurul anului 2015 să desfăşoare în Belarus un regiment aerian care va servi la apărarea frontierelor noastre.

La ora actuală, Rusia dispune de două obiective militare în Belarus: un radar (la Ganţevici) şi Centrul nr.43 de comunicaţii al marinei ruse (la Vileika). Radarul a fost dat în exploatare în 2003 şi face parte dintr-un sistem de avertizare a lansării unui atac cu rachete. Al doilea obiectiv asigură comunicarea Statului Major al marinei ruse cu submarinele nucleare în serviciu în oceanele Atlantic, Indian şi Pacific.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.